Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Laureaci Poland 100 Best Restaurants 2022

Laureaci Poland 100 Best Restaurants 2022

Finał XI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w unikatowym Hotelu Zamek Ryn, miejscu niezwykle eleganckim, pełnym szyku i tradycji, w którym wszyscy goście mogli poczuć niezwykły klimat i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku.

Najlepszą Restauracją w Polsce 2022 roku została Stara Wozownia. Restauracja mieści się w historycznym budynku Hotelu Pałacu Mała Wieś w odległości niespełna 50 kilometrów od Warszawy. Swoją nazwą nawiązuje do funkcji, jaką pełniła w 1864 roku. Gości zachwyca elegancko zaaranżowanymi salami, w których motywami przewodnimi są pompejańskie freski.

Szefem Kuchni jest Sebastian Olma – jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia, zwycięzca programu TOP Chef i szef wielu renomowanych restauracji. Sebastian rozwija kuchnię, której motywem przewodnim są produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie ogranicza się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta ma wiodącą pozycję – inspiracji szuka w ogrodach Pałacu, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach, które zapewniają gościom niezwykłe doświadczenia kulinarne.

Tytuł Najlepszej Karczmy w Polsce 2022 roku przypadł Karczmie Jakubowa Izba z  Ryk. Jakubowa izba to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Lubelszczyzny, w którym kultywowane są najlepsze tradycje polskiej kuchni.

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2022.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 734 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów lokale oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w kategoriach: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, oraz GRAND AWARD – 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.

Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2022 został Sebastian Olma, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2022 został Przemysław Klima szef kuchni jedynej aktualnie gwiazdkowej restauracji w Polsce BOTTIGLIERIA 1881, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2022 – Michał Gniadek z warszawskiej restauracji KLONN, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2022 – Rafał Koziorzemski z sopockiego FISHERMAN FINEST FOOD & WINE. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022otrzymał Marcin Soból, Robert Sowa dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022.

Podczas Gali poznaliśmy również laureatów I edycji #WybieramRestauracje z królewską jagnięciną. To unikatowa inicjatywa pod auspicjami Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Wołowiny i Jagnięciny, marki Queen’s British Lamb. Celem programu jest nie tylko zapoznanie polskich autorytetów kulinarnych z walorami brytyjskiej jagnięciny, ale przede wszystkim zachęcenie Miłośników Dobrej Kuchni, do powrotu do jedzenia w restauracjach. Pierwsze miejsce zajęła gdańska TAWERNA GRECKA LUKULLUS, drugie RESTAURACJA SCIROCCO OLSZTYN, a trzecie SHUUM BOUTIQUE WELLNESS HOTEL z Kołobrzegu.

Zwieńczeniem wieczoru była najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce. Menu przygotował szef kuchni Hotelu Zamek Ryn Ireneusz Koniuszek. Po kolacji oraz uroczystym rozdaniu nagród Goście do późnych godzin nocnych bawili się podczas bankietu.

Oficjalne wyniki:

NAGRODY SPECJALNE

NAJLEPSZY SERWIS 2022:

U WIENIAWY – Warszawa

DEBIUT ROKU:  

NUTA RESTAURANT – Warszawa

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022:

ROBERT SOWA – N31 RESTAURANT BY ROBERT SOWA

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022:

MARCIN SOBÓL – KRASNODWÓR – Warszawa

SZEF KUCHNI JUTRA 2022:

MICHAŁ GNIADEK – KLONN – Warszawa

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2022:

RAFAŁ KOZIORZEMSKI – FISHERMAN – FINEST FOOD & WINE – Sopot

OSOBOWOŚĆ KULINARNA 2022:

PRZEMYSŁAW KLIMA –  BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków

SZEF KUCHNI ROKU 2022:

SEBASTIAN OLMA – RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2022:

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś

Szef kuchni – Sebastian Olma

Grand Award – 5 widelców:

BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków

Szef kuchni – Przemysław Klima

FIORENTINA – Kraków

Szef kuchni – Robert Koczwara

DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane

Szef kuchni – Karol Górka

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

Szef kuchni – Sławomir Mazur

EPOKA RESTAURANT – Warszawa

Szef kuchni – Marcin Przybysz

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

Szef kuchni – Maciej Majewski

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

Szef kuchni – Rober Sowa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

Szef kuchni – Karol Okrasa

U WIENIAWY – Warszawa

Szef kuchni – Krzysztof Kowalski

KLONN – Warszawa

Szef kuchni – Michał Gniadek

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś

Szef kuchni – Sebastian Olma

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

Szef kuchni – Łukasz Rakowski

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice

Szef kuchni – Wiesław Bober

Best of Award of Excellence – 4 widelce:

RESTAURACJA STREFA – Warszawa

RESTAURACJA SZÓSTKA – Warszawa

U FUKIERA – Warszawa

CEVICHE BAR – Warszawa

BELVEDERE – Warszawa

RESTAURACJA AKADEMIA – Warszawa

RESTAURACJA TRZY GĘSI – Kraków

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

SZARA GĘŚ – Kraków

FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków

BOCCANERA – Kraków

POD NOSEM – Kraków

ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków

RESTAURACJA GAVI – Kraków

RESTAURACJA VERNUS – Zakopane

RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane

WILLA POPRAD – Rytro

RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne

CHMIELNA BY GRZEGORZ LABUDA – Gdańsk

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

1906 GOURMET RESTAURANT – Choczewo

RESTAURACJA REFEKTARZ – Ryn

RESTAURACJA PAŁACOWA – Stare Jabłonki

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko-Biała

RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

KUCHNIA OTWARTA – Katowice

RESTAURACJA MŁODNIK  – Katowice

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA POLKA – Wisła

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

MAGIA LUBCZYKU – Dźwirzyno

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście

RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg

RESTAURACJA LUMIÈRE –  Przeźmierowo

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

RESTAURACJA POD SOKOŁEM – Sokółka

RESTAURACJA BORODINO – Nowy Dwór Mazowiecki

RESTAURACJA FISZA BY MARCIN BUDYNEK – Augustów

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Siemiatycze

RESTAURACJA GUSTO – Karpacz

RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne

Best of Excellence – 3 widelce:

ALEGLORIA – Warszawa

RESTAURACJA BUBBLES – Warszawa

RESTAURACJA FUTURE & WINE – Warszawa

RESTAURACJA W STAREJ KUCHNI – Kraków

RESTAURACJA SŁAWKOWSKA 1 – Kraków

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

RISTORANTE PIZZERIA CRISTINA – Zakopane

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

DOM MIODU I WINA – Muszyna

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia

MORSKI ZAJĄC – Kuźnica

GARAGE GRILL & BAR – Łomża

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

I LOVE PASTA – Jelenia Góra

LEŚNA PERŁA – Rudziniec

RESTAURACJA ARTÉ – Kołobrzeg

MAJĄTEK HOWIENY – Turośń Kościelna

PAŁAC BRUNÓW – Lwówek Śląski

POWIDOK RESTAURACJA AUTORSKA – Łódź

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

RESTAURACJA JOKER – Tychy

ZŁOTY SMOK – Tychy

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ – Istebna

BUKOVA RESTAURACJA ZE SMAKIEM – Istebna

RESTAURACJA MONOPOLKA – Kielce

RÓŻANA BATOREGO 19 – Tarnów

ROCKABILLY STEAKHOUSE – Kielce

RESTO WINEBAR OMATSU BY TOMASZ SMOCZYK – Ropczyce

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

POZIOM 511 DESIGN HOTEL – Podzamcze

RESTAURACJA TERRA MARE – Katowice

MONTE CARLO – Kielce

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki

RESTAURACJA PRODZIŻ – Katowice

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 – Szczyrk

RESTAURACJA W KAMIENICY – Łomża

RESTAURACJA BESKIDZKA – Andrychów

RESTAURACJA DWÓR BISMARCKA – Mysłowice

RISTORANTE TAORMINA – Oświęcim

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2022:

JAKUBOWA IZBA – Ryki

Best of Award of Excellence – 4 widelce:

NORDOWI MOL – Celbowo

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica-Zdrój

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

Best of Excellence – 3 widelce:

KARCZMA ŁEMKOWSKA KŁYNEC – Krynica-Zdrój

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron