W dniu 10 marca 2018 roku w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Podczas Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
RESTAURACJA KUKNUK **** – RZESZÓW
Jakub Hołota
Rafał Kuźniar
RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz
HOTEL BONIFACIO**** – SOCHOCIN
Przemysław Bednarz
Łukasz Fabiszewski
HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC
Bartłomiej Kornacki
Przemysław Gościniak
RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ
Hubert Misterkiewicz
Łukasz Wolny
LEMON RESORT SPA **** – GRÓDEK NAD DUNAJCEM
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA
Kamil Tłuczek
Krzysztof Chłopek
HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN
Tomasz Ptak
Arkadiusz Marcisz
HERON LIFE HOTEL***** – GRÓDEK NAD DUNAJCEM
Dominik Łukasik
Michał Ciszek
HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** – KRYNICA ZDRÓJ
Wojciech Kotula
Piotr Orzech
HOTEL RESTAURACJA PIANO *** – LUBLIN
Paweł Gałecki
Dariusz Cygan
HOTEL KOSSAK **** – KRAKÓW
Jan Cup
Michał Chlebek
EKIPA REZERWOWA
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA- PABIANICE www.zielonagorka.com
Jędrzej Lewandowski
Dawid Pluta
Profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:
JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE
- KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZACY JURY
- KURT SCHELLER
- TEOFILOS VAFIDIS
- ANDRZEJ POLAN
- JAROSŁAW UŚCINSKI
- WIESŁAW BOBER
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE
- TOMASZ PUROL
- PATRYK KOTARBA
- DAWID ŁAGOWSKI
- ZBIGNIEW KOPYCKI
SUPERVISOR
- DARIUSZ ZAHORAŃSKI
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn :
- ZYGMUNT CHAJZER I TOMASZ LACHOWICZ
- PAWEŁ STASIAK I DARIA STASIAK
- TOMASZ KOZŁOWICZ I RENATA STANKIEWICZ
- BARTOSZ ŻUKOWSKI I POLA ŻUKOWSKA
- KRZYSZTOF IGNACZAK I IWONA IGNACZAK
- LESZEK WISNIEWSKI I BOŻENA SZCZEPAŃSKA
Gwiazdy będą oceniane przez następujących Jurorów:
JURY VIP DEGUSTACYJNE
- ZBIGNIEW KLOC- WŁAŚCICIEL HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
- SŁAWOMIR BARCZAK- DYREKTOR HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
- LESŁAW KUŹNIAR – WÓJT GMINY TRZEBOWNISKO
- WOJCIECH CHOJNICKI – PREZES ZARZĄDU MARKI WINTERHALTER
- KAROLINA DMOCHOWSKA – EXPERT DS. MARKI BARILLA
- MAŁGORZATA PIOTROWSKA – DYREKTOR MARKETINGU MARKI GASTRO
MAGIC SERVIS
- KRZYSZTOF REMISZEWSKI- DYREKTOR DS.FOOD SERVICE MARKI SOKOŁÓW SA
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE
- ANDRZEJ ŁAWNICZAK
- MICHAŁ MARKOWICZ
- DARIUSZ RATUSZNIAK
SUPERVISOR
- JACEK KEMPA
Serdecznie zapraszam 10 marca do Hotelu Blue Diamond Active SPA**** w Trzebownisku, a ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękuję za chęć uczestnictwa i zapraszam do rywalizacji konkursowej za rok.
Giancarlo Russo
Załącznik
Ramowy program Konkursu ARTE CULINARIA ITALIANA
</p