Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień ze względu na pandemię. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają dwa etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiki eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Do finału przechodzi trzech zawodników, którzy mierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy. Finał konkursu odbędzie się w tym roku wyjątkowo bez udziału publiczności i będzie transmitowany online.

Podczas Finału ogłoszeni zostaną także zwycięzcy konkursu „Wino na medal” – trzeciej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w branży HoReCA. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach: wina spokojne, wina musujące i wina wzmacniane, z podziałem na białe, różowe i czerwone. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem.

Partnerami Mistrzostw są: Cisowianka Perlage, Mondial Assistance, Niemiecki Instytut Wina, California Wine Institute, Wines from Spain, Regent Warsaw Hotel.

“Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron