Nowy numer „PG” 7-8/2023
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
3 WYDARZENIA
4 PRAWO
Adriana Lotolc
Zmiany prawne od 1 lipca 2023 r.
Skutki odwołania stanu zagrożenia epidemicznego
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Niezbędne składniki odżywcze
Żywność pochodzenia roślinnego źródłem witamin
14 KULINARNE PODRÓŻE
Lidia Sosnowska
Włoskie smaki w najlepszym wydaniu
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Polska kuchnia regionalna (cz. I)
28 NAUKA
Arletta Kowalik
Hotele w Interlaken w opinii gości
34 KORESPONDENCJA Z DANII
A.W.
Jutlandia pełna niespodzianek
39 COCKTAIL BAR
winny maniak
Białe wina nie tylko na lato
Budbreak ’2023 u Mielżyńskiego
Drodzy Czytelnicy!
19 czerwca wszystkich z branży gastronomicznej zelektryzowała wiadomość o premierze polskiej edycji słynnego kulinarnego Przewodnika Michelin. Szybko nadbiegła też wieść o wielkim sukcesie krakowskiej Bottiglierii 1881, która jest pierwszą polską restauracją z dwiema gwiazdkami. Jedną gwiazdką uhonorowana została warszawska NUTA oraz poznańska Muga. W Przewodniku znalazło się też 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. W sumie zestawienie obejmuje aż 49 lokali. Tak trzymać! Bardzo nas cieszy zwłaszcza udany debiut poznańskiej sceny gastronomicznej. Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym! Więcej na ten temat na str. 3.
W wakacyjnym wydaniu „PG” tradycyjnie nie zabraknie tematów podróżniczych. Anna Wytrykus, nasza stała korespondentka z Holandii, tym razem udała się na północ aż do Danii. W artykule „Rybka, burger i ciacho” przenosi nas do malowniczej Jutlandii pełnej niespodzianek, pamiątek po wikingach oraz ciekawych miejsc do zwiedzania. Przy okazji zdaje relację z lokalnej oferty gastronomicznej i dzieli się refleksjami związanymi z działalnością branży HoReCa w północnej Danii. Polecamy!
Z kolei Lidia Sosnowska, nowa współpracowniczka Redakcji, wzięła udział w dziennikarskim wyjeździe na północ Włoch, który odbył się w ramach kampanii „Enjoy European Quality Food”, której celem jest promocja produktów sygnowanych tymi oznaczeniami. Uczestnicy mieli okazję poznać bliżej regionalne produkty pochodzące z północnych Włoch. Z lektury artykułu „Włoskie smaki w najlepszym wydaniu” dowiemy się jak rozszyfrować unijne skróty IGP, STG, DOP, DOCG oraz które wyroby i dlaczego są nimi oznaczone. Zachęcamy do zapoznania się z tą ciekawą relacją!
Skoro już mowa o produktach regionalnych, warto zwrócić uwagę na artykuł naukowy Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Polska kuchnia regionalna (cz. I)”. Możemy z niego dowiedzieć się jakie regiony kulinarne w naszym kraju wyróżniają eksperci oraz jak ciekawe są nazwy i składniki niektórych dań regionalnych. Patrząc na to zestawienie, przychodzi do głowy refleksja na temat bogactwa i różnorodności polskiej kuchni.
Drugi z artykułów naukowych w tym numerze, autorstwa Doroty Czerwińskiej, „Niezbędne składniki odżywcze”, dotyczy witamin. Autorka przedstawia produkty roślinne, które są bogatym źródłem poszczególnych witamin i przypomina zalecenia dot. zdrowego żywienia, które obrazuje tzw. „talerz zdrowia”. To bardzo edukacyjna lektura, zarówno dla konsumentów, jak i dla szefów kuchni, którzy układają restauracyjne jadłospisy.
Trzeci z artykułów naukowych w tym numerze, „Hotele w Interlaken w opinii gości”, podejmuje tematykę hotelarską. Autorka, Arletta Kowalik, przeanalizowała oceny i opinie gości korzystających z usług hoteli w miejscowości Interlaken w Szwajcarii. Podstawę stanowiły ankiety z systemu Booking. Wyniki badań mogą być wskazówką nie tylko dla szwajcarskich hotelarzy. Autorka wskazuje również metodę CIT jako tę właściwą do pogłębionych analiz jakości usług w obiektach hotelarskich.
Warto zatrzymać się również przy artykule „Zmiany prawne od 1 lipca 2023 r.”, w którym Adriana Lotolc opisała dokładnie jakie są konsekwencje odwołania stanu zagrożenia epidemicznego, zwłaszcza dla przedsiębiorców z branży HoreCa. Polecamy tę lekturę, aby być na bieżąco w przepisach.
Ponadto w numerze przeczytamy relacje z wielu konkursów kulinarnych, barmańskich oraz z przygotowań do Kulinarnego Pucharu Polski. Zapraszamy też na wrześniowe „Grzybobranie dla Gastronomii” oraz przypominamy o zgłoszeniach do konkursu „Czas na rybę!” do 15 września.
Udanych wakacji i miłej lektury!
Redakcja