Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

EuroGastro z kawą

Kwietniowe EuroGastro będzie jubileuszowe dla targów i 100 % kawowe z  kawowym eventem roku.

Będzie Olimpiada Kawy, Finał Olimpiady Kawy dla szkół gastronomicznych, ale to nie wszystko…

Będą trzy dni nauki – warsztaty i prezentacje dostosowane do potrzeb naszego rynku kawy.

Pierwszy dzień dla profesjonalnych baristów, palarni kawy i ekspertów kawowych.

Drugi dla importerów kawy surowej, palarni kawy dużych i małych, dystrybutorów, ekspertów jakościowych i  executives businessu kawy

Trzeci dla młodych baristów, uczniów i miłośników „czarnego złota”.

Zaprosiłem największego producenta kawy na świecie – Brazylie i najciekawszego małego -Jamajka Blue Mountain.

Zaprosiłem również znaną i ciekawą postać w naszym kawowym świecie Alf Kramer.

Będzie też Mistrzyni Polski Barista i Latte Art Agnieszka Rojewska i gościnnie Mistrz Świata w paleniu kawy.

Oczywiście mamy sponsorów. Poza lista w załączniku będą też sponsorzy nagród: MUMAC (museum historii espresso i Akademia Kawy z Mediolanu), ROYES i TEDMAR oraz PRIMULATOR jako sponsor sprzętu. 

Tomek Obracaj

Finał I Olimpiady Kawy® dla Szkół Gastronomicznych, 8 kwietnia 2016

Targi EuroGastro, Warszawa, ul. Marsa 56 C

 

 

a) Zadanie Olimpiady:

    – dla Baristów:           wykazanie znajomości zawodu w dwóch dyscyplinach z których każda reprezentuje niezbędne

          umiejętności zawodu Barista oraz okazja nawiązania kontaktu i wymiana doświadczeń z innymi            

          Baristami

    – dla Szkoły:              forma wyróżnienia najlepszych, młodych Baristów, którzy swoim talentem, umiejętnościami i pasją

                                              zmotywują kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.

    – dla Sponsorów:               reklama firmy i potwierdzenie zaangażowania w edukacje młodzieży i kulture dobrej kawy w Polsce.

    – dla Widzów:                    emocje rywalizacji, widowisko, nauka i dobra zabawa przy coraz bardziej modnym temacie kawy.

b) Uczestnictwo:

    6 finalistów pierwszej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, które odbyły się 4 grudnia 2015 w Centrum

    Szkoleniowym Dora Metal w Warszawie.

c) Zasady i konkurencje Olimpiady:

    Każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów.

    Wygrywa Barista, który otrzyma łącznie największą ilość punktów.

1. „Espresso”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut  4 identycznych espresso.

Oceniamy poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy.

Podstawy oceny: a) poprawne mielenie i dozowanie  (0-10), b) minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml łącznie z kremą (0-10) c) czas ekstrakcji minimum  = 20 sekund, maximum  = 30 sekund (0-10)

d) jakość kremy (0-10)

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyżej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

2.Cappuccino”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino. Oceniamy poprawność zaparzania espresso (0-10), spieniania mleka (0-10), wygląd/ trudność wzoru (0-10), identyczność / powtarzalność wzoru / latte art (0-10). 

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyzej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

 4. „Cup tasting”

6 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna.

Max 6 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch.

Kombinacja 9 gatunków kawy / identyczne  kombinacje dla każdego zawodnika.

Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.

Trafiona filiżanka = 6 pkt

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi +3 pkt, trzeci +1                                        MAX 42 PKT

d) Program:

piątek 8 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 11.45 – “Espresso”

11.45 – 13.00 – „Cappuccino”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 15.00 – “Cup tasting”

15.00 – 15.15 – zakończenie Olimpiady Kawy

VIII Olimpiada Kawy® , 6-7 kwietnia 2016, Targi EuroGastro, Warszawa, ul. Marsa 56 C

a) Zadanie Olimpiady:

    – dla Baristów:           wykazanie znajomości zawodu w czterech dyscyplinach z których każda reprezentuje niezbędne

          umiejętności zawodu Barista oraz okazja nawiązania kontaktu i wymiana doświadczeń z innymi            

          Baristami

    – dla Właścicieli kawiarni:  forma wyróżnienia najlepszych, młodych Baristów, którzy swoim talentem, umiejętnościami i pasją

                                              zmotywują kolegów do większego zaangażowania.

    – dla Sponsorów:               reklama firmy i potwierdzenie zaangażowania w edukacje i kulture dobrej kawy w Polsce.

    – dla Widzów:                    emocje rywalizacji, widowisko, nauka i dobra zabawa przy coraz bardziej modnym temacie kawy.

b) Uczestnictwo:

    Warunkiem jest stała praca w kawiarni jako Barista (minimum 6 miesięcy)

    Udział mogą wziąć tylko Barisci, którzy nie brali wcześniej udziału w Polskich Mistrzostwach Barista i Olimpiadzie

    Kawy. Trenerzy i kierownicy kawiarni nie mogą brać udziału w zawodach.

    Ilość uczestników ograniczona do 12 w kolejności zapisów, max 2 Baristów z jednej sieci kawiarni

    Wpisowe PLN 200 + Vat (SCAE członkowie PLN 150 + Vat)

c) Zasady i konkurencje Olimpiady:

    Każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów.

    Wygrywa Barista, który otrzyma łącznie największą ilość punktów.

 

1.Caffe latte i macchiato art”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 2 identycznych caffe latte i macchiato. Oceniamy poprawność zaparzania espresso (0-10), spieniania mleka (0-10), wygląd/ trudność wzoru (0-10), identyczność / powtarzalność wzoru / latte art (0-10). 

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyzej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

 

2. “Irish Coffee”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut  2 Irish coffee. Oceniamy poprawność w przygotowaniu (0-10), wygląd (0-10), temperature napoju(0-10) i smak (0-10).

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi = +3, trzeci = + 1

Przekroczenie czasu 1-15 sec = – 1 pkt, 16-30 sec = – 3, 31-60 sec = – 6, powyżej 1 min = – 10     MAX 46 PKT

3. „Espresso na czas”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut jak największej ilości poprawnych espresso.

Oceniamy poprawność techniki przygotowania oraz wygląd.

Minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml (łącznie z krema)

Minimalny czas ekstrakcji = 20 sekund, maksymalny czas ekstrakcji = 30 sekund

1 punkt za poprawnie przygotowane espresso.                                                 MAX ? (record = 42!)

4. „Cup tasting”

6 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna.

Max 6 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch.

Kombinacja 9 gatunków kawy / identyczne  kombinacje dla każdego zawodnika.

Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.

Trafiona filiżanka = 6 pkt

Najkrótszy czas = + 6 pkt, drugi +3 pkt, trzeci +1                                        MAX 42 PKT

d) Program:

środa 6 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 13.00 – „caffe latte and macchiato art”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 16.30 “- “Coffee in Good Spirits”

czwartek 7 kwietnia

10.00 – 10.30 – spotkanie z zawodnikami i sędziami (zasady zawodów)

10.30 – 13.00 – „Espresso na czas”

13.00 – 14.00 – przerwa

14.00 – 16.00 – „Cup tasting”

16.00 – 16.15 – ogłoszenie wyników, nagrody i zakończenie Olimpiady Kawy

 

 

e) Organizacja: Apro Trade / Akademia Kawy® i MTTargi

    Kontakt: Agnieszka Brandys tel: 0 22 7817693 / 602 383115, email: info@akademiakawy.pl

EuroGastro „Coffee Village” 6-8 kwietnia 2016 – warsztaty i prezentacje

Warsztaty odbędą się w sali „Coffee Village” obok sceny głównej.

Maksymalna liczba uczestników jednej sesji = 24 osoby.

Udział w sesjach „A” i „B” jest darmowy, ale wymaga rejestracji najpóźniej do dnia 30 marca, obowiązuje zasada kolejności zgłoszeń.

Rejestracji na warsztaty należy dokonać wysyłając e-mail na adres tom.obracaj@aprotrade.pl, w treści podając imię i nazwisko, zajmowane stanowisko wraz z nazwą firmy i adresem.

Udział w sesjach „C” jest darmowy i nie wymaga rezerwacji, obowiązuje zasada kolejności przybycia na warsztaty.

Język prowadzenia warsztatów: PL = Polski ENG = Angielski

Środa – 6 kwietnia 2016: dedykowana dla profesjonalnych baristów, palarni kawy i ekspertów kawowych

A1– „Jak przygotować espresso wysokiej jakości”Szymon Nowicki i Robert Woźniak (Apro Trade) PL

      10.15 (dedykowane początkującym baristom i profesjonalistom branży kawowej)

A2 – „Jak przygotować kawę wysokiej jakości w domu”Dominik Urbański (Apro Trade) PL

     11.15  (dedykowane wszystkim zainteresowanym alternatywnymi metodami parzenia kawy w domu i w kawiarni)

A3 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     12.15  (dedykowane profesjonalistom branży kawowej, ekspertom od jakości kawy i zainteresowanym techniką cup testingu – *zobacz poniżej)

A4 – „Kawy z Brazylii” prezentacja gatunków, obróbki, klasyfikacji i jakości oraz cupping – (BSCA – Speciality Coffee Association of Brazil) ENG i PL

     14.00  (dedykowane kupcom kawy zielonej, właścicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom – wiedza o kawie brazylijskiej)

A5 – „Jamajka Blue Mountain i kawy egzotyczne  ” prezentacja specjalnych gatunków kawy i cupping – Jamaica Blue Mountain (UK), ENG

     15.00  (dedykowane kupcom kawy zielonej, włascicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom)

A6 – TBA

      16.00

Czwartek – 7 kwietnia 2016: dedykowany dla importerów kawy surowej, palarni kawy, ekspertów kawowych i executives

B1 – „Kawy z Brazylii” prezentacja gatunków, obróbki, klasyfikacji i jakości oraz cupping – (BSCA – Speciality Coffee Association of Brazil) ENG i PL

     10.15  (dedykowane kupcom kawy zielonej, właścicielom palarni, kontrolerom jakości i szkoleniowcom – wiedza o kawie brazylijskiej)

B2 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     11.15  (dedykowane profesjonalistom branży kawowej, ekspertom od jakości kawy i zainteresowanym techniką cup testingu – *zobacz poniżej)

B3 – „Rynek kawy w Polsce” – „kiedyś i teraz, import i handel” panel ekspertów – Tom Obracaj (Apro Trade) PL i ENG

     12.15  (dedykowane kupcom kawy zielonej, palarniom dużym i małym i dystrybutorom kawy palonej)

B4 – „Jak kupować kawę surową – zasady handlu międzynarodowego i logistyka”Tom Obracaj i BSCA, ENG i PL

      14.00(dedykowane dla importerów kawy zielonej, kupców dla palarni przemysłowych i małych)

B5 – „Business mix 1” – okazja do biznesowej dyskusji o kawie z ekspertami i przedstawicielami branży kawy z kluczowych sektorów przemysłu.

      15.00 (dedykowane importerom kawy surowej, palarniom przemysłowym, małym i mikro, dystrybutorom kawy palonej i właścicielom kawiarni)

B6 – „Business mix 2” – kontynuacja biznesowej dyskusji o kawie

      16.00

Piątek – 8 kwietnia 2016: dedykowany dla młodych baristów, shop i micro palarni kawy i miłosników kawy

C1 – „Jak przygotować kawę wysokiej jakości w domu”Dominik Urbański (Apro Trade) PL

     10.15  (dedykowane miłośnikom kawy i początkującym baristom)

C2 – „Jak zostać lepszym testerem kawy”Alf Kramer (Norwegia) ENG i PL

     11.15  (dedykowane miłośnikom i młodym profesjonalistom zainteresowanym cup tastingiem i oceną kawy – * zobacz poniżej)

C3 – „Brazylia i Jamajka Blue Mountain” wspólna prezentacja i cuppingu (BSCA i JBM UK) ENG i PL

     12.15  (dedykowane miłośnikom kawy i młodym profesjonalistom zainteresowanym odkrywaniem walorów kaw jednorodnych)

C4 – „Jak przygotować perfekcyjne espresso i cappuccino”Agnieszka Rojewska – Mistrzyni Polski Barista i Latte Art

  1. (dedykowane baristom zainteresowanym umiejętnosciami potrzebnymi do osiągnięcia tytułu Mistrza Barista i Latte Art J)

Organizator „Coffee Village” – Tomek Obracaj we współpracy z Apro Trade/Akademia Kawy® i MTTargi/EuroGastro

Kontakt: tel. 00 48 22 781 7693, kom. +48 604 900 934, e-mail: tom@tomcaffe.com

Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu warsztatów i prezentacji z przyczyn niezależnych od siebie.

* – „Jak zostać lepszym testerem kawy” – A3, B2, C2

„Koła smaków i aromatów są dobre tak jak książki i artykuły o sensoryce i niezliczone opisy, klasyfikacje zrobione przez szereg firm i organizacji .

Ale w odniesieniu do bycia dobrym testerem i zrozumienia reakcji na prezentowane kawy, trzeba poznać fizjologię, psychologię i socjologię stojącą za sposobem, w jaki oceniamy i selekcjonujemy kawę.

Alf Kramer, łącząc doświadczenie ICO (International Coffee Organization), SCAE (Speciality Coffee Organization of Europe) i studia psychologiczne z zachowania Konsumenta, zapozna uczestników z techniką zrozumienia oceny i wyboru kawy. System który pozwoli na dokonanie wyboru kawy co może bezpośrednio wpłynąć na sukces Twojego biznesu”.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content