Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 6/2023

Nowy numer „PG” 6/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Kontrola Sanepidu

 

6 GASTRONOMIA

Dorota Czerwińska

Coś zimnego na deser

 

16 NAUKA

Joanna Stadnik, Anna Czech

Kelly Bronze – więcej niż indyk!

 

19 ZAPROSILI NAS

Szlakiem Polskiego Mięsa Drobiowego

 

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Turystyka kulinarna 

 

24 SZKOŁY

Ryby w roli głównej

VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

 

26 HOTELE

Arletta Kowalik

O czym mówią hotelowe gwiazdki?

 

29 KONKURSY

Nie tylko z Polski

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Drodzy Czytelnicy!

Wielkimi krokami zbliża się najcieplejsza pora roku i upragnione wakacje. Jednakże lato to również czas wzmożonych kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza w miejscowościach wypoczynkowych. Przypominamy więc jak przygotować się do takiej inspekcji w artykule „Kontrola Sanepidu” autorstwa Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa. Polecamy lekturę tego artykułu, bo przydatnej wiedzy nigdy dosyć!

Prawie wakacyjne temperatury zainspirowały nas do prezentacji w tym numerze ciekawego tematu łączącego gastronomię i podróże, czyli turystyki kulinarnej. To zjawisko bardzo obszernie opisała Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym pod tym samym tytułem. Możliwość poznawania miejsc i ich kultury przez kuchnię staje się coraz bardziej popularną formą spędzania wolnego czasu, a w dodatku może być szansą do rozwoju dla lokalnej branży HoReCa i przynieść korzyści dla całego regionu. Jak pokazują wyniki badań, turyści kulinarni wydają około 50% na kulinaria z całkowitej sumy wydatków podczas podróży. Dodatkowym atutem tego rodzaju turystyki jest jej niezależność od pogody i sezonu – można ją uprawiać przez cały rok.

Lato to również czas lżejszej diety, bogatej w warzywa i owoce, warto więc przyjrzeć się temu, co wtedy spożywamy i co króluje w restauracyjnym menu. W artykule naukowym „Warzywne co nieco” Dorota Czerwińska przybliża wartość odżywczą warzyw i podpowiada jak można je utrwalić, aby dłużej zachowały świeżość. Regularne spożycie warzyw przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych, dzięki występującym w tych produktach błonnikowi, witaminom (karotenoidy, witamina C, E, foliany) oraz naturalnym przeciwutleniaczom i związkom fenolowym. W dobie mody na zdrowe odżywianie i kuchnię roślinną polecamy tę bardzo edukacyjną lekturę.

Kolejną publikacją, której warto poświęcić chwilę uwagi, jest artykuł Arletty Kowalik „O czym mówią hotelowe gwiazdki”. Z lektury dowiemy się jaką informację przekazują gościom gwiazdki hotelowe i skąd pojawiło się oznakowanie hoteli właśnie w tej postaci. Autorka zastanawia się również nad kwestią, czy powinna istnieć jedna definicja obiektu, który można określić mianem hotelu i jedno kryterium przyznawania gwiazdek. Zachęcamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem stawiającym wiele pytań.

Ponad 500 liderów branży gastro z całej Polski spotkało się w kwietniu podczas warszawskiej konferencji Made For Restaurant „SOS dla Gastronomii”, aby opracować plan ratunkowy dla polskich restauracji. Najczęstszą kwestią poruszaną w czasie rozmów było skuteczne prowadzenie biznesu w tych trudnych czasach. Padły też konkretne odpowiedzi i rady ze strony ekspertów. W numerze znajdziemy krótką relację z konferencji, a po więcej informacji i zebrane wskazówki prelegentów zapraszamy na naszą stronę internetową do działu aktualności (do publikacji z 26 maja pt. „Podsumowanie konferencji SOS dla Gastronomii”:  https://przeglad-gastronomiczny.pl/podsumowanie-konferencji-sos-dla-gastronomii/

 

Uroczystą galą 15 maja w winnicy Srebrna Góra w Krakowie zakończył się organizowany przez MAKRO Polska plebiscyt „Najlepsza Restauracja 2023”. To było spektakularne wydarzenie, podczas którego wręczono nagrody przedstawicielom 37 restauracji z całej Polski oraz laureatom specjalnej nagrody – Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej. Gali towarzyszyła premiera wyjątkowego albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Serdecznie dziękujemy za zaproszenie i za możliwość objęcia tego wydarzenia patronatem medialnym.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

SweetTargi 2025

SweetTargi 2025 – największe wydarzenie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski – odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron