Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Do 30 września można zgłosić swój udział w konkursie kulinarnym „Mistrzostwa Młodych Kucharzy” organizowanym przez firmę MAKRO Cash & Carry.W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Najlepsi spotkają się w wielkim finale w Warszawie, gdzie zaprezentują się przed międzynarodowym jury.

„Mistrzostwa Młodych Kucharzy” stanowią kontynuację ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj Sobie Sukces“, od sześciu lat organizowanego przez firmę MAKRO. Mistrzostwa skierowane są do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji jest promocja młodych kucharzy, rozwój ich kompetencji oraz umożliwienie zaprezentowania się przed międzynarodowym jury, którego członkowie należą do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Zwycięzcy mają również możliwość dołączenia do kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów oraz uczestniczenia w prestiżowych międzynarodowych konkursach m.in. Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu. Dodatkowo, po raz pierwszy w ramach „Mistrzostw Młodych Kucharzy” promowane będą polskie produkty regionalne.

Podobnie, jak w latach poprzednich, konkurs podzielony jest na kilka etapów. W każdym z nich młodzi kucharze muszą wykazać się kreatywnością, wyczuciem smaku i estetyką wykonania. Poziom rywalizacji z roku na rok jest coraz wyższy. Uczniowie szkół gastronomicznych wiedzą, że zwycięstwo może otworzyć im drzwi do kariery. Receptą na sukces jest solidne przygotowanie i wielomiesięczne ćwiczenia pod okiem opiekunów.

Grzegorz Kazubski, Menedżer Centrum HoReCa MAKRO uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze na szefa kuchni.Gotowaniejestjakmuzykaaby piękniegrać,trzebanajpierwpoznaćnuty.Jeślikucharzmadobrezaplecze,znazasadyionena dobrympoziomie,topóźniej,wkuchnimożestaćsięprawdziwymwirtuozempotraw.

            Pierwszym etapem konkursu jest wypełnienie Formularza Zgłoszeniowego (do 30 września br.) dostępnego na stronie internetowejwww.makro.pliwww.akademiamakro.ploraz samodzielne opracowanie przepisu na danie konkursowe (danie główne i deser), będące interpretacją spuścizny kulinarnej regionu, w którym zlokalizowana jest szkoła. W przepisie młodzi kucharze muszą wykorzystać produkty tradycyjne, których lista znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych). Następnym krokiem jest sfotografowanie przygotowanego dania oraz opisanie go w formie mini eseju. Komisja konkursowa, spośród nadesłanych zgłoszeń, wybierze 24 zespoły. W półfinale uczestników oceniać będzie międzynarodowe jury, które wybierze 12 finałowych zespołów. Wielki finał odbędzie się pod koniec października w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie. Szczegółowe zasady Mistrzostw znajdują się w Regulaminie oraz na stronie www.makro.pl (zakładka „Gazetki i promocje”).

Oprócz prestiżowego tytułu „Mistrzów Młodych Kucharzy” oraz możliwości dołączenia do zespołu kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów, laureaci konkursu otrzymają nagrodę pieniężną w wysokości 10 tys. zł. Swoim zwycięstwem zapewnią także nagrodę dla opiekuna – 1,5 tys. zł oraz nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł dla szkoły. Nagrodą za drugie miejsce jest 6 tys. zł dla laureatów, zaś za trzecie miejsce – 4 tys. zł. oraz nagrody rzeczowe dla szkół (odpowiednio o wartości 5 tys. oraz 2,5 tys.) i bony na zakupy w MAKRO dla nauczycieli (odpowiednio 1 tys. oraz 500 zł).

Wyniki naszego badania „Polska na Talerzu 2015“ pokazują, że zawód kucharza cieszy się prestiżem, aż 54 proc. ankietowanych uznało go za atrakcyjny[1]. Nie dziwi więc większe zainteresowanie młodych ludzi tą profesją. Należy jednak pamiętać, że wzrasta nie tylko atrakcyjność zawodu, ale i wymagania. Klienci oczekują od kucharzy ciągłego doskonalenia swojego warsztatu i podnoszenia kwalifikacji Dlatego początek kariery powinien być dobrze zaplanowany. Konkursy, takie jak „Mistrzostwa Młodych Kucharzy“, są doskonałą okazją dozaprezentowanie swoich kompetencji i wyróżnienie się na tle innych. Często bowiem już na tym etapie otwierają się drzwi do przyszłej kariery zawodowej– podkreśla Grzegorz Kazubski.

Patronat nad konkursem „Mistrzostwa Młodych Kucharzy” objęły:Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,Agencja Rynku Rolnego orazOgólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron