Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Barmanów pod Tatrami

Bachleda Resort na jeden dzień zmienił się w mekkę pasjonatów miksologii. Najlepsi barmani z całej Polski zgromadzili się w Zakopanem podczas The IBA World Cocktail Championship 2023, aby powalczyć o tytuł Mistrza.

Po I Mistrzostwach Polski Koktajli Bezalkoholowych w kooperacji z marką Perrier, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, Stowarzyszenie Polskich Barmanów podjęło realizację kolejnego projektu – Mistrzostw Polski 2023. 9 maja dwunastu barmanów z całej Polski spotkało się w pięknych, stylowych wnętrzach Bachleda Resort Zakopane, by zmierzyć się w czterech konkurencjach sprawdzających ich wachlarz umiejętności. Blind test pokazał ich zdolności sensoryczne, pisemny test wiedzy w języku angielskim znajomość aspektów teoretycznych branży barmańskiej, a prezentacja koktajlowa wyeksponowały wysoką swobodę pracy za barem. Całość została zwieńczona speed rundą, pokazującą jak w niekorzystnych warunkach pracy i pod presją czasu barmani potrafią przygotować cztery koktajle z zachowaniem wszelkich zasad estetyki serwisu.

Ten całodzienny „barmański maraton” wyłonił zwycięzcę, który wraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów wybierze się w podróż do Rzymu na Mistrzostwa Świata 2023. Najlepszym z finałowej czołówki konkursu, organizowanego pod głównym patronatem wódki Chopin, okazał się Dawid Stolc, który będzie reprezentował Polskę w stolicy Włoch. Poza wysoką łączną notą punktów Dawid zaskoczył wszystkich faktem, że był to dla niego pierwszy profesjonalny konkurs barmański w życiu. Mamy nadzieję, że w listopadzie barwy biało-czerwone po raz kolejny zagoszczą w ścisłej światowej czołówce.

Więcej informacji:

www.spb-pba.org.pl

Tekst i zdjęcia: Stowarzyszenie Polskich Barmanów

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron