Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs w Pałacu Mortęgi

W dniach 21-24 kwietnia w czterogwiazdkowym Pałacu Mortęgi Hotel & SPA położonym na Mazurach odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i Przyrządzania Karpia. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą znani i wybitni kucharze, m.in. Jean Bos, Wolfgang P. Menge, Krzysztof Wierzba, Krzysztof Szulborski, Wiesław Bober, Piotr Smoleński, Paweł Pyra.

Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Burmistrz Miasta Lubawy Maciej Radtke. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.

Pomoc dla Uczestników przy łowieniu zaoferowała Liga Wędkarska Szynaka Meble-profesjonalni wędkarze z pasją.

Produkty, które muszą zostać użyte przy przyrządzeniu potraw:

  • złowiony karp
  • piwo „Końska grzywa” – „Kasztanka”
  • produkty firmy Sante: owoce goji, suszone morele, śliwki
  • ser Bursztyn.

Nagrody

Przewidziane są atrakcyjne nagrody w konkursie dla profesjonalnych kucharzy za zajęcie:

I miejsca – staż w austriackiej i niemieckiej restauracji;

II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce u doskonałego kucharza Jean Bosa;

III miejsca – dyplom oraz trzydniowy pobyt dla dwóch osób w Pałacu Mortęgi.

Nagrody w konkursie dla uczniów za zajęcie:

I miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce oraz szkolenie innowacyjne w Akademii Piotra Smoleńskiego;

II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Mortęgi pod okiem Szefa Kuchni Daniela Twardo+ voucher na szkolenie u Szefa Kuchni Pawła Pyry;

III miejsca – tygodniowy staż w hotelu Holiday Inn Gdańsk pod okiem Szefa Kuchni Piotra Domańskiego.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 9 kwietnia na adres: chef@palacmortegi.pl dw: dorota.zuralska@palacmortegi.pl

Informacje pod numerem telefonu: 721 966 198, 785 056 301.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron