Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Najciekawsze fakty i mity na temat mleka

Hipokrates nazwał mleko najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Czy miał rację? Ten pokarm towarzyszy nam od najmłodszych lat, ale ile tak naprawdę o nim wiemy? Kampania „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka przygotowała kilka najciekawszych faktów i mitów o mleku, oto one:

Mleko jest dobre na sen

FAKT. Szklanka mleka przy łóżku to obraz, który często pojawia się w bajkach i filmach. Niewiele ludzi wie o tym, że mleko pomaga w zasypianiu, nie tylko bohaterom z kreskówek. Zawiera ono tryptofan – aminokwas, który nie jest produkowany przez nasz organizm, więc musimy go dostarczać poprzez pożywienie. Tryptofan przekształca się w serotoninę, która wpływa na produkcję melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen.  

Większość społeczeństwa nie toleruje laktozy

MIT. Od jakiegoś czasu panuje błędne przekonanie, że nietolerancja laktozy dotyczy większości społeczeństwa. Stwierdzenie to jest prawdziwe jedynie w odniesieniu do niektórych części świata. Dlaczego? Trawienie laktozy zależy od obecności laktazy w organizmie, a zdolność do jej produkcji jest w większości przypadków uwarunkowana genetycznie. Niedostateczna produkcja laktazy najrzadziej występuje wśród Europejczyków, natomiast organizmy ludzi pochodzenia azjatyckiego czy afrykańskiego produkują małe ilości laktazy. Skutkuje to np. tym, że aż 95% Chińczyków nie toleruje laktozy.

Mleko łagodzi oparzenia słoneczne

FAKT. Oparzenia słoneczne to niemiła pamiątka, którą z wakacji przywozi duża część Polaków. Jak ulżyć sobie w cierpieniu? Tu z pomocą przychodzi mleko, które zmiękcza i ochładza skórę oraz wyrównuję jej pH, tym samym łagodząc oparzenia. Mleko przyspiesza również proces gojenia, dzięki dużej zawartości tłuszczu. Wystarczy jedynie posmarować się śmietaną czy kefirem lub przyłożyć gazę nasączoną mlekiem.

Mleczna dieta to dobry sposób na odchudzanie

MIT. Szukając w internecie sposobów na odchudzanie, można natknąć się na dietę składającą się głównie z produktów mlecznych. Nie jest to jednak dobry sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Mleko jest sycące, pożywne i bogate w wysokiej jakości białko (które pomaga budować mięśnie), ale najlepsze efekty przynosi, będąc częścią zbilansowanej diety. Diety bazujące na jednej grupie produktów nie mają pozytywnego wpływu na organizm i nie pomogą w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron