Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Europejski Festiwal Smaku Lublin 5 – 8 września 2013

Informacja prasowa 

Po raz 5 zapraszamy mieszkańców Lublina, turystów z Polski, gości z Europy. Nasz festiwal to duże przedsięwzięcie, także biznesowe. Dlatego dziękując Województwu Lubelskiemu i Miastu Lublin, naszym niezawodnym partnerom – w gronie Mecenasów witamy nowych partnerów komercyjnych: Cisowiankę Perlage – Cisowianka jest oficjalną wodą festiwalu, dobrą energię dla festiwalu zapewnia PGE Obrót S.A, relaks i wypoczynek dla naszych artystów SPA Nałęczów, dobre klimaty Perła S.A i Bank Gospodarki Żywnościowej – oraz nasz partner ogólnopolski „Olej kujawski”.

Promujemy gospodarkę ze smakiem

Po wielokulturowych odkryciach w tym roku na Scenie Smaku pokazujemy dobre praktyki biznesowe. Kuchnia jest częścią kultury, kultura częścią gospodarki – powtarzamy to za Pawłem Potoroczynem, dyrektorem Instytutu Adama Mickiewicza z Warszawy, narodowej instytucji kultury promującej Polskę w świecie. Instytut po raz drugi wspiera nasz festiwal i go promuje. Uznał, że warto. Dlaczego?

110 wydarzeń kulturalnych, kulinarnych i towarzyskich

Kiedy w ubiegłym roku przygotowaliśmy 55 wydarzeń, wydawało się, że to zaspokoi apetyt publiczności. Dziś zapraszamy na 110 wydarzeń, bo cel mamy jeden: Europejski Festiwal Smaku to drugi, po  Carnaval Sztuk – Mistrzów – festiwal promujący Lublin i region w Polsce i Europie.

Fantastyczne koncerty

Balkanika, Gypsy Kal Band, Translola – prowadzi Wojciech Ossowski z Trójki

Intrygujące wystawy – Natura i harmonia w Muzeum Lubelskim, monastyr w Jabłecznej na fotografii otworkowej, klasztor Dominikanów, Czesław Czapliński „Polscy artyści Europie”, Tadeusz Rolke i Grupa Twórcza Motycz w Pub u Fotografa, Bałdyga i przyjaciele w Czarnym Tulipanie.

Nowe. Akademia Fotografii

Wraz z koncernem Leica. To kolejny partner festiwalu. Warsztaty fotografii poprowadzą: Tadeusz Rolke, Leszek Mądzik, Czesław Czapliński. Epicentrum plus Leica Monochrom Open Day – Galeria Sceny Plastycznej KUL

Konkurs Lubelskie smaki

Na zamku, dla uczniów i zawodowców, otwarty, w nowej formule z pokazami, gotowaniem na żywo, prezentacją nowych technik w gastronomii. Nagroda od festiwalu: staż u Wojciecha Modesta Amaro!

Pokazy kulinarne

Magiczne Podlasie, intrygujące Roztocze i kulinarny Trójkąt Bermudzki: Lublin, Kaźmierz, Nałęczów. Dziczyzna, jagnięcina i gęsina z Lubelszczyzny. Europa na talerzu: Belgia, Rosja, Italia. Wśród wielu pokazów szczególnie polecamy pokaz „Smaki The Rolling Stones” – czyli ulubione potrawy Charlie Wattsa – na które przyjeżdża do pensjonatu „Uroczysko Zaborek”. 

Jarmark i Zielony targ

Jarmark św. Jacka: ponad 100 wystawców z Polski i Europy w 4 dni i nowość: Zielony targ na Błoniach. Polecamy szczególnie Zielony Targ. Tam będzie gotował Grzegorz Łapanowski, gospodarz Master Chef. Tam spotkacie blogerów z całej Polski. Tam stanie Chata rybacka LGR w Dolinie Tyśmienicy i Wieprza z rybnymi daniami i pokazami. I kolejna nowość: Stary Browar Bernardyńska 15. Zaczynamy już w czwartek od Nocy Golonkożerców i Artystów. 

Benefis Roberta Makłowicza

Przygotowuje go 6 największych festiwali smaku w Polsce. Prowadzi go Paweł Loroch. Uroczysta laudacja na Zamku w sobotę 7 września o 18 (część zamknięta dla publiczności), część artystyczna o 20.30 na scenie z darami sceny i kuchni. Wśród artystów Justyna Szafran i Jan Kondrak z Lubelskiej Federacji Bardów. Na finał Bałkańska noc dla Roberta w klubie Dom Kultury.  

Warsztaty Smakuj życie

W 3 miejscach: Trybunale Koronnym, Starym Browarze, Hades- Szeroka. Nasz gość specjalny Colin Sisson – 7 książek na lisach bestsellerów. Nauczyciel, trener biznesu. Koi nerwy i wzmacnia szefów największych koncernów. Mówimy, Colin: Zrób to na Lubelszczyźnie. Lekarze, dietetycy, psychoterapeuci, wykłady, warsztaty, medytacje. Na finał taniec na rozżarzonych węglach i najsłynniejszy hipnotyzer w Europie.

Dokładny program znajdziecie Państwo na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl

Kontakt: Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu: 515 267 177

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron