Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo

Takiej okazji do międzynarodowej promocji dla polskich producentów żywności jeszcze nie było. W dniach 1-3 czerwca w Nadarzynie koło Warszawy odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo, współtowarzyszące spotkaniu Grupy Wyszehradzkiej, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na targach prezentowana będzie żywność świeża i przetworzona, w tym produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, a także piwo, cydr, wino oraz alkohole mocne. Ponadto na targach odbędą się pokazy kulinarne w wykonaniu mistrzów kuchni, a także konkursy, warsztaty i szkolenia skierowane zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Niezmotoryzowanych na targi zabiorą bezpłatne autobusy kursujące z centrum Warszawy.

Impreza o międzynarodowym potencjalne biznesowym

Potencjał rozwoju polskiego rynku spożywczego tkwi w ekspansji na rynki zagraniczne. Międzynarodowej promocji polskich produktów spożywczych mają służyć Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo, które odbędą się w halach Ptak Warsaw Expo, w dniach 1-3 czerwca. Targi współtowarzyszą spotkaniu Grupy Wyszehradzkiej, powiększonej o trzy kraje: Rumunię, Słowenię i Bułgarię. 1 czerwca planowany jest udział oficjalnych delegacji ministerstw rolnictwa grupy V4+3 w uroczystym otwarciu wydarzenia oraz w zwiedzaniu wystawy. Na targach spodziewane są także delegacje zagranicznych przedsiębiorców. Impreza jest bowiem promowana także poza granicami kraju m.in. poprzez Wydziały Promocji Handlu i Inwestycji skupione przy Ambasadach Polski w takich krajach jak m.in.: Niemcy, Słowacja, Czechy, Ukraina, Rosja, Białoruś, Litwa, Dania, Holandia, Chiny, Japonia, USA.

Wydarzenie będzie miało więc przede wszystkim charakter biznesowy i ma służyć kontraktacji oraz nawiązywaniu międzynarodowych kontaktów handlowych. Do odwiedzenia targów organizator zaprasza profesjonalistów – m.in. dyrektorów i specjalistów ds. zakupów z sieci handlowych i hurtowni spożywczych, przedstawicieli działów zakupów środków spożywczych, właścicieli i menedżerów restauracji, hoteli, barów, kawiarni, obiektów żywienia zbiorowego, szefów kuchni i kucharzy, technologów żywności, techników i pracowników działów technologii spożywczych – a także wszystkich entuzjastów kuchni. Na targach spodziewani są także uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych oraz studenci kształcący się w zakresie żywności i żywienia. Specjalnie dla nich, w Strefie Edukacyjnej, czekać będą wykłady i szkolenia. Przygotowano też szereg atrakcji dla zwykłych konsumentów – amatorów kuchni.

Targi dla profesjonalistów i konsumentów

Zakres branżowy targów jest bardzo szeroki – od żywności nieprzetworzonej, po gotowe produkty. Wystawa została podzielona na strefy branżowe: Mięsa i Ryb, Owoców i Warzyw, Mleka, Piekarsko-Cukierniczą, Alkoholi, Miodu, Koncentratów Spożywczych, Polskiej Żywności Regionalnej, Europejskiej Żywności Regionalnej i BIOżywności, w których spodziewanych jest około 300 wystawców. Ponadto, właśnie z myślą o wspomnianych konsumentach, organizatorzy szykują także strefy: Pokazów Kulinarnych, Restauracji Narodowych, Grillowania oraz Edukacji, w których odbędzie się szereg wydarzeń specjalnych.

W czasie trwania Targów Żywności Warsaw Food Expo odbędą się pokazy kulinarne pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sposoby przygotowywania dań na bazie produktów regionalnych i tradycyjnych zaprezentują szefowie kuchni z Klubu Szefów Kuchni. Na gości targów czeka m.in. niezwykły konkurs kulinarny  Josepha Seeletso „Od Okawango po Bałtyk”, organizowany przez firmę Ready PR. Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy pracujących  w restauracjach i hotelach w Polsce.

Swoje wydarzenia przygotowuje także Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika. Będą to:

VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów – ,,Sommelier Roku 2017”, składające się zarówno z części teoretycznej, jak i zdecydowanie bardziej widowiskowej części praktycznej;

X Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2017, ,,Serwis Synchroniczny” – wyjątkowe pokazy sztuki kelnerskiej w wykonaniu czteroosobowych zespołów kelnerskich;

Dorato – Mistrzostwa Kelnerów w otwieraniu wina musującego byle czym – konkurs kelnerski polegający na otwieraniu wina musującego: Styl klasyczny – Szablowanie (otwieranie szablą), Styl wolny – Byle czym (inwencja i pomysłowość personalna uczestników);

,,Szampaniada Akademii Kelnerskiej” – Dorato 2017 – otwieranie wina musującego jednocześnie przez 200 kelnerów, połączone z biciem rekordu na 25 rocznicę marki ,,DORATO”.

Wystawcy targów będą walczyć o zwycięstwo w rywalizacji na: Spożywczy Przebój Roku 2017. Ogłoszeni zostaną także zdobywcy nagrody: Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, a przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas targów Warsaw Food Expo 2017 wręczą certyfikaty Jakość i Tradycja.

Podczas Międzynarodowych Targów Żywności zaplanowano ciekawe seminaria skierowane do osób zajmujących się żywieniem w obiektach gastronomicznych, a także dla pasjonatów gotowania. Bloki tematyczne: CATERING  MAŁY I DUŻY – wykłady skierowane do osób odpowiedzialnych za rozwój cateringu, RESTAURACJA I HOTEL W ZGODZIE Z REGIONEM – wykłady skierowane do osób zarządzających restauracjami i hotelami oraz ODPOWIEDZIALNE ŻYWIENIE RODZINY – wykłady przeznaczone dla rodziców.

Ptak Warsaw Expo to największe w Europie Środkowej centrum targowo-kongresowe. Powstało z myślą o organizacji targów, wystaw, kongresów, konferencji oraz eventów komercyjnych.  6 nowoczesnych hal o łącznej powierzchni 143 tys. m2, 15 tys. miejsc parkingowych i świetna lokalizacja, zaledwie 10 minut samochodem od Lotniska Okęcie i 15 minut z centrum Warszawy – to niewątpliwe zalety Ptak Warsaw Expo.

Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo odbędą się w dniach 1-3 czerwca 2017, w Ptak Warsaw Expo, w Nadarzynie koło Warszawy. Na Targi niezmotoryzowanych dowiozą bezpłatne autobusy z centrum miasta. Szczegóły na stronie internetowej: www.warsawfoodexpo.pl

Kontakt do organizatora:

Danuta Siekierska

Project Manager

+ 48 601 393 082

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron