Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarnie po złoto

5 października 2012 roku oczy całego świata będą zwrócone w stronę Erfurtu, gdzie będzie się odbywać Olimpiada Kulinarna. Polska po raz pierwszy wystartuje w kategorii Senior.

W tym roku aż 42 reprezentacje będą walczyły o złoty medal. Polskę reprezentuje drużyna w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker. Członkowie Reprezentacji są zrzeszeni w trzech największych polskich organizacjach szefów kuchni. Kulinarna Kadra to znakomita mieszanka doświadczenia, pasji i wysokich umiejętności.

Jeden za wszystkich…

Olimpiada Kulinarna to przede wszystkim praca w zespole. Zgrane działanie Kadry opiera się na określonych zadaniach, wyznaczonych każdemu kucharzowi. „Każdy z nas wie dokładnie, za co odpowiada. Jeden zajmuje się sprawami technicznymi, drugi cukiernictwem, itd. Podział pracy w zespole to ważny element drogi do sukcesu.”- mówi Grzegorz Cielecki, kapitan Drużyny. W zespole bardzo ważna jest umiejętność zapanowania nad 6 silnymi, męskimi charakterami. Ta rola przypadła Rafałowi Targoszowi -„Jestem łącznikiem między wszystkimi członkami drużyny. Jestem najstarszy w tym teamie i również muszę okiełznać te temperamenty.” Każdy z członków Drużyny wnosi coś od siebie. Jednak zawsze ostateczne słowo należy do Kapitana.

Ćwiczenie czyni mistrza, czyli o treningach słów kilka

5-dniowa Olimpiada jest poprzedzona miesiącami przygotowań i ćwiczeń. Im bliżej Olimpiady, tym więcej treningów, które odbywają się minimum 2-3 dni w tygodniu. Kadrowicze muszą pogodzić treningi z zawodowymi zobowiązaniami, co nie jest łatwym zadaniem. W Erfurcie Kadra zmierzy się z dużym wyzwaniem – aż 4 kategoriami dań: zakąskami, menu wegetariańskim, dziełem cukierniczym oraz zestawem obiadowym. Dlatego też treningi muszą być bardzo zróżnicowane.


Patronat Honorowy nad Kulinarną Kadrą Narodową objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express. W gronie Sponsorów znalazła się firma Bonduelle oraz Kitle.pl. Gerlach to Partner Kulinarnej Kadry Narodowej. W gronie Patronów Medialnych znaleźli się: Przegląd Gastronomiczny, Papaja.pl, Kuchnia +, Kuchnia – Magazyn Dla Smakoszy, Men’s Health, NewsGastro, FoodService, TVP Poznań. Marketingiem i komunikacją zajęła się Agencja RiverWood.
Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express.
Zdjcie_Kulinarna_Kadra_Narodowa__Sponsorzy

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron