W numerze m.in.:
Prawo
Piętrzące się schody
Dostosowanie lokalu do potrzeb osób niepełnosprawnych
Dostosowanie publicznego lokalu do potrzeb osób z niepełnosprawnością wpływa na reputację i liczbę klientów. Jeśli w rodzinie jest osoba z niepełnosprawnością, to hotel lub restauracja zyskuje nie jednego klienta, ale odpowiednio więcej osób, które mu towarzyszą.
Adriana Lotolc
Str. 4
Po czym poznać dobrą wołowinę?
Polska wołowina eksportowym hitem
Polska wołowina od lat jest znana na całym świecie jako mięso doskonałej jakości. Nasza wołowina dopuszczona jest nawet na rynek japoński, który jest jednym z najbardziej wymagających światowych rynków pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności.
Str. 8
Nauka
Słodkie dekoracje
Desery w gastronomii i ich zdobienie
Desery są potrawami słodkimi, zimnymi lub gorącymi, o różnej konsystencji, które podaje się na ogół po głównym posiłku. Desery przyrządza się z różnorodnych surowców, z zastosowaniem różnych technik obróbki wstępnej i termicznej.
Dorota Czerwińska
Str. 10
Targi
VI edycja WorldFood Poland
Targi branży spożywczej
W dniach 7-9 marca odbędą się VI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów – WorldFood Poland. Wydarzenie to jest niezwykłą okazją do integracji branży spożywczej, nawiązania kontaktów biznesowych, prezentacji oferty nowości produktowych oraz aktualnych trendów panujących na rynku.
Str. 21
Restauracje
Elixir by Dom Wódki z szansą na Oscara
„World Restaurant Awards” 2019
Warszawska restauracja Elixir by Dom Wódki jako jedyna z Polski została nominowana do prestiżowej nagrody „World Restaurant Awards 2019”, uważanej za odpowiednik restauracyjnego Oscara. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się 18 lutego w Paryżu.
Str. 23
Korespondencja z Holandii
Tylko po angielsku?
Gastronomia 2019
Co zmieni się w holenderskiej branży HoReCa w tym roku? Czy już w pierwszych miesiącach można przewidzieć sukcesy i porażki?
A.W.
Str. 26
Cocktail bar
Krótka podróż przez Amarone
Degustacja win z regionu Veneto
Amarone della Valpolicella jest winiarskim przebojem Veneto. Produkowane z podsuszanych i częściowo botrytyzowanych winogron, łączy w sobie wytrawność z iluzją słodyczy i to wszystko przy wysokiej zawartości alkoholu (15-17%). Tego wina zawsze warto spróbować, więc skorzystałem i ja z okazji, jaka mi się trafiła.
winny maniak
Str. 31
Drodzy Czytelnicy!
Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że nadchodzi wiosna. Dni stały się dłuższe i cieplejsze, a słońce napełnia wszystkich nową nadzieją.
W branży gastronomicznej widać wyraźne symptomy ożywienia. W marcu wszyscy przygotowują się do 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które w tym roku odbędą się w dniach 27-29.03, tym razem w Nadarzynie. To jedne z największych w tej części Europy targów, podczas których będzie można zapoznać się z najnowszą ofertą i ciekawymi rozwiązaniami dedykowanymi dla branży HoReCa. Zwiedzających czekają pokazy gotowania, konkursy, panele dyskusyjne, a także szkolenia. Ale targi przede wszystkim dają też możliwość nawiązania kontaktów biznesowych. Przy okazji serdecznie zapraszam do naszego stoiska.
Rok 2019 jest wyjątkowy dla Krakowa, ponieważ miasto to stanie się pierwszą gastronomiczną stolicą Europy. W czerwcu 2018 r., podczas konferencji prasowej w Urzędzie Miasta, oficjalnie ogłoszono przyznanie Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. To nowy, pionierski projekt Europejskiej Akademii Gastronomicznej. Nasza dawna stolica pokonała wiele europejskich miast z bogatymi tradycjami kulinarnymi, w tym nawet Lizbonę. Niewątpliwie gród Kraka w 2019 stanie się areną wielu pasjonujących wydarzeń, o których pisze Paweł Czerenko w artykule o wymownym tytule „Kraków przed wielką szansą”. Serdecznie zapraszam do lektury.
Gdy w pełni nadejdzie wiosna i cieplejsza aura, powoli budzą się do życia ogródki restauracyjne, w których goście chętnie przesiadują przy ulubionych napojach, m.in. kawie. Skoro o niej mowa, to bardzo często zamawia się do niej ciastko, albo mniej lub bardziej wykwintny deser. „Słodkie dekoracje” to tytuł artykułu Doroty Czerwińskiej, w którym autorka przedstawiła najbardziej popularne typy deserów w gastronomii oraz sposoby ich zdobienia: Do sporządzania deserów można wykorzystywać różne produkty podstawowe. I tak przygotowuje się desery z mąk, kasz i ryżu, desery z mleka i serów, desery z jaj, desery z owoców i desery z czekolady [1, 9, 13, 17]. Biorąc pod uwagę konsystencję, desery z wyżej wymienionych produktów można podzielić na zestalane i niezestalane, zaś uwzględniając temperaturę serwowania, można podzielić na desery mrożone, zimne i gorące. Zapraszam do – jakże smakowitej – lektury.
Zachęcam też do zwrócenia szczególnej uwagi na artykuł Adriany Lotolc pt. „Piętrzące się schody”, w którym autorka opisuje, jakie wymogi należy spełnić, aby dostosować lokal (restaurację, hotel) do potrzeb osób z niepełnosprawnością. Te osoby to również klienci, o których względy powinno się zabiegać. Należy też mieć na uwadze, że niedostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych może być uznane za dyskryminację i mieć poważne skutki prawne.
Początek roku to czas pytań o to, co ze sobą przyniesie przyszłość. Nasza stała korespondentka z kraju wiatraków, Anna Wytrykus, w tekście pt. „Tylko po angielsku?” przedstawia sytuację branży HoReCa w Holandii i zwraca uwagę na braki kadrowe, z którymi boryka się lokalna gastronomia. Autorka jednocześnie opisuje też ciekawą inicjatywę, która ma pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Może stanie się ona pomocną wskazówką dla naszej branży HoReCa, której braki kadrowe również nie są obce? Tym bardziej zapraszam do lektury artykułu oraz podziwiania pięknych fotografii z najsłynniejszego ogrodu Holandii – Keukenhof. Muszą Państwo przyznać, że dzięki temu artykułowi upewniliśmy się, że na łamach „PG” zawitała prawdziwa wiosna!
Przyjemnej lektury!
Redakcja
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy