Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Mistrzostwa Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs

Ruszyły zapisy do udziału w II Mistrzostwach Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. Konkurs odbywa się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Najlepszy z kandydatów jesienią będzie reprezentować Polskę na światowym finale w Portugalii.

To bardzo nietypowy konkurs, bo jest skierowany do osób w wieku 21-28 lat, dopiero zaczynających swoją karierę w gastronomii. Tu nie trzeba mieć doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia, natomiast trzeba mieć motywację i znać język angielski.  Kandydatami mogą być młodzi kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem. 

Proces kwalifikacji do konkursu jest bardzo prosty. Wystarczy zarejestrować się poprzez formularz online. Ze zgłoszeń komisja wybierze maksymalnie 30 osób, które otrzymają zaproszenie na krajowy finał, który odbędzie się 17 czerwca 2024 r. w Hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa.

Na tym etapie trzeba będzie się wykazać wiedzą i umiejętnościami sommelierskimi. Zawody składać się będą z dwóch części: teoretycznej pisemnej, gdzie trzeba będzie odpowiedzieć na 60 pytań oraz części praktycznej, obejmującej serwis i rozpoznawanie win i alkoholi.

Wyniki ogłoszone zostaną w trakcie uroczystej kolacji po zawodach. Organizatorzy konkursu pokrywają pełne koszty uczestnictwa, w tym pobyt i zakwaterowanie wszystkich zakwalifikowanych do mistrzostw.

Nagrodą dla zwycięzcy jest złoty medal oraz reprezentowanie Polski na International Jeunes Sommeliers Competition 2024 w październiku w Lizbonie.

Polacy w konkursie

Chociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz drugi, mamy już na koncie dwa znakomite zwycięstwa. W 2017 roku w tym właśnie plebiscycie zwyciężył Piotr Pietras MS (co prawda reprezentował Wielką Brytanię, bo o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo), a rok temu – Łukasz Górski.

 – Ten międzynarodowy konkurs wygrywały wielkie nazwiska, ale my, Polacy, naprawdę nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów – mówi Łukasz Górski. –  Ja sam konkurowałem z osobami z krajów, które są winiarskimi potęgami, jak choćby USA, Niemcy, Wielka Brytania czy Australia. Okazało się, że chłopak z Ptaszkowej, małej miejscowości koło Nowego Sącza, może być od nich lepszy! A proszę sobie wyobrazić, że pierwszy artykuł o winie, tak w pełni świadomie, przeczytałem zaledwie 5 lat temu! – mówi ubiegłoroczny Mistrz Świata Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. I dodaje: – Ten konkurs to znakomita okazja nie tylko do przetestowania swojej wiedzy, ale i do przekonania się, w jakim kierunku w ogóle należy się uczyć.

Dziś marzeniem Łukasza Górskiego jest zostanie Master Sommelierem. Ten najważniejszy sommelierski certyfikat przyznaje prestiżowa organizacja –  Court of Masters Sommeliers. Tak wysokiej klasy specjalistów w Polsce jest w tej chwili zaledwie dwóch, a na świecie dokładnie 275.

To fenomenalne, że  zwycięzca pierwszej polskiej edycji konkursu został trzy miesiące później  Mistrzem Świata Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia. – Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w roku 2024 znów wygrał Polak. To wymarzony start do międzynarodowej kariery. Z medalem Chaîne des Rôtisseurs w CV otwierają się drzwi do najbardziej prestiżowych miejsc pracy na całym świecie – dodaje.

Ubiegłoroczny laureat konkursu  rzeczywiście  długo nie szukał pracy – Polak przygotowuje się właśnie do rozpoczęcia współpracy z jedną ze znakomitych londyńskich restauracji. W czerwcu, na krajowym finale, będzie jedną z osób sprawujących merytoryczny nadzór nad zawodami.

Kto za tym stoi?

Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator, założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot – Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska –Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek – Échanson.

Jednym z celów organizacji  jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi sommelierami.

Kształcenie ekspertów

Tegoroczna edycja konkursu odbywa się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej. Jak mówi Magdalena Zielińska, Prezes ZP PRW, wspieranie i promowanie młodych talentów to  przyczynianie się do rozwoju kultury winiarskiej w kraju.

Mamy pełną świadomość, że przyszłość kultury winiarskiej w Polsce leży w rękach zdolnych i zaangażowanych młodych ludzi, dla których wino jest pasją i którzy chcą się rozwijać i doskonalić w swoim fachu. Ten plebiscyt to świetna okazja do zaprezentowania umiejętności, zdobycia cennego doświadczenia i nawiązania kontaktów z profesjonalistami z branży. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego wyjątkowego wydarzenia – mówi Magdalena Zielińska.

W tej chwili Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa liczy 15 firm członkowskich. To czołowi producenci, importerzy oraz dystrybutorzy win, miodów pitnych oraz napojów winiarskich.

Jako prezes Domu Wina, pracodawca z rynku winiarskiego, uważam, że my – właściciele i menadżerowie tego sektora, mamy obowiązek wspierania młodych ludzi na drodze ich kariery zawodowej – mówi Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina. – To kwestia społecznej odpowiedzialności biznesu. Konkurs zachęca młodych do kształcenia, a edukacja zawsze, bez względu na to, czy wygrają zawody, czy nie, poprawi ich pozycję na rynku pracy, otworzy im nowe perspektywy. Praca z winem to styl życia. Wiąże się z podróżami, poznawaniem nowych kultur, ludzi, historii, tradycji kulinarnych i smaków. Dom Wina i inni członkowie ZP PRW chcą wysłać wyraźny sygnał do młodzieży: chwytajcie okazję , my wam pomożemy!

Informacje praktyczne

Na zgłoszenia kandydatów organizatorzy czekają do 8 czerwca br. do godz. 12.00.

Link do rejestracji:  https://tiny.pl/dt34h

Regulamin i opis konkursu: https://competitions.chainedesrotisseurs.com/pages/17/the-competition.html

Kontakt dla uczestników konkursu: e-mail: r.lis@domwina.pl

Fot. Adrijan Pregelj

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron