Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarnie po złoto

5 października 2012 roku oczy całego świata będą zwrócone w stronę Erfurtu, gdzie będzie się odbywać Olimpiada Kulinarna. Polska po raz pierwszy wystartuje w kategorii Senior.

W tym roku aż 42 reprezentacje będą walczyły o złoty medal. Polskę reprezentuje drużyna w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker. Członkowie Reprezentacji są zrzeszeni w trzech największych polskich organizacjach szefów kuchni. Kulinarna Kadra to znakomita mieszanka doświadczenia, pasji i wysokich umiejętności.

Jeden za wszystkich…

Olimpiada Kulinarna to przede wszystkim praca w zespole. Zgrane działanie Kadry opiera się na określonych zadaniach, wyznaczonych każdemu kucharzowi. „Każdy z nas wie dokładnie, za co odpowiada. Jeden zajmuje się sprawami technicznymi, drugi cukiernictwem, itd. Podział pracy w zespole to ważny element drogi do sukcesu.”- mówi Grzegorz Cielecki, kapitan Drużyny. W zespole bardzo ważna jest umiejętność zapanowania nad 6 silnymi, męskimi charakterami. Ta rola przypadła Rafałowi Targoszowi -„Jestem łącznikiem między wszystkimi członkami drużyny. Jestem najstarszy w tym teamie i również muszę okiełznać te temperamenty.” Każdy z członków Drużyny wnosi coś od siebie. Jednak zawsze ostateczne słowo należy do Kapitana.

Ćwiczenie czyni mistrza, czyli o treningach słów kilka

5-dniowa Olimpiada jest poprzedzona miesiącami przygotowań i ćwiczeń. Im bliżej Olimpiady, tym więcej treningów, które odbywają się minimum 2-3 dni w tygodniu. Kadrowicze muszą pogodzić treningi z zawodowymi zobowiązaniami, co nie jest łatwym zadaniem. W Erfurcie Kadra zmierzy się z dużym wyzwaniem – aż 4 kategoriami dań: zakąskami, menu wegetariańskim, dziełem cukierniczym oraz zestawem obiadowym. Dlatego też treningi muszą być bardzo zróżnicowane.


Patronat Honorowy nad Kulinarną Kadrą Narodową objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express. W gronie Sponsorów znalazła się firma Bonduelle oraz Kitle.pl. Gerlach to Partner Kulinarnej Kadry Narodowej. W gronie Patronów Medialnych znaleźli się: Przegląd Gastronomiczny, Papaja.pl, Kuchnia +, Kuchnia – Magazyn Dla Smakoszy, Men’s Health, NewsGastro, FoodService, TVP Poznań. Marketingiem i komunikacją zajęła się Agencja RiverWood.
Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express.
Zdjcie_Kulinarna_Kadra_Narodowa__Sponsorzy

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron