Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Talent 2017 by Robert Sowa już niebawem!

6 kwietnia, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbędzie się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.

„Kulinarny Talent” Roberta Sowy to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.
Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

„Kulinarny Talent” został okrzyknięty IMPREZĄ KULINARNĄ ROKU 2016 w VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych.
Do walki o miano „Kulinarnego Talentu 2017” staną (kolejność przypadkowa):
1/ Angelika Dąbrowicz
2/ Oliwia Janas
3/ Klaudia Kiełkowska
4/ Martyna Łukasik
5/ Daria Wesołowska
6/ Magdalena Wypych
7/ Franciszek Drzał
8/ Krzysztof Kowalewski
9/ Karol Procner
10/ Dominik Pyrka
11/ Maksymilian Smółka
12/ Michał Wątorek
Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musi wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella <rękaw do=”” pieczenia,=”” folia=”” aluminiowa=”” lub=”” papier=”” pieczenia=””>, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L.
Tegoroczną edycję konkursu poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2017” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
W jury profesjonalnym zasiądą:
– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;
– Wiesław Bober – szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;
– Tomasz Purol – szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki „Warzywniak – Zapomniane smaki”. Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
– Patryk Dziamski – szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

Jury degustacyjne obradować będzie w składzie:
– Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa, a także wokalistka
– Katarzyna Cichopek – polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.
– Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET
– Andrzej Sołtysik – polski dziennikarz radiowy i telewizyjny, filmoznawca, prezenter telewizji TVN
– Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek
– Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator sportowy
– Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawować będzie Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron