Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gin Dobry!, czyli pierwszy w Polsce festiwal dedykowany kulturze ginu już w maju w Warszawie

Już 24 i 25 maja w Warszawie odbędzie się pierwszy w Polsce miejski festiwal Ginu – GIN DOBRY! BARDZO KULTURALNY FESTIWAL. To spotkanie nie tylko dla pasjonatów i znawców Ginu, ale także dla wszystkich, którzy chcą w wyjątkowy i kulturalny sposób spędzić ten weekend. W programie wydarzenia przewidziane są degustacje, spotkania z ekspertami świata Ginu, a także panele dyskusyjne oraz sobotnie After Party.

Festiwal Gin Dobry! odbędzie się w warszawskim Centrum Bankowo-Finansowym, legendarnym Domu Partii (Budynku GPW, przy ul. Nowy Świat 6/12). Organizatorzy wydarzenia zapraszają wszystkich miłośników wyjątkowego smaku Ginu oraz tych, którzy chcą zgłębić tajniki tej kultowej kategorii trunków. Gwarantują dobrą zabawę, wyjątkową atmosferę i niezapomniany czas. Jest to festiwal poświęcony kulturze Ginu, dlatego uczestnicy festiwalu będą mieli okazję posłuchać ciekawych prelekcji, wziąć udział w degustacjach masterclass czy odwiedzić aromatyczne strefy botaniczne, a także spędzić sobotni wieczór na wspólnej zabawie w kulturalnym towarzystwie.

Wydarzenie stworzone dla miłośników Ginu

Pomysłodawcami i organizatorami festiwalu Gin Dobry! są Maciej Starosolski, założyciel firmy Liquid Story i doświadczony specjalista ds. edukacji marek alkoholowych, a także konsultant branży gastronomicznej oraz Marcin Rogulski, założyciel MR Spirits, który doskonale zna branżę gastronomiczną i hotelarsko-spirytusową. Obaj tworzyli i zarządzali już wieloma projektami edukacyjnymi oraz eventowymi na terenie całego kraju.

Postanowiłem zorganizować GIN DOBRY! BARDZO KULTURALNY FESTIWAL, ponieważ uważam, że Gin to niezwykle ciekawy i fascynujący trunek. Na świecie Gin już od dawna jest bardzo modny – czas zatem na Polskę. Długo czekałem, aby Gin miał właśnie ten „swój moment”. Mam nadzieję, że festiwal go przyspieszy – mówi Maciej Starosolski, współorganizator festiwalu Gin Dobry! – Chciałbym, aby to wydarzenie pomogło konsumentom lepiej poznać kolorowy świat Ginu. Ten majowy weekend będzie pachniał jałowcem!

Prywatnie Maciej i Marcin są zawodowymi i życiowymi przyjaciółmi, którzy swoją przygodę w branży alkoholowej zaczęli w 2010 roku w dziale edukacji Wyborowa Pernod Ricard. Połączyły ich wspólne inicjatywy edukacyjne, wydarzenia, pasje i zainteresowania oraz oczywiście Gin.

Gin był dla mnie zawsze trunkiem zagadką, tajemnicą, której z czasem zacząłem przyglądać się bliżej, ponieważ coraz bardziej intrygowała mnie jego różnorodność, złożoność i botaniczny skład. Gin jest kwintesencją umiejętności i doświadczenia ludzi, którzy go tworzą i tego, jak potrafią zamknąć w jednej butelce pasję, doświadczenie oraz idealnie zbalansowaną recepturę – mówi Marcin Rogulski, współorganizator festiwalu Gin Dobry!

Wydarzenie pełne atrakcji w stolicy Polski

W ramach festiwalu odbędzie się wiele tematycznych paneli dyskusyjnych z udziałem ekspertów z branży. Organizatorzy zapraszają także na spotkania biznesowe oraz wieczorne wydarzenia towarzyszące. Przewidziane są również stoiska dla wystawców z Polski i zagranicy, bary koktajlowe, sklep festiwalowy oraz strefy botaniczne, w których uczestnicy będą mogli zapoznać się z różnymi roślinami, ziołami, przyprawami i owocami używanymi do produkcji Ginu. Jest to okazja do poszerzenia swojej wiedzy o ciekawostki ze świata Ginu oraz do wzięcia udziału w szeregu atrakcji zaplanowanych na ten wyjątkowy weekend.

Gospodarzem, dobrym duchem i medialną twarzą festiwalu jest Kapibara Albercik, bardzo kulturalna maskotka, która uwielbia Gin i często ma szalone pomysły. Albercika można spotkać na portalach społecznościowych wydarzenia, a osobiście pojawi się już 24 i 25 maja na festiwalu Gin Dobry! Czego jeszcze mogą spodziewać się goście?

– Festiwal Gin Dobry! to nie lada uczta dla uczestników, niezapomniana podróż w świeży, pachnący botanikami świat i kulturę picia koktajli. Jest to również okazja, by poznać twórców, znawców i ekspertów z Polski i nie tylko – mówi Marcin Rogulski. – Zapraszamy wszystkich amatorów i pasjonatów Ginu oraz osoby pragnące rozpocząć swoją przygodę z tym jałowcowym trunkiem. Spotkajmy się, aby porozmawiać o Ginie przy Ginie już pod koniec maja na pierwszym tak aromatycznym wydarzeniu w Polsce!

Więcej informacji na stronie festiwalu: https://gindobry.co

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content