Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Warsztaty winiarskie

W ramach X Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle odbędą się organizowane przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy degustacyjne warsztaty winiarskie.
Warsztaty odbędą się 29 sierpnia w salce budynku Panorama, przy ul. PCK, a poprowadzi je Tomasz Kolecki Majewicz, uznany w środowisku sommelier, wielokrotny Mistrz Polski, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów, autor wielu kart win. Organizatorzy proponują dwa spotkania tematyczne. O godzinie 14.00 odbędą się warsztaty pod hasłem „Stary Świat vs Nowy Świat”, podczas których omówione zostaną klasyczne odmiany winorośli i porównane wytwarzane z nich wina pochodzące z krajów europejskich i odpowiednio, powstałe w gorących klimatach innych kontynentów. Na godzinę 15.30 przewidziany jest powtórny pojedynek winny pod hasłem „Polska kontra reszta świata”, czyli warsztaty polegające na degustacji porównawczej win polskich i win tzw. światowych. Wina o podobnej stylistyce są łączone w pary i degustowane „w ciemno” przez uczestników, którzy dokonują ich oceny i przyznają punkty. Po ich podliczeniu wyłoniony zostanie zwycięzca pojedynku.
Podobne warsztaty odbyły się już w ubiegłym roku, wynikiem 3-0 zwyciężyły wina od polskich producentów.

Celem organizowanych warsztatów jest edukacja uczestników i możliwość zdobycia wiedzy z zakresu degustacji i oceny wina, ale mamy nadzieję, że uczestnicy będą się jednocześnie dobrze bawić. Zapraszamy serdecznie wszystkich amatorów winnego trunku.

Partnerem warsztatów winiarskich jest Miasto Jasło.

Miejsce warsztatów: budynek Panorama, ul. PCK 2, poziom wysoki parter, wejście od tarasu.
Ilość miejsc ograniczona, konieczna wcześniejsza rezerwacja.
Bilety w cenie 50 zł.
Więcej informacji: tel. 604-052-132

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron