Szanowni Państwo,
Zapraszamy do odwiedzenia wyjątkowych i pełnych światowych smaków Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2017, które odbędą się w dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo, w podwarszawskim Nadarzynie.
Targi współtowarzyszą spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej w formule V4+3. Targi zostały objęte honorowym patronatem Pana Krzysztofa Jurgiela Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do udziału w targach, jako wystawców, zaprasiliśmy firmy działające w branży spożywczej – producentów i dystrybutorów żywności i napojów wysokiej jakości, producentów EKO żywności, a także restauracje.
Do odwiedzenia targów zapraszamy m.in. dyrektorów i specjalistów ds. zakupów z sieci handlowych i hurtowni spożywczych, przedstawicieli działów zakupów środków spożywczych, właścicieli i menedżerów restauracji, cukierni, hoteli, barów, kawiarni, obiektów żywienia zbiorowego, szefów kuchni i kucharzy, technologów żywności, techników i pracowników działów technologii spożywczych.
Targi Warsaw Food Expo 2017 to też miejsce gdzie spotkają Państwo blogerów kulinarnych, dietetyków, studentów wyższych uczelni kształcących się w zakresie żywności i żywienia, uczniów szkół gastronomicznych i ich nauczycieli (w specjalnie wydzielonej strefie edukacyjnej) oraz osoby, które są zainteresowane zakupem żywności wysokiej jakości, dla których gotowanie to pasja.
Pierwsze dwa dni targów są skierowane do profesjonalnych odbiorców, natomiast trzeciego dnia zapraszamy wszystkich, którzy lubią gotować, szukają inspiracji kulinarnych, chcą spotkać gwiazdy kulinarne oraz są zainteresowani zdrowym odżywianiem.
Gwiazdami targów będą Ewa Wachowicz, która spotka się z odwiedzającymi i opowie o swojej kulinarnej pasji oraz Pascal Brodnicki, który na targowej scenie zaprezentuje swoje kulinarne umiejętności promując zdrowe gotowanie. Kolejnym niezwykłym gościem imprezy będzie Joseph Seeletso. Joseph zaprezentuje dania kuchni afrykańskiej i podpowie jak je najlepiej połączyć z winem.
Zapraszamy Państwa do wysłuchania wyjątkowo ciekawych seminariów skierowanych przede wszystkim do osób zajmujących się żywieniem w obiektach gastronomicznych, a także tych wszystkich, którzy dbają o prawidłowe żywienie rodziny:
01 czerwca 2017 r.
CATERING MAŁY I DUŻY– wykłady skierowane są do osób odpowiedzialnych za rozwój cateringu:
godz. 11.30 – 12.15
Catering – potrzeba redefinicji, szanse rozwoju na rynku żywności.
dr inż. Karol Krajewski
Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu
godz. 12.30 – 13.15
Rynek usług cateringowych w Polsce i Europie – dynamika, struktura, kierunki zmian.
dr inż. Agnieszka Tul-Krzyszczuk
Zakład Zarządzania w Gastronomii i Hotelarstwie
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
02 czerwca 2016 r.
RESTAURACJA I HOTEL W ZGODZIE Z REGIONEM – wykłady skierowane do osób zarządzających gastronomią w restauracjach i hotelach:
godz. 10.30 – 11.15
W jaki sposób dostosować menu restauracji by było spójne z istniejącymi w danym rejonie szlakami kulinarnymi.
dr hab. inż. Ewa Czarniecka-Skubina
Zakład Technologii Gastronomicznej
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
godz. 11.30 – 12.15
Marketingowa koncepcja produktu regionalnego.
dr hab. Maria Jeznach
Zakład Badań Konsumpcji
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
03 czerwca 2017
ODPOWIEDZIALNE ŻYWIENIE RODZINY – wykłady przeznaczone dla rodziców:
godz. 11.00 – 11.45
Żywienie dzieci i młodzieży – podstawą ich rozwoju – najnowsze zalecenia.
dr inż. Marta Jeruszka-Bielak,
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
godz. 12.00 – 12.45
Młode kobiety – odżywianie zamiast odchudzania – fakty i mity.
dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Wykładowca akademicki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach
Na odwiedzających targi czekają też niezwykłe i smaczne atrakcje:
Pokazy kulinarne: (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni)
- Doskonałość w kuchni polskiej
- Oswajamy kuchnię syberyjską
- Kuchnia Kreolska południowych stanów USA
Pokazy Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika:
- VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów – ,,Sommelier Roku 2017”
- X Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2017 ,,Serwis synchroniczny”
- Dorato – Mistrzostwa kelnerów w otwieraniu wina musującego byle czym
- Szampaniada Akademii Kelnerskiej Dorato 2017
Kuchnia polska w międzynarodowym wydaniu – pokazy i warsztaty kulinarne zaprezentują czołowi polscy szefowie kuchni (Klub Szefów Kuchni)
Wielkie grillowanie (Polska Ekologia i Smoker)
Degustacje dań przygotowanych na bazie BIO żywności (Polska Ekologia)
Pokazy cukiernicze Igi Sarzyńskiej
Piknik Zbożowy (Krajowa Rada Izb Rolniczych)
Warsztaty cydrowe – jak produkować cydr rzemieślniczo (Agroturystyka Kwaśne Jabłko)
Degustacje win (Magazyn Wino):
- Polskie wino – siła różnorodności
- Wino na lato – trendy i czysta przyjemność
- Wina Portugalii
Seminaria skierowane przede wszystkim do osób zajmujących się żywieniem w obiektach gastronomicznych, a także tych wszystkich, którzy dbają o prawidłowe żywienie rodziny:
- Catering mały i duży
- Restauracja i hotel w zgodzie z regionem
- Odpowiedzialne żywienie rodziny
Pozostaję do dyspozycji i serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszych targów!
Danuta Siekierska
Project Manager
tel. 601 393 082
d.siekierska@warsawexpo.eu