Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wielkopolski Kucharz Roku

Konkurs im. Rafała Jelewskiego odbędzie się 10 czerwca br. w Hotelu HP Park w Poznaniu. Konkurs skierowany jest do szefów kuchni i kucharzy zatrudnionych w lokalach gastronomicznych na terenie całej Wielkopolski. Organizatorami Konkursu są Joanna Ochniak (Fundacja Gastronomia na Obcasach), Barbara Surma (Wielkopolska Izba Gastronomiczna) oraz Dominik Brodziak (Hotel HP Park w Poznaniu).
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego składającego się z trzech obowiązkowych składników: wieprzowina złotnicka (dowolny element), piwo oraz boczniaki. Na wykonanie zadania zawodnicy mają 1,5 godz. Główna nagroda to tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016, puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz nominacja do półfinału KPP 2016. Dodatkowo uczestnicy mają szansę wygrać staże w kuchniach Jurorów Konkursu. W tym roku będzie to m.in. staż w hotelu 5* Al Maha Desert Resort & Spa w Dubaju czy w restauracji u Tomasza Purola, laureata Top Chefa Polska.
W tym roku Konkurs zaszczycą swoją obecnością wyjątkowi goście ze świata Evanthea Vonazountas z Grecji juror międzynarodowy z WorldChefs Association oraz Piotr Kamieniczny szef kuchni z Dubaju.
Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni śp. Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał, wraz ze swoją załogą, największe sukcesy. Tegoroczna edycja Konkursu, jak co roku, ma charakter rodzinny, na który zapraszani są szefowie kuchni i przedstawiciele branży wraz z całymi rodzinami. Poznańskie jezioro Malta, nad którym będzie odbywał się Konkurs, idealnie sprzyja takiemu rekreacyjnemu charakterowi imprezy.
Osoby z branży zainteresowane udziałem w imprezie w charakterze gościa proszone są o kontakt z organizatorem pod adresem e-mail: konkurs@papaja.pl lub na profilu Facebook. Jako patron medialny tego wyjątkowego kulinarnego wydarzenia Wielkopolski zapraszamy Państwa bardzo serdecznie do Poznania.

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron