Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podcast „Rozmowy o Polskim Stole”

Stowarzyszenie Polska Wódka opublikowało podcast popularyzujący wiedzę na temat, szeroko pojętych, polskich kulinariów. „Rozmowy o Polskim Stole” przybliżają słuchaczom historię staropolskich biesiad, tradycyjnych dań i Polskiej Wódki – trunku jakościowego, wpisanego w naszą kulturę, a dzięki temu także na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Gośćmi Andrzeja Szumowskiego – Prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka oraz Elżbiety Kwiecińskiej-Prysłopskiej – Dyrektor Generalnej Stowarzyszenia Polska Wódka są historycy, kulturoznawcy i szefowie kuchni, którzy zabierają słuchaczy w niesamowitą podróż w czasie i przestrzeni. Edukują, wyjaśniają i odkrywają tajemnice polskiego stołu.

Kultura kulinarna jest bardzo ważnym elementem historii i tradycji naszego kraju. Nie wszyscy wiedzą jednak, że nie dotyczy ona jedynie dań, które przez wieki podawano na polskich stołach, ale także napojów alkoholowych, takich jak Polska Wódka, a także zwyczajów, świąt czy zastawy.

Rozmowy ze specjalistami od polskiej kultury kulinarnej

„Rozmowy o Polskim Stole” to 11 odcinków, w których o kulinariach opowiadają m.in. znani w Polsce szefowie kuchni, tacy jak Karol Okrasa czy Bogdan Gałązka. Tradycję przybliżają również historycy związani ze środowiskiem akademickim, np. prof. Jarosław Dumanowski i dr Izabela Kamińska, oraz badacze kultury kulinarnej – m.in. Magdalena Tomaszewska-Bolałek czy Magdalena Maślak.

Celem podcastu „Rozmowy o Polskim Stole” jest popularyzacja wiedzy o naszej bogatej kulturze kulinarnej – mówi Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka. – Zaproszeni przez nas goście, w niezwykle ciekawy sposób, przybliżają nam jej tajniki i podkreślają wyjątkowość polskiego stołu, wskazując na zmiany jakie na nim zachodziły w naszych dziejach czy to w sposobie serwowania dań, czy też podawania alkoholi.

Eksperci w fascynujący sposób przedstawiają złożoność polskiej kuchni, która ma w sobie pierwiastki starosłowiańskie oraz żydowskie i różni się w zależności od regionu. Przywołują też historyczne przepisy na potrawy oraz trunki. Historycy i kulturoznawcy opowiadają również o znanych nam tradycjach, takich jak wieczerza wigilijna czy wznoszenie toastów Polską Wódką, o których, wbrew pozorom, wiemy niewiele. Jedną z kwestii, nad którą zastanawiają się goście podcastu jest pytanie o prawdziwie polskie danie. Czy takie istnieje? A może jest ich wiele?

Długoletnia tradycja i synonim jakości

Wątkiem, który poruszają goście podcastu, jest także Polska Wódka i jej miejsce w tradycji kulinarnej naszego kraju. Eksperci podkreślają związki tego trunku z kulturą szlachecką i biesiadami, a także wskazują na długoletni zwyczaj produkcji nalewek z polskich owoców, który jest żywy także obecnie.

–  Polska Wódka idealnie wpisuje się w polską historię i tradycję. Towarzyszy nam ona od wieków podczas ważnych uroczystości – mówi Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska, Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Polska Wódka. – Chcemy, aby odbiorcy naszego podcastu dowiedzieli się, że Polska Wódka, Chronione Oznaczenie Geograficzne to integralna część naszej kultury kulinarnej i polskiego stołu – dodaje.

Podcast „Rozmowy o Polskim Stole” to propozycja dla wszystkich wielbicieli historii i polskiej kultury, ale także dla tych, których interesują kulinaria – nasze narodowe potrawy i napoje. Zapraszamy do jego wysłuchania.

„Rozmowy o Polskim Stole” znajdziecie Państwo tutaj:

https://open.spotify.com/show/7l8vCZ4CXfB757vLvBWFpf

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9jZTU3MDc1MC9wb2RjYXN0L3Jzcw

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron