Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty

Sześć duetów, dwa dania konkursowe i tylko jeden puchar. Ten puchar! Kulinarny Puchar Polski! W tym roku wywalczył go duet Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska.

Miesiące przygotowań, wygrana w konkursie nominowanym, a potem godziny rywalizacji na najwyższym poziomie. W czwartek, 26 września odbył się finał 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizowało w nim dwanaścioro zawodników. Duety miały do wykonania przystawkę i danie główne.

Produktem głównym w przystawce była wątróbka gęsia oraz maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada. Podstawowym produktem w daniu głównym były kaczka oraz polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska i olej z esencją masła.

Siedmioosobowe jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, wspierane przez trzyosobową pomoc techniczną, wyłoniło zwycięzców i laureatów.

Pierwsze miejsce zajęli Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Zwycięstwo dały im gulasz z gęsiej wątróbki z owsianką, mus z selera i gruszki, markiza wytrawna z czekoladą i wątróbką, pierożek malinowy z gruszką, sos madera jako przystawka. Jako danie główne zwycięski duet przygotował pierś z kaczki z kaszanką i udkiem kaczym. Tarteletka z kaczej krwi z duszoną kapustą z koprem, pączek z popcornem z kaszy gryczanej faszerowany borowikami, sos z kiszonej kapusty.

Na drugim miejscu uplasowali się Kamil Bujdasz i Paweł Baran, którzy na przystawkę wybrali pączka nadziewanego wątróbką, patee w gorzkiej czekoladzie i marynowanej gruszce, coulis malinowe i cygaretkę sosnową. Ich danie główne to pieczona pierś kaczki na korpusie, donut z szarpanki, gołąbek, ćwikła, puree z dyni i sos z pieczonej kaczki.

Na najniższym stopniu podium stanął duet broniący tytułu „Najlepszego z Najlepszych” – Paweł Liszka i  Khrystyna Nykoliuk, którzy na przekąskę ciepłą podali uszka faszerowane gęsią wątrobą podane z puree gruszkowym, kruszonką z orzechów włoskich, świeżymi malinami z redukcją z octu oraz sosem z kaczej redukcji, gorzkiej czekolady i octu żurawinowego. Danie główne zdobywców trzeciego miejsca to podwędzana pierś z kaczki podana z pyzą gryczaną faszerowaną grzybami, bigosem z włoskiej kapusty, skwarkami z kaczej skóry, pasztetem z kaczych podrobów, emulsją kaczą, puree z jabłka, prażoną kaszą gryczaną, kruszonką z orzechów pistacji oraz sosem na bazie kaczej redukcji i pieczonych jabłek.

(KPP)

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron