Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

KUCHARZ DOSKONAŁY

Wielkimi krokami zbliża się XI edycja Konkursu Kulinarnego „Kucharz Doskonały” dla dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną, organizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi. Nadrzędnym celem wydarzenia jest poprawa wizerunku i pozycji w hierarchii tej grupy. W tym roku jego finał poprowadzi uwielbiana przez szeroką publiczność, aktorka znana z ról teatralnych i telewizyjnych – Joanna Brodzik.
Jedenasty rok z rzędu w kulinarne szranki stanie ze sobą dwanaście par kucharzy-wojowników reprezentujących kilka różnych placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Uczestników konkursu czeka nie lada wyzwanie – przygotowanie zaawansowanych „spring rollsów” oraz dorsza według własnego uznania jest zadaniem wymagającym co najmniej precyzji, kreatywności i wiedzy o gotowaniu. W tym roku Kucharz Doskonały promuje przede wszystkim zdrowy styl odżywiania wśród osób z niepełnosprawnościami – grupy szczególnie narażonej na problemy ze zdrowiem i otyłość.
Wielu ludziom wciąż trudno sobie wyobrazić, że osoby z niepełnosprawnością potrafią samodzielnie przygotować smaczne danie, posprzątać mieszkanie czy podróżować komunikacją miejską. W Polsce nadal żywy jest stereotyp, że ta grupa należy raczej do ludzi smutnych, infantylnych, powolnych, nieprzewidywalnych – czyli do „ludzi specjalnej troski”. A to przecież dwa miliony osób – ponad 5% naszego społeczeństwa! Zmiana takiego toku myślenia jest niezwykle istotna, ale równie ważna jest wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja profesjonalistów wspierających osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Konkurs pomaga zapobiegać rutynie ich pracy i wypaleniu zawodowemu.
Finał konkursu odbędzie się 25 maja w godzinach 10:00-14:00 w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM. Poprowadzi go aktorka Joanna Brodzik, zaś w jury zasiądą kucharze i eksperci kulinarni: Theofilos Vafidis, Piotr Szczygielski, Łukasz Konik, Roman Papieski oraz Jacek Schliske. Wydarzenie jest jednym z flagowych przedsięwzięć Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, animatora innowacyjnych projektów adresowanych do różnych grup osób wykluczonych społecznie.
Partnerami, bez którego Kucharz Doskonały nie mógłby się odbyć w tym roku są: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, ZEPTER INTERNATIONAL POLAND, Giełda BRONISZE, Fundacja MEDICOVER, Kitle.pl, Akademia Kulinarna Zdrowego Odżywiania Zjedz Buraków, Viva! Akcja dla zwierząt, Transgourmet oraz Selgros Cash&Carry.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęli KUKBUK, Poradnik Restauratora, Radio KAMPUS, Akademia Kulinarna, Przegląd Gastronomiczny oraz NewsGastro.pl, zaś patronatem honorowym konkurs objęło Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Konkurs współfinansowany jest ze środków Urzędu m.st. Warszawy.
„To na pewno przyda mi się w życiu” – twierdzi jedna z uczestniczek X edycji konkursu. My nie mamy wątpliwości – każda edycja Kucharza wzbudza wiele pozytywnych emocji i pozostawia na długo niezapomniane wrażenia, zarówno dla widzów, jak i samych Kucharzy Doskonałych. Powodzenia!

Aktualności

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron