Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

International Trophies Calvados Nouvelle Vogue 2011

Stowarzyszenie Polskich Barmanów otrzymało zaproszenie do udziału w Międzynarodowych Zawodach Barmańskich z Calvadosem w roli głównej. Impreza, która odbyła się 4.04.2011 r. w Deauville w Normandii ma już 15-letnią historię i zgromadziła przedstawicieli następujących krajów Europy: Belgia, Estonia, Finlandia, Francja, Holandia, Luksemburg, Niemcy, Szwajcaria, Szwecja, Wielka Brytania, Włochy i pierwszy raz w tym roku Polska.

Międzynarodowe konkursy rozgrywane były w trzech kategoriach: młodzi barmani – uczniowie szkół gastronomicznych, profesjonalni barmani oraz dziennikarze. W każdej konkurencji braliśmy udział.

 

Nasz kraj reprezentowali:

– w kategorii  „uczniowie”  – Mateusz Ociński z drinkiem  Le Merteau de Thor

– w kategorii „ profesjonalni barmani” Wojciech Urbański z drinkiem Violet Hill (fiołkowe wzgórze)

– w kategorii „dziennikarze” Maria Burska – redaktor naczelna „Przeglądu Gastronomicznego” z drinkiem Apple Dream.

Międzynarodowe jury za zamkniętymi drzwiami oceniało smak i wygląd drinków, a jury technicznie patrzyło na ręce każdemu z uczestników. Poziom konkursów był bardzo wysoki, ale też dopisało szczęście naszej reprezentacji. Byliśmy jedynym krajem, który zdobył nagrody w dwóch konkurencjach. Mateusz Ociński – I miejsce w kategorii „uczniowie” i Maria Burska – II miejsce w kategorii „dziennikarze”.

Poza konkursami międzynarodowymi odbyły się konkursy dla uczestników francuskich w dwóch kategoriach: uczniowie i profesjonaliści, a na zakończenie wszystkich rozgrywek odbył się konkurs producentów Calvadosów. Dwunastu producentów zaprezentowało swoje autorskie drinki.

I miejsce w tej konkurencji zajął Didier Bedu – dyrektor generalny Cateau du Breuill.

Cała impreza  zorganizowana przez Stowarzyszenie Producentów Calvadosu w Normandii we współpracy ze Stowarzyszeniem Barmanów – Okręg Normandii – przygotowana była z wielkim rozmachem.

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron