XVI edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu, który jest również współorganizatorem tegorocznego konkursu. „Arte Culinaria Italiana” to impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce.
W dniu 11 marca 2023 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, jak również pod patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a jego uczestnicy to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas wydarzenia spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.
Podczas XVI edycji startujący kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron lub ravioli marki Perino, drugie danie to rostbef wołowy bez kości SNS marki Sokołów .
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem jednego autorskiego dania – makaronu lub ravioli marki Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej od firmy Sokołów.
Serdecznie zapraszamy kucharzy do składania zgłoszeń do 17 lutego 2023 roku na mail: konkurs@giancarlo.pl, DW: szulba@tlen.pl
Organizatorzy zapraszają do współpracy i udziału w konkursie również innych sponsorów.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
DANE – arkusz zgłoszeniowy 2023
REGULAMIN Profesjonaliści 2023
OŚWIADCZENIE Profesjonaliści 2023