Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kucharz Doskonały

Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, od 29 lat działające na rzecz osób narażonych na wykluczenie społeczne, już po raz 15. organizuje konkurs kulinarny „Kucharz Doskonały”. Wydarzenie odbędzie się we wtorek, 15 października 2024 r. o godz. 9:30 w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Jest to konkurs wyjątkowy, pozwala bowiem podopiecznym stołecznych jednostek wsparcia – m.in. Środowiskowych Domów Samopomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej – zaprezentować swoje kulinarne talenty. Celem wydarzenia jest wyrównywanie szans i aktywne włączanie osób z niepełnosprawnością intelektualną do życia w społeczeństwie, poprzez pokazywanie ich atutów i realnych możliwości zawodowych oraz społecznych, przełamywanie barier i stereotypów w postrzeganiu tych osób, promocja ich zatrudnienia na otwartym rynku, a także integracja i wymiana doświadczeń pomiędzy specjalistami zajmującymi się rehabilitacją osób z niepełnosprawnością.

W tym roku na talerzach królować będzie kuchnia włoska, co dodatkowo uświetni wydarzenie.

Do Konkursu przystępuje 10 dwuosobowych drużyn z różnych warszawskich ośrodków wsparcia. Przez miesiąc każda drużyna pod okiem instruktora uczy się gotować dwóch dań finałowych: gnocchi z indykiem i fasolką szparagową oraz tiramisu.

Jury w skład, którego wchodzą m.in. wybitni kucharze z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wyłoni twórców najlepszego dania.

Laureaci otrzymają nagrody główne, pozostali drobne upominki. Nagrody otrzymają również placówki oraz instruktorzy przygotowujący uczestników konkursu. W tym roku po raz pierwszy wręczona zostanie nagroda specjalna dla drużyny, która podczas zmagań kulinarnych optymalnie zastosuje zasady zero waste.

Również w tej edycji uczestnikom towarzyszą gwiazdy filmu, estrady, sportu i mediów, które pełnią rolę mentorów. Swój udział jako mentorzy potwierdzili już Klaudia Carlos, Jan Pirowski, Marta Wiśniewska, Michał Rudaś, Kinga Zawodnik, Klaudia Nieścior, Martin Fitch, Lidia Popiel i Ewa Zakrzewska.

Partnerem merytorycznym imprezy jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron