Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Program dobrych praktyk IGHP

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego opracowała Program dobrych praktyk IGHP dla zawodu technik hotelarstwa. W pierwszej edycji akcji aktualnie uczestniczy ponad 50 szkół i ponad 20 hoteli, które otrzymały już certyfikaty „Hotel Dobrych Praktyk IGHP”. To kolejna inicjatywa Izby, po konferencji dla kadry szkół średnich i branżowych, związana z działaniami służącymi odbudowie prestiżu pracy w branży hotelarskiej.

Program dobrych praktyk IGHP dla zawodu technik hotelarstwa został przygotowany przez ekspertów IGHP, hotelarzy praktyków: Agnieszkę Maszner-Paprocką, Michała Walczaka, Piotra Dwurnika, Beatę Krawczyńską, Tomasza Waścińskiego i Macieja Knyrka.

Celem programu jest przede wszystkim praktyczna nauka zawodu technika hotelarstwa oraz umożliwienie uczniom w praktyce poznania zasad i organizacji pracy w hotelu, nabycie umiejętności komunikacji i pracy w zespole, rozpoznawania potrzeb klientów, a także motywację do wyboru przyszłej drogi zawodowej w branży.

Ten program jest kolejnym dowodem na to, że kwestia edukacji przyszłych kadr hoteli jest dla IGHP niezwykle ważna. Konsekwentnie realizujemy nowe inicjatywy z tego obszaru i cieszy nas, że spotykają się one z pozytywnym odzewem zarówno ze strony hoteli, jak i szkół – mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP.

Cykl praktyk zawodowych składa się z czterech części i obejmuje łącznie 280 godzin. Pierwsza z nich to szkolenie wstępne BHP i PPOŻ. Kolejna to m.in. czas na poznanie hotelu, jego struktury organizacyjnej, ścieżek kariery w obiekcie oraz wstęp do RODO. Trzecia część to zajęcia praktyczne obejmujące zagadnienia z obszaru służby pięter, gastronomii i recepcji. W ostatnim etapie ma miejsce podsumowanie praktyk i wystawienie praktykantowi referencji.

W Programie dobrych praktyk IGHP mogą wziąć udział wyłącznie hotele będące członkami Izby. Po spełnieniu określonych warunków certyfikat jest przyznawany na 12 miesięcy. Regulamin programu i formularze są dostępne w biurze IGHP.

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego to największa organizacja samorządu gospodarczego w branży hotelarskiej. Jest rzecznikiem środowiska biznesu hotelarskiego i gastronomicznego w kontaktach z administracją państwową oraz w Unii Europejskiej.

     Więcej informacji: www.ighp.pl

fot.freepik.com

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content