Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Gin Dobry!, czyli pierwszy w Polsce festiwal dedykowany kulturze ginu już w maju w Warszawie

Już 24 i 25 maja w Warszawie odbędzie się pierwszy w Polsce miejski festiwal Ginu – GIN DOBRY! BARDZO KULTURALNY FESTIWAL. To spotkanie nie tylko dla pasjonatów i znawców Ginu, ale także dla wszystkich, którzy chcą w wyjątkowy i kulturalny sposób spędzić ten weekend. W programie wydarzenia przewidziane są degustacje, spotkania z ekspertami świata Ginu, a także panele dyskusyjne oraz sobotnie After Party.

Festiwal Gin Dobry! odbędzie się w warszawskim Centrum Bankowo-Finansowym, legendarnym Domu Partii (Budynku GPW, przy ul. Nowy Świat 6/12). Organizatorzy wydarzenia zapraszają wszystkich miłośników wyjątkowego smaku Ginu oraz tych, którzy chcą zgłębić tajniki tej kultowej kategorii trunków. Gwarantują dobrą zabawę, wyjątkową atmosferę i niezapomniany czas. Jest to festiwal poświęcony kulturze Ginu, dlatego uczestnicy festiwalu będą mieli okazję posłuchać ciekawych prelekcji, wziąć udział w degustacjach masterclass czy odwiedzić aromatyczne strefy botaniczne, a także spędzić sobotni wieczór na wspólnej zabawie w kulturalnym towarzystwie.

Wydarzenie stworzone dla miłośników Ginu

Pomysłodawcami i organizatorami festiwalu Gin Dobry! są Maciej Starosolski, założyciel firmy Liquid Story i doświadczony specjalista ds. edukacji marek alkoholowych, a także konsultant branży gastronomicznej oraz Marcin Rogulski, założyciel MR Spirits, który doskonale zna branżę gastronomiczną i hotelarsko-spirytusową. Obaj tworzyli i zarządzali już wieloma projektami edukacyjnymi oraz eventowymi na terenie całego kraju.

Postanowiłem zorganizować GIN DOBRY! BARDZO KULTURALNY FESTIWAL, ponieważ uważam, że Gin to niezwykle ciekawy i fascynujący trunek. Na świecie Gin już od dawna jest bardzo modny – czas zatem na Polskę. Długo czekałem, aby Gin miał właśnie ten „swój moment”. Mam nadzieję, że festiwal go przyspieszy – mówi Maciej Starosolski, współorganizator festiwalu Gin Dobry! – Chciałbym, aby to wydarzenie pomogło konsumentom lepiej poznać kolorowy świat Ginu. Ten majowy weekend będzie pachniał jałowcem!

Prywatnie Maciej i Marcin są zawodowymi i życiowymi przyjaciółmi, którzy swoją przygodę w branży alkoholowej zaczęli w 2010 roku w dziale edukacji Wyborowa Pernod Ricard. Połączyły ich wspólne inicjatywy edukacyjne, wydarzenia, pasje i zainteresowania oraz oczywiście Gin.

Gin był dla mnie zawsze trunkiem zagadką, tajemnicą, której z czasem zacząłem przyglądać się bliżej, ponieważ coraz bardziej intrygowała mnie jego różnorodność, złożoność i botaniczny skład. Gin jest kwintesencją umiejętności i doświadczenia ludzi, którzy go tworzą i tego, jak potrafią zamknąć w jednej butelce pasję, doświadczenie oraz idealnie zbalansowaną recepturę – mówi Marcin Rogulski, współorganizator festiwalu Gin Dobry!

Wydarzenie pełne atrakcji w stolicy Polski

W ramach festiwalu odbędzie się wiele tematycznych paneli dyskusyjnych z udziałem ekspertów z branży. Organizatorzy zapraszają także na spotkania biznesowe oraz wieczorne wydarzenia towarzyszące. Przewidziane są również stoiska dla wystawców z Polski i zagranicy, bary koktajlowe, sklep festiwalowy oraz strefy botaniczne, w których uczestnicy będą mogli zapoznać się z różnymi roślinami, ziołami, przyprawami i owocami używanymi do produkcji Ginu. Jest to okazja do poszerzenia swojej wiedzy o ciekawostki ze świata Ginu oraz do wzięcia udziału w szeregu atrakcji zaplanowanych na ten wyjątkowy weekend.

Gospodarzem, dobrym duchem i medialną twarzą festiwalu jest Kapibara Albercik, bardzo kulturalna maskotka, która uwielbia Gin i często ma szalone pomysły. Albercika można spotkać na portalach społecznościowych wydarzenia, a osobiście pojawi się już 24 i 25 maja na festiwalu Gin Dobry! Czego jeszcze mogą spodziewać się goście?

– Festiwal Gin Dobry! to nie lada uczta dla uczestników, niezapomniana podróż w świeży, pachnący botanikami świat i kulturę picia koktajli. Jest to również okazja, by poznać twórców, znawców i ekspertów z Polski i nie tylko – mówi Marcin Rogulski. – Zapraszamy wszystkich amatorów i pasjonatów Ginu oraz osoby pragnące rozpocząć swoją przygodę z tym jałowcowym trunkiem. Spotkajmy się, aby porozmawiać o Ginie przy Ginie już pod koniec maja na pierwszym tak aromatycznym wydarzeniu w Polsce!

Więcej informacji na stronie festiwalu: https://gindobry.co

Aktualności

III edycja Gastrotargów SMAKKi 2025

Targi dla branży HoReCa w odświeżonej formule. Dołącz już dziś! Już 9-10 kwietnia 2025 roku hale EXPO XXI w Warszawie staną się sercem wydarzeń branży

XIV konkurs „Polska od Kuchni”

Fundacja WIP Warto im Pomóc już po raz czternasty  organizuje akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs szczyci się

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron