Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Już 8 listopada 30-lecie targów HORECA® w Krakowie!

W dniach 8 – 10 listopada w EXPO Kraków za sprawą międzynarodowego wydarzenia dla branży HoReCa, czyli targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® spotkają się restauratorzy, szefowie kuchni, hotelarze, bariści i sommelierzy z całej Polski, a także z zagranicy. W tym roku przewidziano mnóstwo atrakcji w jubileuszowej oprawie. W programie: światowy konkurs kulinarny Bocuse d’Or, aż trzy kawowe mistrzostwa Polski, unikatowy pokaz cukierniczy oraz liczne branżowe szkolenia i degustacje win z różnych krajów. Warto skorzystać z tej wyjątkowej propozycji.

Łączy nas miejsce, przyciąga pasja

Początki targów sięgają lat 90. XX wieku. W tym czasie zmieniały się hale wystawiennicze, trendy kulinarne, ale od zawsze był to Kraków, w którym gastronomia odgrywa ważną rolę, łącząc różne rodzaje kuchni. Kraków jako jedno z najatrakcyjniejszych dla turystów miast w Europie idealnie odzwierciedla potrzeby sektora HoReCa. Dzięki temu targi nieustannie się rozwijają i dopasowują do oczekiwań gości, przyciągając coraz to nowych wystawców oraz tysiące odbiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej.

Solidna porcja inspiracji, kontaktów i wiedzy

30. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® wraz z 21. Targami Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 20. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO® są odpowiedzią na aktualne potrzeby branży. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zaczerpnie inspiracji od ekspertów, trenerów i światowej sławy szefów kuchni w ramach Akademii Wiedzy HORECA® i ENOEXPO®.

W programie targów m.in.: Piotr Rogowski z analizą jak nadmierna biurokracja w hotelach, ze szczególnym uwzględnieniem restauracji, może wpłynąć na jakość obsługi, podnieść koszty działania i zwiększyć rotację personelu oraz liczne prelekcje, m.in: Rentowność w gastronomii; Raportowanie i analiza danych w gastronomii,  a także Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI, której przedstawiciele na konferencji FOCUS DAY ITALIA zaprezentują włoski sektor produktów żywnościowych z jego specyfiką, produktami niszowymi i nowościami, a także przekażą informacje na temat obowiązującego we Włoszech prawa w tej dziedzinie i rozwiązań logistycznych. W trakcie eventu goście będą mogli skosztować włoskich specjałów oraz porozmawiać z włoskimi firmami.

W dwóch halach EXPO Kraków ponad 250 wystawców zaprezentuje kompleksowe wyposażenie dla hoteli i restauracji oraz żywność i napoje dla gastronomii, w tym wina z różnych stron świata. Atutem targów jest ich międzynarodowy charakter i możliwość nawiązania relacji biznesowych z przedstawicielami z wielu krajów m.in: Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Gruzji, Kosowa, Portugalii, Słowacji, Węgier, Włoch oraz USA.

Prestiżowy konkurs gastronomiczny

W drugi dzień targów, czyli 9 listopada odbędą się krajowe eliminacje najważniejszego i największego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. Już po raz trzeci organizatorzy Bocuse d’Or Poland powierzyli współtworzenie tego wyjątkowego wydarzenia zespołowi targów HORECA®.

Targi HORECA® w Krakowie to nasz sprawdzony Partner od 2019 roku. To miejsce, które wpisało się w kalendarz polskich eliminacji Bocuse d’Or, a profesjonalny zespół czuwa, aby to wyjątkowe wydarzenie miało oprawę godną nr 1 konkursu kulinarnego w Polsce i na świecie. To gwarantują nam targi HORECA® w Krakowie – mówi Jacek Krawczyk, Prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Ideą konkursu Bocuse d’Or jest zebranie 24 młodych, najbardziej obiecujących szefów kuchni z całego świata. Przygotowują oni przed publicznością, w ciągu 5h i 35 min dania, które zostaną ocenione w wielkim finale w Lyonie przez znakomite jury, złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie. W polskim finale w Krakowie, spośród 6 wyselekcjonowanych kandydatów zostanie wyłoniony finalista, który będzie reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim w 2024 r.

Strefa Mistrzostw Kawowych

Finał Bocuse d’Or to nie jedyne spektakularne wydarzenie tej edycji, ponieważ SCA Polska, jako krajowy oddział Specialty Coffee Association – globalnej organizacji zajmującej się szerzeniem wiedzy i kultury o kawie wysokiej jakości – po raz kolejny wybrała targi HORECA® w Krakowie, jako miejsce do przeprowadzenia oficjalnych Kawowych Mistrzostw Polski. W tym roku w listopadzie odbędą się aż trzy konkurencje. Podczas targów w Mistrzostwach Polski Cup Tasters, Roasters oraz Coffee in Good Spirits rywalizować będą najlepsi zawodnicy w kraju. Każda z konkurencji skupia się na innym aspekcie kawy specialty.

Młode wino i gęsina w pięknym Krakowie

Jubileuszowe edycje targów HORECA® i  ENOEXPO® odbędą się w przeddzień święta patrona winiarzy – św. Marcina, w które zgodnie z wielowiekową tradycją Europejczycy spożywają młode wino i gęsinę. Podkreślając więź łączącą te targi ze stolicą Małopolski, organizatorzy nawiązali współpracę z najciekawszymi podmiotami tworzącymi kulinarną mapę Krakowa, oferując wystawcom i gościom możliwość skorzystania z uroków miasta po atrakcyjnych cenach. Szczególne miejsce na liście rekomendowanych lokali zajmują te, w których goście będą mieli okazję skosztować świętomarcińskich potraw. Wśród polecanych miejsc są również obiekty kulturalne, atrakcje i zabytki.

Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 07.11.2023 na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.

Szczegółowy program targów:

https://horeca.krakow.pl/program-i-lista-wystawcow/program-targow

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron