Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mead Madness Cup

Mead Madness Cup

Polska, która słynie z tradycji produkcji miodów pitnych, doczekała się dużego międzynarodowego konkursu tych trunków. Mead Madness Cup to największy w Europie i jednocześnie drugi na świecie konkurs domowych i komercyjnych miodów pitnych. W tym roku w dniach 23-25.10 w hotelu Dwór Polski we Wrocławiu odbędzie się jego trzecia edycja.

Konkurs ten odbywa się pod patronatem Europejskiego Stowarzyszenia Miodosytników (European Mead Makers Association), a organizatorem jest Kings of Mead – grupa niezależnych miłośników i promotorów tego zacnego trunku, jakim jest miód pitny. Mateusz Błaszczyk, Krzysztof Jarek oraz Rafał Górecki od kilku lat prowadzą najbardziej popularny kanał o miodach pitnych na YouTube. Trzy lata temu postanowili pójść o krok dalej i podjęli się organizacji konkursu dla miodów pitnych oraz Europejskiej Konferencji Miodosytników. Tym sposobem narodził się Mead Madness Cup, który z roku na rok zyskuje na popularności oraz prestiżu. Ten międzynarodowy konkurs już na stałe zagościł w kalendarzu imprez miodosytniczych, nie tylko Polski, ale i świata.

Do zeszłorocznej edycji zgłoszonych zostało 220 miodów pitnych z 30 różnych państw świata. Najliczniejszą grupę uczestników stanowią miodosytnicy z Polski, do czego z pewnością przyczynia się lokalizacja konkursu. Jednakże prestiż tego wydarzenia sprawia, że biorą w nim udział również przedstawiciele innych krajów. Tylko w 2019 roku zgłoszenia napływały nie tylko z całej Europy, ale również z tak dalekich zakątków globu jak: Korea Południowa, Kostaryka, USA, Kanada, Japonia, Australia oraz Nowa Zelandia.

Jednym z najmocniejszych atutów konkursu Mead Madness Cup jest kadra sędziowska, w której skład wchodzą doświadczeni i profesjonalni sędziowie miodów pitnych z całego świata, a przewodniczy im jeden z najbardziej doświadczonych miodosytników w Polsce – Marcin Jaros.

Tegoroczna edycja Mead Madness Cup zostanie rozegrana w szeregu kategorii. W każdej z nich zostaną przyznane trzy medale. Konkurs będzie również podzielony, tak jak miało to miejsce w poprzednich latach, na część w której rywalizować będą miody komercyjne (Pro) oraz wytworzone w warunkach domowych (Home). Profesjonaliści mogą zgłaszać swoje trunki w 12 różnych kategoriach, domowi miodosytnicy natomiast w 11. Nowością w tym roku jest kategoria „open”, stworzona specjalnie dla innych napojów alkoholowych zawierających miód pszczeli lub leżakowanych w beczkach po miodzie pitnym.

W konkursie tym zwycięzcy poszczególnych kategorii w konkursach Home i Pro wezmą udział w dodatkowej rundzie – wyłonione w niej zostaną dwa najlepsze miody konkursu, które otrzymają odpowiednio tytuł i puchar Grand Champion Home i Pro. W ubiegłym roku najlepszym domowym miodosytnikiem okazał się Polak – Dawid Buchalik, a najlepszym komercyjnym producentem – Francuz, Sylvain Le Cras z miodosytni O La Butine. Warto w tym miejscu nadmienić, że zwycięzca konkursu Home otrzyma nie lada nagrodę: będzie mógł odtworzyć recepturę swojego zwycięskiego miodu w profesjonalnej miodosytni. Będzie to możliwe dzięki wsparciu jednego z partnerów konkursu, Augustowskiej Miodosytni. Zwycięski nastaw trafi do sprzedaży, a jego autor otrzyma pierwszych 50 butelek. Etykiety będą sygnowane jego nazwiskiem i własnoręcznym podpisem.

Z uwagi na to, że jest to również najbardziej popularny konkurs wśród polskich miodosytników domowych, organizatorzy postanowili w szczególny sposób uhonorować tę właśnie grupę poprzez wyłonienie Mistrza Polski Miodosytników. Wszyscy zdobywcy medali, którzy są obywatelami Polski, wezmą udział w dodatkowym wyścigu. Najlepszy polski miodosytnik zostanie wyłoniony na podstawie systemu punktowego. Za każdy zdobyty medal zostaną przyznane punkty, a osoba z ich największą liczbą otrzyma tytuł i statuetkę Mistrza Polski.

W tym roku organizatorzy, by zwiększyć liczbę sędziów miodów pitnych w Europie planują zorganizować szkolenie i egzamin na sędziego miodów pitnych MJP (Mead Judging Programme). Głównym celem szkolenia jest przygotowanie i wyszkolenie profesjonalnej kadry sędziowskiej w Europie oraz edukacja ludzi w zakresie świadomego i prawidłowego degustowania miodów pitnych.

Dotychczas konkurs był organizowany podczas Europejskiej Konferencji Miodosytników. Niestety zawirowania związane z epidemią koronawirusa na świecie sprawiły, że organizatorzy zdecydowali się podjąć trudną decyzję i odwołać III Europejską Konferencję Miodosytników.

Zgłoszenia na konkurs można składać do 25.09.2020, a miody powinny zostać dostarczone do organizatorów najpóźniej w dniu 9.10.2020. Serdecznie zapraszamy do udziału!

Formularz zgłoszeniowy i szczegółowe informacje dot. tego wydarzenia dostępne są na stronie internetowej: www.meadmadnesscup.com

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron