Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mead Madness Cup

Mead Madness Cup

Polska, która słynie z tradycji produkcji miodów pitnych, doczekała się dużego międzynarodowego konkursu tych trunków. Mead Madness Cup to największy w Europie i jednocześnie drugi na świecie konkurs domowych i komercyjnych miodów pitnych. W tym roku w dniach 23-25.10 w hotelu Dwór Polski we Wrocławiu odbędzie się jego trzecia edycja.

Konkurs ten odbywa się pod patronatem Europejskiego Stowarzyszenia Miodosytników (European Mead Makers Association), a organizatorem jest Kings of Mead – grupa niezależnych miłośników i promotorów tego zacnego trunku, jakim jest miód pitny. Mateusz Błaszczyk, Krzysztof Jarek oraz Rafał Górecki od kilku lat prowadzą najbardziej popularny kanał o miodach pitnych na YouTube. Trzy lata temu postanowili pójść o krok dalej i podjęli się organizacji konkursu dla miodów pitnych oraz Europejskiej Konferencji Miodosytników. Tym sposobem narodził się Mead Madness Cup, który z roku na rok zyskuje na popularności oraz prestiżu. Ten międzynarodowy konkurs już na stałe zagościł w kalendarzu imprez miodosytniczych, nie tylko Polski, ale i świata.

Do zeszłorocznej edycji zgłoszonych zostało 220 miodów pitnych z 30 różnych państw świata. Najliczniejszą grupę uczestników stanowią miodosytnicy z Polski, do czego z pewnością przyczynia się lokalizacja konkursu. Jednakże prestiż tego wydarzenia sprawia, że biorą w nim udział również przedstawiciele innych krajów. Tylko w 2019 roku zgłoszenia napływały nie tylko z całej Europy, ale również z tak dalekich zakątków globu jak: Korea Południowa, Kostaryka, USA, Kanada, Japonia, Australia oraz Nowa Zelandia.

Jednym z najmocniejszych atutów konkursu Mead Madness Cup jest kadra sędziowska, w której skład wchodzą doświadczeni i profesjonalni sędziowie miodów pitnych z całego świata, a przewodniczy im jeden z najbardziej doświadczonych miodosytników w Polsce – Marcin Jaros.

Tegoroczna edycja Mead Madness Cup zostanie rozegrana w szeregu kategorii. W każdej z nich zostaną przyznane trzy medale. Konkurs będzie również podzielony, tak jak miało to miejsce w poprzednich latach, na część w której rywalizować będą miody komercyjne (Pro) oraz wytworzone w warunkach domowych (Home). Profesjonaliści mogą zgłaszać swoje trunki w 12 różnych kategoriach, domowi miodosytnicy natomiast w 11. Nowością w tym roku jest kategoria „open”, stworzona specjalnie dla innych napojów alkoholowych zawierających miód pszczeli lub leżakowanych w beczkach po miodzie pitnym.

W konkursie tym zwycięzcy poszczególnych kategorii w konkursach Home i Pro wezmą udział w dodatkowej rundzie – wyłonione w niej zostaną dwa najlepsze miody konkursu, które otrzymają odpowiednio tytuł i puchar Grand Champion Home i Pro. W ubiegłym roku najlepszym domowym miodosytnikiem okazał się Polak – Dawid Buchalik, a najlepszym komercyjnym producentem – Francuz, Sylvain Le Cras z miodosytni O La Butine. Warto w tym miejscu nadmienić, że zwycięzca konkursu Home otrzyma nie lada nagrodę: będzie mógł odtworzyć recepturę swojego zwycięskiego miodu w profesjonalnej miodosytni. Będzie to możliwe dzięki wsparciu jednego z partnerów konkursu, Augustowskiej Miodosytni. Zwycięski nastaw trafi do sprzedaży, a jego autor otrzyma pierwszych 50 butelek. Etykiety będą sygnowane jego nazwiskiem i własnoręcznym podpisem.

Z uwagi na to, że jest to również najbardziej popularny konkurs wśród polskich miodosytników domowych, organizatorzy postanowili w szczególny sposób uhonorować tę właśnie grupę poprzez wyłonienie Mistrza Polski Miodosytników. Wszyscy zdobywcy medali, którzy są obywatelami Polski, wezmą udział w dodatkowym wyścigu. Najlepszy polski miodosytnik zostanie wyłoniony na podstawie systemu punktowego. Za każdy zdobyty medal zostaną przyznane punkty, a osoba z ich największą liczbą otrzyma tytuł i statuetkę Mistrza Polski.

W tym roku organizatorzy, by zwiększyć liczbę sędziów miodów pitnych w Europie planują zorganizować szkolenie i egzamin na sędziego miodów pitnych MJP (Mead Judging Programme). Głównym celem szkolenia jest przygotowanie i wyszkolenie profesjonalnej kadry sędziowskiej w Europie oraz edukacja ludzi w zakresie świadomego i prawidłowego degustowania miodów pitnych.

Dotychczas konkurs był organizowany podczas Europejskiej Konferencji Miodosytników. Niestety zawirowania związane z epidemią koronawirusa na świecie sprawiły, że organizatorzy zdecydowali się podjąć trudną decyzję i odwołać III Europejską Konferencję Miodosytników.

Zgłoszenia na konkurs można składać do 25.09.2020, a miody powinny zostać dostarczone do organizatorów najpóźniej w dniu 9.10.2020. Serdecznie zapraszamy do udziału!

Formularz zgłoszeniowy i szczegółowe informacje dot. tego wydarzenia dostępne są na stronie internetowej: www.meadmadnesscup.com

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron