Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ósma edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!” za nami

Pierwszy weekend października na Zamku Książęcym w Niemodlinie upłynął pod znakiem karpia. W dniach 3–5 października 2025 r. odbyła się tam ósma edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”, połączona z Forum Smaczna przemiana karpia oraz Wojewódzkim Świętem Karpia Opolskiego. Trzy dni pełne emocji, smaków i inspiracji ponownie udowodniły, że karp to ryba o ogromnym potencjale kulinarnym.

Czas na rybę! Junior – młodzi mistrzowie w akcji

W piątek, 3 października, do rywalizacji stanęło sześć dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski. Zadaniem uczestników było przygotowanie w ciągu 60 minut dania głównego z karpia opolskiego. Młodzież pracowała na profesjonalnych stanowiskach wyposażonych m.in. w piec konwekcyjno-parowy firmy UNOX oraz sprzęt RM Gastro, a potrawy serwowano na porcelanie marki Lubiana. Produkty tłuszczowe zapewniła firma Bunge.

Potrawy oceniano w dwóch kategoriach – degustacyjnej i technicznej. W składzie jury degustacyjnego znaleźli się: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Kurt Scheller, Marcin Soból, Jarek Walczyk i Krzysztof Wierzba. Pracę techniczną młodych kucharzy oceniali Krzysztof Klimaszewski i Jarek Uściński.

Laureaci tegorocznej edycji:

I miejsce – Oliwia Wegner i Nikodem Budnik (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie)
Rolada z karpia / sos berneński / dynia / imbir / limonka / ciasto cygaretkowe / warzywa sous-vide / oliwa miętowa

II miejsce – Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk (Technikum nr 2 im. KEN w Wodzisławiu Śląskim)
Polędwica z karpia w liściach kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym

III miejsce – Amelia Słanek i Anna Wysocka (Zespół Szkół nr 7 w Tychach)
Filet z karpia konfitowany w maśle palonym / emulsja z koperku / purée z pieczonego pasternaku / sos Rieslingowy

Wyróżnienia otrzymali również uczniowie z Sierakowa, Powiercia i Krakowa. Wszyscy uczestnicy pokazali wysoki poziom umiejętności i kreatywności – brawa dla młodych talentów!

Czas na rybę! – profesjonaliści w karpiowej odsłonie

W sobotę, 4 października, do kulinarnej rywalizacji przystąpili zawodowi kucharze. Sześć dwuosobowych drużyn z całej Polski zmierzyło się w walce o tytuł najlepszej potrawy z karpia.

Jury degustacyjne tworzyli: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Robert Sowa, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński (przewodniczący) oraz Wolfgang P. Menge. Oceny technicznej dokonywali: Marcin Bielec, Marcin Przybysz i Paweł Stawicki.

Uroczysta gala finałowa – z menu przygotowanym przez Mateusza Kwietnia w imieniu partnera strategicznego wydarzenia, firmy Bidfood – była kulinarną ucztą i zwieńczeniem całodniowej rywalizacji.

Zwycięzcy konkursu dla profesjonalistów:

I miejsce – Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania (Restauracja Kuźnia Smaków, Złoty Stok)
Karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia

II miejsce – Paweł Ferenc i Sylwia Defińska (Restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza)
Karp / pieczony por / gołąbek z żyta / mus grzybowo-karpiowy / redukcja z buraka

III miejsce – Bartosz Rosa i Jacek Woźny (Restauracja The Time, Poznań)
Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną

Na podkreślenie zasługuje fakt, że po raz pierwszy w historii konkursu zwyciężyła w pełni kobieca drużyna – i to w znakomitym stylu!

W konkursie udział wzięły również zespoły z restauracji Belle Epoque (Kalisz), Winogrono (Grodzisk Mazowiecki) oraz arte (Poznań).

Forum Smaczna przemiana karpia

Niedziela, 5 października, należała do miłośników wiedzy i dobrego smaku. Podczas Forum Smaczna przemiana karpia odbyły się prelekcje, pokazy kulinarne i debaty poświęcone historii, hodowli oraz nowoczesnym sposobom przyrządzania tej wyjątkowej ryby.

Swoje interpretacje karpia zaprezentowali znani szefowie kuchni: Robert Sowa i Wojciech Harapkiewicz (karp w stylu azjatyckim), Kurt Scheller i Jarek Uściński (karp w sosie piernikowym) i Marcin Przybysz (bigos karpiowy).

Wśród prelegentów znaleźli się m.in. prof. Jarosław Dumanowski oraz dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, którzy przybliżyli historię karpia w kulturze i kuchni. Zwieńczeniem forum była debata o przyszłości karpia w gastronomii, moderowana przez Kamila Klekowskiego, współorganizatora konkursu.

Ósma edycja „Czasu na rybę!” po raz kolejny udowodniła, że karp może być bohaterem kuchni nowoczesnej, kreatywnej i pełnej pasji.
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Funduszy Europejskich dla rybactwa na lata 2021–2027.

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron