Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2015

Notatka prasowa Warszawa 08.05.2015

 

Czy Mistrz może być tylko jeden?

Już po raz piętnasty w dniu 16 maja siedemnastu kandydatów powalczy w warszawskim Hotelu Regent o zaszczytny tytuł Mistrzostw Polski Sommelierów (MPS). W kilkunastu konkurencjach będzie sprawdzana ich wiedza i umiejętności praktyczne. W tym roku zostanie wyłonionych dwóch zwycięzców: poza Mistrzem Polski w kategorii ogólnej, wybrany zostanie również najlepszy sommelier w kategorii wiekowej do 30 lat, który będzie reprezentować Polskę na Castel Sommelier Cup (CSC) w Holandii.

Mistrz Polski Sommelierów 2015 będzie reprezentował nasz kraj w przyszłym roku na Mistrzostwach Świata w Argentynie. Natomiast najbardziej utalentowany młody sommelier, który w dniu zawodów nie ma ukończonych 30 lat, będzie reprezentował Polskę w zawodach Young Sommelier CSC w Amsterdamie zaplanowanych na sierpień 2015.

Zgłoszenia na tegoroczną edycję napłynęły m.in. z Anglii czy Irlandii od Polaków wykonujących zawód sommeliera zagranicą.

Celem zawodów jest propagowanie zawodu w Polsce, aktywizacja młodych sommelierów w rozwoju oraz integracja środowiska branżowego.

Sponsorami strategicznymi tegorocznym mistrzostw jest Cisowianka Perlage, FreshMarket, Regent Hotel oraz firma Sarwine. Partnerami wspomagającymi projekt w 2015 są także: Atlantika, Gastro Magic Service, J.A. Baczewski, Jung&Lecker, Piwnica Wybornych Win, Rafa Wino, Marzadro, Warner Music Polska i Winkolekcja.

Patronatem medialnym tegoroczne mistrzostwa objęli: Magazyn Wino, Winicjatywa, Przegląd Gastronomiczny, NewsGastro.pl.

Kontakt:
Grzegorz Jach
502-675-940
gregory@tratoria.pl

Norbert Brzoza
502-360-227
norbert.brzoza.ssp@wp.pl

 

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron