W dniach 9-12 marca w Rosji (St. Petersburg) podczas targów gastronomicznych ExpoHoReCa odbyły się Europejskie Drużynowe Mistrzostwa Kawowe (ETCC). Wzięło w nich udział siedem drużyn. Polskę reprezentowali: Łukasz Jura, Marcin Michalik, Iza Popiołek i Czarek Sakowski. Udział polskiej reprezentacji sponsorowała firma De Longhi. Zawodnicy musieli wykazać się widzą i umiejętnościami z zakresu: ogólnej wiedzy o kawie, rozpoznawania jej defektów, oceny sensorycznej, tworzenia mieszanek kaw, palenia i zaparzania kawy różnymi metodami. Ciekawym wyzwaniem była również praca w rosyjskich kawiarniach. Więcej informacji: Konrad Oleksak, koordynator SCAE w Polsce, konradbarista@gmail.com
Smakuj przyszłość z BCU!
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają