Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs w Pałacu Mortęgi

W dniach 21-24 kwietnia w czterogwiazdkowym Pałacu Mortęgi Hotel & SPA położonym na Mazurach odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i Przyrządzania Karpia. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą znani i wybitni kucharze, m.in. Jean Bos, Wolfgang P. Menge, Krzysztof Wierzba, Krzysztof Szulborski, Wiesław Bober, Piotr Smoleński, Paweł Pyra.

Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Burmistrz Miasta Lubawy Maciej Radtke. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.

Pomoc dla Uczestników przy łowieniu zaoferowała Liga Wędkarska Szynaka Meble-profesjonalni wędkarze z pasją.

Produkty, które muszą zostać użyte przy przyrządzeniu potraw:

  • złowiony karp
  • piwo „Końska grzywa” – „Kasztanka”
  • produkty firmy Sante: owoce goji, suszone morele, śliwki
  • ser Bursztyn.

Nagrody

Przewidziane są atrakcyjne nagrody w konkursie dla profesjonalnych kucharzy za zajęcie:

I miejsca – staż w austriackiej i niemieckiej restauracji;

II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce u doskonałego kucharza Jean Bosa;

III miejsca – dyplom oraz trzydniowy pobyt dla dwóch osób w Pałacu Mortęgi.

Nagrody w konkursie dla uczniów za zajęcie:

I miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce oraz szkolenie innowacyjne w Akademii Piotra Smoleńskiego;

II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Mortęgi pod okiem Szefa Kuchni Daniela Twardo+ voucher na szkolenie u Szefa Kuchni Pawła Pyry;

III miejsca – tygodniowy staż w hotelu Holiday Inn Gdańsk pod okiem Szefa Kuchni Piotra Domańskiego.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 9 kwietnia na adres: chef@palacmortegi.pl dw: dorota.zuralska@palacmortegi.pl

Informacje pod numerem telefonu: 721 966 198, 785 056 301.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów),

Polska nad Porterem Bałtyckim

W ciągu ostatnich 20 lat liczba porterów bałtyckich warzonych co roku w Polsce zwiększyła się kilkunastokrotnie, a sam styl zaczął wyróżniać polskich piwowarów w świecie. Przypadająca

Soft&Sweet Inspiration Day

Firma Primulator zaprasza wszystkich właścicieli cukierni, kawiarni, piekarni oraz sklepów convenience na wyjątkowe wydarzenie – Soft&Sweet Inspiration Day, które odbędzie się 4-5 lutego 2025 roku w

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content