Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 5/2025

Sektor HoReCa wraca na prostą, ale wciąż ma ponad 2 mld zł zaległych długów      2

Darmowa woda w restauracjach – konsekwencje dla branży HoReCa    3

Gastronomia w rytmie miesiąca – jak dotrzeć do klienta, gdy inni tracą?    4

Bezpieczeństwo logistyki segmentu fresh – o sukcesie producentów decyduje profesjonalizm operatora           5

Rewolucja na talerzu czy tylko chwilowa moda? Nowe nawyki konsumenckie a polskie rolnictwo    6

Czy kuchnia roślinna to przyszłość cateringu na dużą skalę?     10

Kiedy „zielone zamówienia” w stołówkach szkolnych? – Bohdan Juchniewicz    12

Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości    13

Uproszczone systemy znakowania a wybory żywieniowe konsumentów    14

Zioła dla smaku i zdrowia – Lidia Sosnowska     16

Mobbing w pracy – gdy szef kuchni przekracza granice wobec podwładnego

– Michał Wawro     17

12 etapów wdrożenia HACCP – przewodnik dla restauratorów – Agnieszka Wijas    18

Rola i zadania dyrektora hotelu – Arletta Kowalik  19

Niepozorny koszt, realna oszczędność. Rzeczowo o podajnikach ręczników papierowych    20

Toaleta antyreklamą obiektu? Wszystko przez zapach        22

Winterhalter. Dlaczego najlepsze praktyki w gastronomii powinny być inkluzywne?   26

Pierwsze Wawrzyny Polskiej Turystyki Kulinarnej rozdane – Ewa Czarniecka-Skubina, Piotr Dominik    28

Targi HoReCa Transgourmet i Selgros w Katowicach – rekordowa frekwencja i mocny impuls dla biznesu     33

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle   34

Polacy doceniają autentyczność i jakość gruzińskiego wina     35

Wina Francji od A do Z – Jacek Paprocki          36

Co musi się znaleźć na etykiecie wina?          38

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron