Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
7-8/2020

Przegląd Gastronomiczny 07-08.2020

Nowy numer 7-8/2020, a w nim m. in.:

Drodzy Czytelnicy!

Epidemia trochę nam spowszedniała, mimo że cały czas zbiera śmiertelne żniwo. Żyjemy teraz w tzw. „nowej normalności”, w której część z nas już się odnalazła, a część jeszcze nie.

Od końca maja restauracje już funkcjonują, ale nie jest to pełny powrót do tego co było przedtem, zarówno pod względem obrotów, jak i frekwencji gości. Nie było „szturmu” głodnych i spragnionych klientów w pierwszych tygodniach odmrożenia branży. Efekty pandemii koronawirusa widać gołym okiem – w niektórych lokalach puste stoliki to częsty widok. Część restauracji w ogóle się nie otworzyła lub zawiesiła działalność na czas nieokreślony. Choć trzeba przyznać, że są również miejsca, w których życie gastronomiczne tętni jak przedtem.

Koniec maja i czerwiec upłynęły restauratorom na wdrażaniu nowych reżimów sanitarnych i przystosowaniu się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Zmieniły się bowiem zachowania gości – przyzwyczaili się do dowozów i możliwości zamawiania jedzenia przez internet. Nadal jednak z obawy przed wirusem część gości nie odwiedza restauracji, a jeśli już się zdecydują, to o wiele chętniej korzystają z miejsc, które mają ogródki gastronomiczne. Dobrze, że w wielu miastach lokalne władze poszły właścicielom na rękę i obniżyły opłaty za zajęcie pasa ruchu drogowego. Niektórzy goście nie przychodzą również z braku dochodów. Nie dziwi więc, że w wielu lokalach bardzo zmieniła się karta menu, co poskutkowało również zmianą profilu całej restauracji.

O wszystkich opisanych powyżej problemach możecie Państwo przeczytać w bieżącym wydaniu „PG”. Na szczególną uwagę w numerze zasługuje kampania społeczna Związku Przedsiębiorców i Pracodawców „Ratujmy polskie restauracje!”. Autorzy apelują do rządu o wprowadzenie jednolitej, 8% stawki VAT na wszystkie usługi gastronomiczne. Aktualną kondycję branży przedstawia również artykuł „Nowa normalność HoReCa”, który jest podsumowaniem raportu zrealizowanego przez firmę POSbistro. Polecamy tę ciekawą lekturę. W tych trudnych czasach cieszy informacja o przyznaniu po raz pierwszy w historii gwiazdki Michelin dla restauracji z Krakowa, Bottiglieria 1881 („Trzecia gwiazdka Michelin”) oraz zdobycie prestiżowego tytułu Grand Prix de l’Art de la Cuisine przez Wojciecha Modesta Amaro („Grand Prix dla W. M. Amaro”).

 W tym numerze „PG” nie zabraknie artykułów naukowych: Dorota Czerwińska prezentuje rodzaje opakowań ekologicznych dla gastronomii oraz kończy przegląd bezalkoholowych napojów na lato w artykule pt. „Napoje na lato”. Również Wiesława Grzesińska kontynuuje temat z poprzedniego numeru, dotyczący higienicznej jakości wyposażenia technologicznego („ Higiena produkcji”). Aby być na bieżąco z najnowszymi przepisami prawnymi, zachęcamy do przeczytania  artykułu „Epidemia a branża HoReCa”, autorstwa Adriany Lotolc z kancelarii OWIW LEGAL.

13 czerwca otwarto granice dla państw Uni Europejskiej i zniesiono kwarantannę. Większość Polaków spędzi te wakacje w kraju, więc można liczyć na to, że  przysporzy to dochodów rodzimej branży gastronomicznej. Oczywiście nadal wszystkich dręczy pytanie: czy będzie druga fala wirusa? Jeśli tak będzie (odpukać!), to patrząc na kreatywność i szybką adaptację przedstawicieli naszej branży gastronomicznej do rynku dowozów, którą wykazali się już na początku epidemii, można być dobrej myśli.

Życzymy przyjemnej lektury!

Redakcja

W numerze m.in.:

3

Gastronomia

Ratujmy polskie restauracje!

ZPP apeluje do rządu o wprowadzenie jednolitej, 8% stawki VAT dla gastronomii

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców rozpoczął akcję społeczną, której celem jest ukazanie rządowi najważniejszych problemów krajowej gastronomii. W opublikowanym w czerwcu raporcie „Ratujmy polskie restauracje” ZPP dokładnie analizuje bieżącą sytuację, w której znalazła się cała branża i domaga się wprowadzenia jednolitego 8% podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne. 

4

Prawo

Adriana Lotolc

Epidemia a branża HoReCa

Panująca epidemia koronawirusa spowodowała opracowanie przez ustawodawcę szeregu regulacji, które miały w szczególności pomóc przedsiębiorcom z branż, które najbardziej ucierpiały w wyniku wprowadzonych jednocześnie ograniczeń (w tym dla branży HoReCa), a także chronić miejsca pracy (zapewnić, by jak najmniej pracowników zostało zwolnionych).

8

Targi

POLAGRA w nowym stylu

Targi POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji, dedykowane branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Wyróżnia je różnorodność, skala oraz biznesowa jakość jej uczestników, dzięki czemu wydarzenie to stanowi platformę do rozwoju relacji biznesowych, również o charakterze międzynarodowym.

10

Nauka

Dorota Czerwińska

Ekologiczne opakowania w gastronomii

Opakowania są powszechnie wykorzystywane do pakowania produktów spożywczych, a także gotowych potraw i napojów. Utylizacja opakowań, szczególnie wykonanych z syntetycznych tworzyw stanowi problem techniczny i ekonomiczny. Spalanie takich opakowań prowadzi do zanieczyszczenia środowiska [6].

23

Restauracje

Powiew greckiego lata

Nowa restauracja w Browarach Warszawskich

W Browarach Warszawskich można już posmakować jednej z najlepszych i najzdrowszych kuchni świata. W Biurach przy Bramie rozpoczął działalność Mykonos – pierwsza restauracja w tworzącej się tu Dzielnicy Spotkań i Smaków.  

27

Z branży

Anna Wilczyńska

Rozruszać rynek po pandemii

Wywiad z Agnieszką Małkiewicz, właścicielką agencji FOR Solutions i partnerem zarządzającym MojStolik.pl

30

Żywienie a zdrowie

Żywienie a odporność

Beata Bondyra-Wiśniewska, Izabela Przybysz

Odpowiedni sposób żywienia jest jednym z głównych czynników wpływających na odporność naszego organizmu. Świadome komponowanie codziennej diety pomoże wzmocnić system immunologiczny, zmniejszając podatność na choroby i infekcje.

39

Cocktail bar

winny maniak

Monastrell z Jumilli

Dobre i tanie wina  

Typowy polski winopijca preferuje tęgie wina czerwone o upajającym, silnym bukiecie, potężne w ustach, soczyste i ekstraktywne, ale bez zbyt ostrych tanin. Warunki te spełniają np. Primitivo i Negroamaro z Apulii, ale co podać tym, którzy chcą czegoś innego? Tym czymś innym może być np. Monastrell z Jumilli.

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

IX Konkurs Polskich Win

Już po raz dziewiąty startuje Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wydarzenie odbędzie się w dniach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron