Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
11-12/2023

Nowy numer „PG” 11-12/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

4 PRAWO

Adriana Lotolc

Jednoosobowa działalność a spółka

8 KONKURSY

Zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2023

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Żywność źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Niezbędne tłuszcze

14 FELIETON

Jarosław Uściński

Kadra Narodowa na IKA 2024

15 KONKURSY

Polak zwycięzcą Chefs en Or!

16 TARGI

30 lat targów HORECA® i ENOEXPO®

19 PRZEDSTAWIAMY

Niezapomniana gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Polska kuchnia regionalna – kuchnia Mazowsza i Kurpiów

32 HOTELE

Arletta Kowalik

Służba pięter

34  KORESPONDENCJA Z CHORWACJI

A. W.

Bikini kontra świecidełka

Święta 2023

36 COCKTAIL BAR

Etykiety win przejdą lifting

 

Drodzy Czytelnicy!

Ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok grudzień to bardzo intensywny czas dla wszystkich pracowników branży gastronomicznej. Bardzo pracowicie spędza ten miesiąc również nasza Kadra Narodowa na Olimpiadę Kulinarną w Stuttgarcie, która odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 r.

O tym jak wyglądają przygotowania do startu w tak prestiżowym konkursie i jak wiele trzeba temu poświęcić pisze na str. 14 Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Jarosław Uściński. A my gorąco zachęcamy do kibicowania naszej Drużynie i śledzenia ich profilu w social mediach!

W ostatnim w tym roku wydaniu „PG” nie zabraknie fachowej wiedzy. Dorota Czerwińska w artykule naukowym  „Niezbędne tłuszcze” przedstawiła najważniejsze dla człowieka funkcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 oraz ich walory prozdrowotne. Autorka omówiła też występowanie tych kwasów tłuszczowych w żywności. Polecamy uwadze tę bardzo edukacyjną lekturę.

Z kolei Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje cykl „Polska kuchnia regionalna” i w tym numerze prezentuje kuchnię Mazowsza i Kurpiów w szerokim kontekście kulturowym. Wiele z tradycyjnych dań i napojów w tych regionach jest nadal spożywanych, stano­wiąc wizytówkę regionu. Gorąco polecamy tę pasjonującą i również edukacyjną lekturę.

Natomiast w dziale prawnym Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, przyjrzała się uważniej formom prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednoosobowa działalność gospodarcza, a może spółka cywilna czy prawa handlowego? Co jest bardziej opłacalne w dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy szukają oszczędności? Po odpowiedź zapraszamy na stronę 4.

Kolejnym artykułem, przy którym warto się zatrzymać jest „Bikini kontra świecidełka”. Autorka, nasza stała korespondentka z Holandii – Anna Wytrykus, zdradza, jak przebiegają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia w kraju wiatraków i jaką ofertę ma lokalna gastronomia na ten wyjątkowy czas.

Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z wydarzeń branżowych, w które obfitowała tegoroczna jesień – Kongresu Szefów Kuchni, konkursu Chefs en Or, Tygodnia Kuchni Polskiej, konferencji MADE FOR Restaurant i targów HoReCa w Krakowie. „PG” sprawował patronat medialny nad większością z w/w wydarzeń.

Tradycyjnie w grudniu przypominamy o prenumeracie naszego pisma na kolejny rok. Jak już awizowaliśmy w poprzednim numerze, od 1.01.2024 roku „PG” stanie się dwumiesięcznikiem, więc w ciągu roku pojawi się 6 wydań pisma. Zachęcamy Państwa do prenumeraty „PG” na 2024 r. w tej nowej formule. Potrzebne informacje znajdą Państwo w ulotce dołączonej do tego numeru oraz na naszej stronie internetowej. Przy okazji zachęcamy do częstych odwiedzin naszego serwisu, gdzie publikowane są przydatne i ciekawe informacje dla branży HoReCa.

Składamy Państwu najlepsze życzenia zdrowych, spokojnych i miłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Oby był lepszy niż poprzedni.

Miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron