Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

II Narodowy Kongres Żywieniowy

Z ogromną przyjemnością i satysfakcją zapraszam do udziału w obradach II Narodowego Kongresu Żywieniowego „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbędzie się 27 stycznia 2017 r. na PGE Narodowym w Warszawie.

Głównym zagadnieniem II Narodowego Kongresu Żywieniowego będzie sposób w jaki można w Polsce istotnie zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe.
W tracie obrad przedstawione będą najnowsze badania naukowe Instytutu Żywności i Żywienia obejmujące podsumowanie kilkudziesięciu lat, ukazujące, jak zmiany żywieniowe i stylu życia Polaków wpłynęły na epidemiologię różnych nowotworów złośliwych. Poza tym przedstawione będą aktualne zalecenia dla populacji ogólnej w celu zmniejszenia zachorowań na nowotwory złośliwe, jak również zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej, które zwiększają skuteczność postępowania terapeutycznego w chemioterapii i radioterapii u chorych z wykrytymi nowotworami. W kolejnych sesjach Kongresu przedstawione będą również najnowsze zalecenia dla chorych w remisji oraz dla chorych po wyleczeniu nowotworu złośliwego w celu uniknięcia wznowy lub zachorowania na nowotwór w innej lokalizacji. Wśród pozostałych tematów, które będą poruszone w czasie obrad II Narodowego Kongresu Żywieniowego, przewidziane są zagadnienia i standardy dotyczące żywienia w szpitalach jako elementu leczenia oraz żywienia kobiet w ciąży jako ważnego elementu prewencji u potomstwa nie tylko otyłości, lecz także przewlekłych chorób niezakaźnych (nowotworów, udarów, zawałów, osteoporozy).

prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz
Przewodniczący Komitetu Naukowo-Organizacyjnego
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

 

Program II Narodowego Kongresu Żywieniowego

Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie www.kongres-zywieniowy.waw.pl

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron