Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami, a także motywowanie szefów kuchni, kucharzy i uczniów do poszerzania wiedzy i umiejętności zawodowych, pasji i talentu. Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka staną wybitnie uzdolnieni, profesjonalni kucharze, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej.

W konkursie mogą brać udział kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich, jak i pojedynczych restauracji z całej Polski oraz pracujący w zakładach gastronomicznych poza granicami naszego kraju.

Startują oni indywidualni, mając za zadanie przygotować dwa dania:

• amuse bouche z użyciem: dowolnego produktu marki Bezgluten oraz marki Alpro, a także orzecha laskowego,

• danie główne z użyciem: wiejskiej kaczki, maliny oraz ciasta makaronowego,
pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są drogą mejlową na formularzu wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanych potraw. Należy je przesłać na adres: wkr_konkurs@wp.pl do 30 kwietnia br. do godz. 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.
Lista zakwalifikowanych zostanie opublikowana do 5 maja br.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku, będący przestrzenią do prezentacji nowinek kulinarnych i pokazów, autorytetów i mistrzów z branży z Polski i zagranicy.

Serdecznie zapraszamy do udziału zawodników, a także partnerów i firmy, które chciałyby współtworzyć to kulinarne wydarzenie.

Z kulinarnymi pozdrowieniami dla wszystkich sympatyków i członków „motylkowej rodziny”.

Kapituła Konkursu

Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol, Barbara Surma

Aktualności

Trophée Mille International

Za nami międzynarodowy finał 14. edycji konkursu Trophée Mille. W Palais des Congres we francuskim Reims spotkała się młodzież z 11 krajów. W rywalizacji wzięły

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron