POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2019 – FINAŁ
Premiera IX edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się w piątkowy wieczór 25 października 2019 r. w Pałacu Tłokinia.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2019. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.
Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody będą przyznawane w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce PLUS.
Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Impreza Kulinarna Roku.
Miejsce Gali – Pałac Tłokinia to coś więcej niż restauracja, to zaproszenie na spotkanie ze sztuką, historią tego miejsca i posmakowaniem czegoś wyjątkowego. O podniebienia Gości zadba Szef Kuchni Pałacu Tłokinia Andrzej Klimek, który przygotowuje na tę okazję menu, które będzie połączeniem kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej, w którym znajdą również dania tradycyjne inspirowane kuchnią pierwszej właścicielki pałacu Pani Zofii Chrystowskiej.
PARTNERZY: Pałac Tłokinia, Henkell Freixenet Polska, Aviko, Purena
OFICJALNA STRONA INTERNETOWA: www.poland100bestrestaurants.pl
Dotychczasowi laureaci:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE
2018 – WODNA WIEŻA – PSZCZYNA
2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE
2018 – CICHY KĄCIK – KRYNICA ZDRÓJ
2017 – LITWOROWY STAW – BIAŁKA TATRZAŃSKA
2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO
2014 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
SZEF KUCHNI ROKU
2018 – Szymon Bracik – Wodna Wieża
2017 – Robert Sowa – N31 Restaurant&Bar
2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa
2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa
2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich
2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
OSOBOWOŚC KULINARNA
2018 – Dariusz Struciński
2017 – Robert Skubisz
2016 – Jarosław Walczyk
2015 – Karol Okrasa
2014 – Kurt Scheller
2013 – Robert Sowa
SZEF KUCHNI JUTRA
2018 – Dawid Szkudlarek
2017 – Szymon Bracik
2016 – Marcin Przybysz
2015 – Tomasz Milewski
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU
2018 – Tomasz Łagowski
2017 – Monika Ignaciuk
2016 – Tomasz Purol
2015 – Patryk Dziamski
KUCHARZ MŁODY TALENT
2018 – Dawid Szkudlarek
2017 – Paweł Salamon
2016 – Dawid Szkudlarek
2015 – Krzysztof Bielawski
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE
2018 – Dawid Łagowski
2017 – Andrzej Jakomulski
2016 – Michał Kuter
2015 – Grzegorz Labuda
2014 – Joseph Seeletso
2013 – Jarosław Walczyk
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ
2018 – Ernest Jagodziński
2017 – Wojciech Harapkiewicz
2016 – Adam Chrząstowski
2015 – Magda Gessler
2014 – Jarosław Walczyk
2013 – Karol Okrasa
NAJLEPSZE TASTING MENU
2018 – Sebastian Olma – Restauracja Belvedere – Warszawa
2017 – Szymon Bracik – Wodna Wieża – Pszczyna
2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa
2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa
2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia
DEBIUT ROKU
2018 – Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków
2017 – Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś / Restauracja Lwia Brama² – Wrocław
2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia
2014 – Restauracja Salto – Warszawa
2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń
IMPREZA KULINARNA ROKU
2018 – MADE Restaurant
2017 – „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI
2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn