Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Europejski Festiwal Smaku Lublin 5 – 8 września 2013

Informacja prasowa 

Po raz 5 zapraszamy mieszkańców Lublina, turystów z Polski, gości z Europy. Nasz festiwal to duże przedsięwzięcie, także biznesowe. Dlatego dziękując Województwu Lubelskiemu i Miastu Lublin, naszym niezawodnym partnerom – w gronie Mecenasów witamy nowych partnerów komercyjnych: Cisowiankę Perlage – Cisowianka jest oficjalną wodą festiwalu, dobrą energię dla festiwalu zapewnia PGE Obrót S.A, relaks i wypoczynek dla naszych artystów SPA Nałęczów, dobre klimaty Perła S.A i Bank Gospodarki Żywnościowej – oraz nasz partner ogólnopolski „Olej kujawski”.

Promujemy gospodarkę ze smakiem

Po wielokulturowych odkryciach w tym roku na Scenie Smaku pokazujemy dobre praktyki biznesowe. Kuchnia jest częścią kultury, kultura częścią gospodarki – powtarzamy to za Pawłem Potoroczynem, dyrektorem Instytutu Adama Mickiewicza z Warszawy, narodowej instytucji kultury promującej Polskę w świecie. Instytut po raz drugi wspiera nasz festiwal i go promuje. Uznał, że warto. Dlaczego?

110 wydarzeń kulturalnych, kulinarnych i towarzyskich

Kiedy w ubiegłym roku przygotowaliśmy 55 wydarzeń, wydawało się, że to zaspokoi apetyt publiczności. Dziś zapraszamy na 110 wydarzeń, bo cel mamy jeden: Europejski Festiwal Smaku to drugi, po  Carnaval Sztuk – Mistrzów – festiwal promujący Lublin i region w Polsce i Europie.

Fantastyczne koncerty

Balkanika, Gypsy Kal Band, Translola – prowadzi Wojciech Ossowski z Trójki

Intrygujące wystawy – Natura i harmonia w Muzeum Lubelskim, monastyr w Jabłecznej na fotografii otworkowej, klasztor Dominikanów, Czesław Czapliński „Polscy artyści Europie”, Tadeusz Rolke i Grupa Twórcza Motycz w Pub u Fotografa, Bałdyga i przyjaciele w Czarnym Tulipanie.

Nowe. Akademia Fotografii

Wraz z koncernem Leica. To kolejny partner festiwalu. Warsztaty fotografii poprowadzą: Tadeusz Rolke, Leszek Mądzik, Czesław Czapliński. Epicentrum plus Leica Monochrom Open Day – Galeria Sceny Plastycznej KUL

Konkurs Lubelskie smaki

Na zamku, dla uczniów i zawodowców, otwarty, w nowej formule z pokazami, gotowaniem na żywo, prezentacją nowych technik w gastronomii. Nagroda od festiwalu: staż u Wojciecha Modesta Amaro!

Pokazy kulinarne

Magiczne Podlasie, intrygujące Roztocze i kulinarny Trójkąt Bermudzki: Lublin, Kaźmierz, Nałęczów. Dziczyzna, jagnięcina i gęsina z Lubelszczyzny. Europa na talerzu: Belgia, Rosja, Italia. Wśród wielu pokazów szczególnie polecamy pokaz „Smaki The Rolling Stones” – czyli ulubione potrawy Charlie Wattsa – na które przyjeżdża do pensjonatu „Uroczysko Zaborek”. 

Jarmark i Zielony targ

Jarmark św. Jacka: ponad 100 wystawców z Polski i Europy w 4 dni i nowość: Zielony targ na Błoniach. Polecamy szczególnie Zielony Targ. Tam będzie gotował Grzegorz Łapanowski, gospodarz Master Chef. Tam spotkacie blogerów z całej Polski. Tam stanie Chata rybacka LGR w Dolinie Tyśmienicy i Wieprza z rybnymi daniami i pokazami. I kolejna nowość: Stary Browar Bernardyńska 15. Zaczynamy już w czwartek od Nocy Golonkożerców i Artystów. 

Benefis Roberta Makłowicza

Przygotowuje go 6 największych festiwali smaku w Polsce. Prowadzi go Paweł Loroch. Uroczysta laudacja na Zamku w sobotę 7 września o 18 (część zamknięta dla publiczności), część artystyczna o 20.30 na scenie z darami sceny i kuchni. Wśród artystów Justyna Szafran i Jan Kondrak z Lubelskiej Federacji Bardów. Na finał Bałkańska noc dla Roberta w klubie Dom Kultury.  

Warsztaty Smakuj życie

W 3 miejscach: Trybunale Koronnym, Starym Browarze, Hades- Szeroka. Nasz gość specjalny Colin Sisson – 7 książek na lisach bestsellerów. Nauczyciel, trener biznesu. Koi nerwy i wzmacnia szefów największych koncernów. Mówimy, Colin: Zrób to na Lubelszczyźnie. Lekarze, dietetycy, psychoterapeuci, wykłady, warsztaty, medytacje. Na finał taniec na rozżarzonych węglach i najsłynniejszy hipnotyzer w Europie.

Dokładny program znajdziecie Państwo na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl

Kontakt: Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu: 515 267 177

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron