W dniu 22 czerwca br. w siedzibie Stowarzyszenia odbyło się posiedzenie Rady Naukowej przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej.
Rada Naukowa przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej składa si ę z szerokiego grona wybitnych przedstawicieli nauk związanych z branżą rolno-spożywczą. Pracom Rady Naukowej przewodniczy prof. dr hab. Danuta Kołożyn – Krajewska z SGGW w Warszawie.
Na wstępie posiedzenia Prezes Zarządu Głównego SITSpoż. Bronisław Wesołowski uroczyście wręczył powołania członkom Rady Naukowej. W dalszej części członkowie Rady Naukowej nakreślili wstępne założenia działalności.
Skład Rady Naukowej przy Radzie Promocji Żywności Prozdrowotnej Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego:
- Marcin Bombrych – Dyrektor Generalny Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- prof. dr hab. inż. Eugeniusz Chyłek – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Strategii, Analiz i Rozwoju
- prof. dr hab. Marek Cierach – Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz
- prof. dr hab. Janusz Czapski – Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
- prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski – Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
- dr inż. Danuta Gajewska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
- prof. dr hab. Jan Gawęcki – Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
- Barbara Jaworska-Łuczak – Wiceprezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
- Paweł Kocon – Dyrektor Biura Rozwoju Rynku; Agencja Rynku Rolnego
- prof. dr hab. Danuta Kołożyn – Krajewska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
- dr inż. Karol Krajewski – Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, Przemyśl
- prof. dr hab. Krzysztof Krygier – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
- prof. dr hab. Andrzej Lenart – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
- dr Jacek Leonkiewicz – Animals by Products – Polski Związek Przetwórców , Warszawa
- płk prof. nadzw. dr hab. med. Leszek Markuszewski Dyrektor Narodowego Instytutu Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji ,Warszawa
- Monika Niewiarowska – Główny Analityk w Biurze Wspierania Konsumpcji; Agencja Rynku Rolnego, Warszawa
- dr n. med. Jarosław Jan Pinkas –Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
- dr hab. inż. prof. SGGW – Antoni Pluta Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
- Marek Posobkiewicz – Główny Inspektor Sanitarny, Warszawa
- mgr inż. Małgorzata Pucek – Centrum Doradztwa Rolniczego, Brwinów
- dr inż. prof. IBPRS Marian Remiszewski – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Poznań
- dr inż. Piotr Szymański – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
- prof. dr hab. Tadeusz Trziszka – Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
- prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz – Robak – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa