Gdańsk otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26. Tytuł ten po raz pierwszy przyznany został w 2019 r. i otrzymał go Kraków. Gdańsk jest drugim polskim miastem uhonorowanym w ten sposób.
23 stycznia w Madrycie tytuł ten odebrała Emilia Lodzińska, zastępczyni prezydent Gdańska. Ceremonia odbyła się w polskim stoisku jednych z największych targów turystycznych FITUR. W marcu przyszłego roku podobna ceremonia odbędzie się w Gdańsku, który przekaże tytuł innemu miastu, którego nazwę poznamy na początku przyszłego roku. W Gdańsku odbędą się wydarzenia i imprezy popularyzujące nowoczesną i zdrową kuchnię – od marca 2025 do marca 2026 roku.
W latach 2020-21 tytułu nie przyznano z powodu pandemii COVID-19, która mocno dała się we znaki branży gastronomicznej na całym świecie. Następnie Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej zostały kolejno: Oeiras (2022 r.), Sztokholm (2023 r.) i Madryt (2024 r.).
Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii (ECNG) założona została w Lizbonie w 2015 r., w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od prawie 80 lat. Inicjatywa od początku miała związek z działaniami promocyjnymi na rzecz akademii gastronomicznych Hiszpanii, Polski, Portugalii i Szwecji.
ECNG funkcjonowało najpierw pod nazwą Europejskie Stowarzyszenie Kultury Gastronomicznej. W następnych latach otrzymało nowy wizerunek i nazwę, która obowiązuje do dzisiaj. Celem ECNG jest promocja zasad, na których powinna opierać się Nowa Gastronomia XXI wieku: zdrowie, solidarność, zrównoważony rozwój
i satysfakcja konsumenta.
ECNG ma swoją siedzibę w Lizbonie, korzysta z instytucjonalnego i logistycznego wsparcia Rady Miasta Oeiras i Lizbony. Posiada delegację rządową w Madrycie, przy wsparciu Rady Miasta i Wspólnoty Madrytu, gdzie prowadzi większość swojej działalności.
Z otrzymaniem tytułu łączy się wiele wydarzeń, które zostały zaplanowane w Gdańsku. Są to m. in.:
- organizacja V Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, na wzór wcześniejszych takich imprez, które odbyły się w Krakowie, Oeiras, Sztokholmie i Madrycie
- organizacja Konkursu Gastronomicznego o Grand Prix Prezydent Miasta Gdańska, którego nagrodą będzie dwutygodniowy staż w dwu gwiazdkowej restauracji
- wydarzenia turystyczno-gastronomiczne dopasowane do marki Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej,
- inauguracja Gastronomicznego projektu Ekonomii Społecznej integrującego wyłączonych (m. in. dzieci w spektrum autyzmu, osoby z niepełnosprawnościami ruchowymi i osoby starsze)
- organizacja konkursu na publikacje w przestrzeni cyfrowej i animowanie mediów społecznościowych, podkreślających znaczenie i związek, jaki istnieje w Gdańsku między turystyką a gastronomią – w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy i Blogerów Turystycznych
- warsztaty z międzynarodowymi, “gwiazdkowymi” szefami kuchni z różnych obszarów terytorialnych Europy, które charakteryzują się zróżnicowaną gastronomią
- study tour gdańskich restauratorów do Madrytu.
Tytuł ESKG to doskonała okazja do dalszej promocji projektów związanych z lokalnymi produktami i zrównoważonym rozwojem turystyki kulinarnej.
(Urząd Miasta Gdańska)