Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Latte Art. 2016

Najlepsi polscy bariści będą na początku lutego rywalizować o tytuł Mistrza Polski Latte Art. Nagrodą za stworzenie najlepszych wzorów na kawie będzie między innymi możliwość wyjazdu na Mistrzostwa Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach.

Kawy mleczne stanowią ponad 80% wypijanych przez Polaków kaw, nic więc dziwnego, że sztuka latte art, czyli tworzenie wzorów na powierzchni mlecznej kawy, jest jedną z podstawowych umiejętności wymaganych od baristów. Klientom kawiarni stworzenie wzoru rozety czy serca może się wydawać proste, ale wymaga wielu godzin praktyki i stworzenia setek mlecznych rysunków. Bariści, którzy radzą sobie z tym najlepiej, 6. i 7. lutego zmierzą się w Mistrzostwach Polski Latte Art.

Udział w zawodach odbywających się w Rumi weźmie 16 osób, stanowiących elitę w zawodzie baristy. Na zwycięzcę, oprócz cennych nagród rzeczowych i tytułu Mistrza, czeka także zaszczyt reprezentowania naszego kraju na Mistrzostwach Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach.

Jak pokazują doświadczenia poprzednich edycji Mistrzostw Polski Latte Art, poziom zawodów jest bardzo wysoki, a polscy bariści mają coraz lepsze umiejętności, doceniane na arenie międzynarodowej. Dowodem na to jest zwycięstwo, które Agnieszka Rojewska, czyli Mistrzyni Polski Baristów 2015, odniosła na międzynarodowych zawodach Milano Latte Art Challenge 2015 oraz sukcesy Leszka Jędrasika, Mistrza Polski Latte Art 2011, 2012 i 2013, który dwukrotnie był finalistą Mistrzostw Świata Latte Art w latach 2012 i 2013.

Podczas Mistrzostw oceniany jest nie tylko sam wzór, ale i jego powtarzalność oraz warsztat pracy – wyjaśnia Marcin Michalik, organizator zawodów, Mistrz Polski Latte Art 2010 i Wicemistrz Polski Latte Art 2008. – Osoba, która zwycięży w tak trudnej rywalizacji, naprawdę ma się czym pochwalić. Wierzymy, że udowodni to podczas zawodów w Szanghaju.

Zawody odbędą się w Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven – w sobotę 6. lutego przeprowadzone zostaną eliminacje, finał rozegrany zostanie w niedzielę 7. lutego. Widzowie, którzy będą chcieli na własne oczy zobaczyć zmagania zawodników, będą mogli także wypić doskonałą kawę serwowaną przez najlepszych baristów w Polsce.

Mistrzostwa Polski Latte Art odbywają się pod patronatem SCAE, czyli Speciality Coffee Association of Europe, branżowego stowarzyszenia, którego celem jest promowanie kawy najwyższej jakości. Zawodnicy oceniani są na podstawie regulaminu obowiązującego w międzynarodowych zawodach z cyklu World Coffee Events.

Dodatkowe informacje:
Bartosz Bełkowski
tel. 505 946 910
media@coloursofcoffee.pl

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron