Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

KUCHARZ DOSKONAŁY

Wielkimi krokami zbliża się XI edycja Konkursu Kulinarnego „Kucharz Doskonały” dla dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną, organizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi. Nadrzędnym celem wydarzenia jest poprawa wizerunku i pozycji w hierarchii tej grupy. W tym roku jego finał poprowadzi uwielbiana przez szeroką publiczność, aktorka znana z ról teatralnych i telewizyjnych – Joanna Brodzik.
Jedenasty rok z rzędu w kulinarne szranki stanie ze sobą dwanaście par kucharzy-wojowników reprezentujących kilka różnych placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Uczestników konkursu czeka nie lada wyzwanie – przygotowanie zaawansowanych „spring rollsów” oraz dorsza według własnego uznania jest zadaniem wymagającym co najmniej precyzji, kreatywności i wiedzy o gotowaniu. W tym roku Kucharz Doskonały promuje przede wszystkim zdrowy styl odżywiania wśród osób z niepełnosprawnościami – grupy szczególnie narażonej na problemy ze zdrowiem i otyłość.
Wielu ludziom wciąż trudno sobie wyobrazić, że osoby z niepełnosprawnością potrafią samodzielnie przygotować smaczne danie, posprzątać mieszkanie czy podróżować komunikacją miejską. W Polsce nadal żywy jest stereotyp, że ta grupa należy raczej do ludzi smutnych, infantylnych, powolnych, nieprzewidywalnych – czyli do „ludzi specjalnej troski”. A to przecież dwa miliony osób – ponad 5% naszego społeczeństwa! Zmiana takiego toku myślenia jest niezwykle istotna, ale równie ważna jest wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja profesjonalistów wspierających osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Konkurs pomaga zapobiegać rutynie ich pracy i wypaleniu zawodowemu.
Finał konkursu odbędzie się 25 maja w godzinach 10:00-14:00 w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM. Poprowadzi go aktorka Joanna Brodzik, zaś w jury zasiądą kucharze i eksperci kulinarni: Theofilos Vafidis, Piotr Szczygielski, Łukasz Konik, Roman Papieski oraz Jacek Schliske. Wydarzenie jest jednym z flagowych przedsięwzięć Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, animatora innowacyjnych projektów adresowanych do różnych grup osób wykluczonych społecznie.
Partnerami, bez którego Kucharz Doskonały nie mógłby się odbyć w tym roku są: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, ZEPTER INTERNATIONAL POLAND, Giełda BRONISZE, Fundacja MEDICOVER, Kitle.pl, Akademia Kulinarna Zdrowego Odżywiania Zjedz Buraków, Viva! Akcja dla zwierząt, Transgourmet oraz Selgros Cash&Carry.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęli KUKBUK, Poradnik Restauratora, Radio KAMPUS, Akademia Kulinarna, Przegląd Gastronomiczny oraz NewsGastro.pl, zaś patronatem honorowym konkurs objęło Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Konkurs współfinansowany jest ze środków Urzędu m.st. Warszawy.
„To na pewno przyda mi się w życiu” – twierdzi jedna z uczestniczek X edycji konkursu. My nie mamy wątpliwości – każda edycja Kucharza wzbudza wiele pozytywnych emocji i pozostawia na długo niezapomniane wrażenia, zarówno dla widzów, jak i samych Kucharzy Doskonałych. Powodzenia!

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron