Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Relacja z festiwalu kulinarnego w Pieninach

Pstrąg na wiele sposobów

W przepięknej scenerii Pienińskiego Parku Narodowego oraz u podnóża Trzech Koron odbył się podwójnie Pierwszy Festiwal Kulinarny. Podwójnie, ponieważ była to pierwsza edycja wydarzenia, a jednocześnie pierwsza taka impreza autorstwa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. 18 września w Sromowcach Niżnych liczni turyści mogli zobaczyć jak przygotowuje się pstrąga, a pasjonaci kuchni zmierzyli się ze sobą w zaplanowanych konkursach.

Kulinarne spotkanie w Sromowcach zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Flisaków Pienińskich na Dunajcu oraz hotelem Nad przełomem. Patronat honorowy nad imprezą objęły: Krakowska Kongregacja Kupiecka, Małopolska Organizacja Turystyczna i Wójt Gminy Czorsztyn.

Walka na przystawki
Podczas Festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Do drugiego w szranki stanęli profesjonalni kucharze. Wszyscy mieli za zadanie przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga.
Po podliczeniu punktów jurorzy uznali, że najlepiej zaprezentował się Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, natomiast trzecia nagroda przypadła Zespołowi Szkół Zawodowych z Krościenka.
Wyniki konkursu profesjonalnych kucharzy były następujące: I miejsce – Adrian Wątroba z restauracji Vintage z Krakowa, II miejsce – Dorota Waradzyn z hotelu Nad Przełomem, III miejsce – Krzysztof Ciężobka z restauracji Dwór.

Pod czujnym okiem
Nad Konkursem pieczę sprawował prowadzący I Festiwal Kulinarny prezes SMKiC Marcin Polus, a także dwie grupy jurorów. Pierwsza ekipa to jury techniczne w składzie: Arkadiusz Ślusarenko (przewodniczący), Andrzej Kudłacz, Marek Galica, Rafał Dorociuk oraz Artur Kiciński. W jury degustacyjnym znaleźli się: Grzegorz Zdeb (przewodniczący), Wojciech Wołosowski, Jan Sienkiewicz, Tomasz Klimek.
Wielkie podziękowania należą się młodym kolegom ze Stowarzyszenia (Karolowi Dworzańskiemu, Tomkowi Jeziorkowi, Michałowi Gigielowi), którzy pomogli poświęcając swój wolny czas. Trzeba również wspomnieć o Patronach-Darczyńcach. Bez ich wsparcia nie byłaby możliwa organizacja tej kulinarnej imprezy w Sromowcach. Oto oni: Zespół Elektrowni Wodnych S.A., Emu Art., Gastropack, Polsat, Bonduelle, Swedeponic, TVPodhale, Anson (dom weselny), Commercio Polska, Niedzica .pl, Papaja.pl, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Gazeta Krakowska, Radio Kraków, Podhale24, Kobieteria (mobilny salon kosmetyczny), Robot coupe oraz Extremum (sprzęt gastronomiczny).

Pozdrawiamy
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Zarząd

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron