Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 6/2023

Nowy numer „PG” 6/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

4  PRAWO

Adriana Lotolc

Kontrola Sanepidu

 

6 GASTRONOMIA

Dorota Czerwińska

Coś zimnego na deser

 

16 NAUKA

Joanna Stadnik, Anna Czech

Kelly Bronze – więcej niż indyk!

 

19 ZAPROSILI NAS

Szlakiem Polskiego Mięsa Drobiowego

 

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Turystyka kulinarna 

 

24 SZKOŁY

Ryby w roli głównej

VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

 

26 HOTELE

Arletta Kowalik

O czym mówią hotelowe gwiazdki?

 

29 KONKURSY

Nie tylko z Polski

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Drodzy Czytelnicy!

Wielkimi krokami zbliża się najcieplejsza pora roku i upragnione wakacje. Jednakże lato to również czas wzmożonych kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza w miejscowościach wypoczynkowych. Przypominamy więc jak przygotować się do takiej inspekcji w artykule „Kontrola Sanepidu” autorstwa Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa. Polecamy lekturę tego artykułu, bo przydatnej wiedzy nigdy dosyć!

Prawie wakacyjne temperatury zainspirowały nas do prezentacji w tym numerze ciekawego tematu łączącego gastronomię i podróże, czyli turystyki kulinarnej. To zjawisko bardzo obszernie opisała Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym pod tym samym tytułem. Możliwość poznawania miejsc i ich kultury przez kuchnię staje się coraz bardziej popularną formą spędzania wolnego czasu, a w dodatku może być szansą do rozwoju dla lokalnej branży HoReCa i przynieść korzyści dla całego regionu. Jak pokazują wyniki badań, turyści kulinarni wydają około 50% na kulinaria z całkowitej sumy wydatków podczas podróży. Dodatkowym atutem tego rodzaju turystyki jest jej niezależność od pogody i sezonu – można ją uprawiać przez cały rok.

Lato to również czas lżejszej diety, bogatej w warzywa i owoce, warto więc przyjrzeć się temu, co wtedy spożywamy i co króluje w restauracyjnym menu. W artykule naukowym „Warzywne co nieco” Dorota Czerwińska przybliża wartość odżywczą warzyw i podpowiada jak można je utrwalić, aby dłużej zachowały świeżość. Regularne spożycie warzyw przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych, dzięki występującym w tych produktach błonnikowi, witaminom (karotenoidy, witamina C, E, foliany) oraz naturalnym przeciwutleniaczom i związkom fenolowym. W dobie mody na zdrowe odżywianie i kuchnię roślinną polecamy tę bardzo edukacyjną lekturę.

Kolejną publikacją, której warto poświęcić chwilę uwagi, jest artykuł Arletty Kowalik „O czym mówią hotelowe gwiazdki”. Z lektury dowiemy się jaką informację przekazują gościom gwiazdki hotelowe i skąd pojawiło się oznakowanie hoteli właśnie w tej postaci. Autorka zastanawia się również nad kwestią, czy powinna istnieć jedna definicja obiektu, który można określić mianem hotelu i jedno kryterium przyznawania gwiazdek. Zachęcamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem stawiającym wiele pytań.

Ponad 500 liderów branży gastro z całej Polski spotkało się w kwietniu podczas warszawskiej konferencji Made For Restaurant „SOS dla Gastronomii”, aby opracować plan ratunkowy dla polskich restauracji. Najczęstszą kwestią poruszaną w czasie rozmów było skuteczne prowadzenie biznesu w tych trudnych czasach. Padły też konkretne odpowiedzi i rady ze strony ekspertów. W numerze znajdziemy krótką relację z konferencji, a po więcej informacji i zebrane wskazówki prelegentów zapraszamy na naszą stronę internetową do działu aktualności (do publikacji z 26 maja pt. „Podsumowanie konferencji SOS dla Gastronomii”:  https://przeglad-gastronomiczny.pl/podsumowanie-konferencji-sos-dla-gastronomii/

 

Uroczystą galą 15 maja w winnicy Srebrna Góra w Krakowie zakończył się organizowany przez MAKRO Polska plebiscyt „Najlepsza Restauracja 2023”. To było spektakularne wydarzenie, podczas którego wręczono nagrody przedstawicielom 37 restauracji z całej Polski oraz laureatom specjalnej nagrody – Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej. Gali towarzyszyła premiera wyjątkowego albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Serdecznie dziękujemy za zaproszenie i za możliwość objęcia tego wydarzenia patronatem medialnym.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content