Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkursy kulinarne podczas Mazury HoReCa – ostatnie dwa tygodnie zgłoszeń!

Trzecia edycja targów Mazury HoReCa to także trzecia edycja prestiżowych konkursów kulinarnych dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Jeszcze tylko do 30.03.2018 trwają zgłoszenia uczestników.

„Master Challenge by Schöller”, „Drób na Polskim Stole”, „Gęsina w Restauracji” – po raz pierwszy w historii targów w każdym z tych konkursów zmierzy się aż 16 uczestników na jednocześnie pracujących stanowiskach konkursowych (w konkursach drobiowych wystąpi 16 dwuosobowych drużyn).

„Master Challenge by Schöller” to konkurs na kreatywny deser lodowy, w którym 17.04. wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski, a 18.04. profesjonalni kucharze i cukiernicy. Uczestnicy przygotowują oryginalne desery, bazując na smaku roku lodów Schöller i produkcie nabiałowym firmy Debic (sponsorów konkursu). Główną nagrodą dla uczniów jest kwota 3 000 zł, a dla profesjonalistów aż 10 000 zł! W ubiegłym roku bezkonkurencyjnym złotym medalistą w konkursie dla profesjonalistów okazał się Mariusz Burrita z bydgoskiej Cukierni Sowa.

Konkurs dla przedstawicieli restauracji z całej Polski „Gęsina w Restauracji” (17.04) jest współorganizowany przez Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi i Expo Mazury oraz finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Tematem głównym jest danie z gęsi. Już dwukrotnie pierwsze miejsce w konkursie zdobyli Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek z Restauracji Oranżeria z Rzeszowa, broniąc w 2017 tytułu zdobytego w 2016.
W konkursie „Drób na Polskim Stole” (18.04) współorganizowanym przez Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izbę Gospodarczą oraz finansowanym również z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego walczą dwuosobowe zespoły uczniów reprezentujących szkoły gastronomiczne. W tym roku będą musieli dokonać rozbioru indyka i przygotować z mięsa indyczego dania konkursowe.

Chcesz spróbować swoich sił w konkursie, poddać się ocenie profesjonalnego jury, zdobyć atrakcyjne nagrody? Tylko do 30.03.2018 masz czas, by podjąć decyzję i wysłać zgłoszenie! Formularze zgłoszeniowe dla uczestników i regulaminy są dostępne na stronie: http://mazuryhoreca.pl/pl/konkursy.
Nie jesteś cukiernikiem, szefem kuchni ani uczniem szkoły gastronomicznej, ale chcesz poczuć konkursowe emocje, kibicując uczestnikom? Zapraszamy!

Bezpłatne zaproszenia na targi Mazury HoReCa 2018 można pobrać na stronie: https://expobilety.pl/targi/87.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron