Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Warsztaty winiarskie

W ramach X Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle odbędą się organizowane przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy degustacyjne warsztaty winiarskie.
Warsztaty odbędą się 29 sierpnia w salce budynku Panorama, przy ul. PCK, a poprowadzi je Tomasz Kolecki Majewicz, uznany w środowisku sommelier, wielokrotny Mistrz Polski, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów, autor wielu kart win. Organizatorzy proponują dwa spotkania tematyczne. O godzinie 14.00 odbędą się warsztaty pod hasłem „Stary Świat vs Nowy Świat”, podczas których omówione zostaną klasyczne odmiany winorośli i porównane wytwarzane z nich wina pochodzące z krajów europejskich i odpowiednio, powstałe w gorących klimatach innych kontynentów. Na godzinę 15.30 przewidziany jest powtórny pojedynek winny pod hasłem „Polska kontra reszta świata”, czyli warsztaty polegające na degustacji porównawczej win polskich i win tzw. światowych. Wina o podobnej stylistyce są łączone w pary i degustowane „w ciemno” przez uczestników, którzy dokonują ich oceny i przyznają punkty. Po ich podliczeniu wyłoniony zostanie zwycięzca pojedynku.
Podobne warsztaty odbyły się już w ubiegłym roku, wynikiem 3-0 zwyciężyły wina od polskich producentów.

Celem organizowanych warsztatów jest edukacja uczestników i możliwość zdobycia wiedzy z zakresu degustacji i oceny wina, ale mamy nadzieję, że uczestnicy będą się jednocześnie dobrze bawić. Zapraszamy serdecznie wszystkich amatorów winnego trunku.

Partnerem warsztatów winiarskich jest Miasto Jasło.

Miejsce warsztatów: budynek Panorama, ul. PCK 2, poziom wysoki parter, wejście od tarasu.
Ilość miejsc ograniczona, konieczna wcześniejsza rezerwacja.
Bilety w cenie 50 zł.
Więcej informacji: tel. 604-052-132

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron