Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyły zgłoszenia do konkursu „Czas na rybę!”

Rozpoczęła się rekrutacja do profesjonalnego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który w tym roku odbędzie się w dniach 2-3 października 2021 r. na Zamku w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz Szefowie Kuchni.

Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z Kamilem Klekowskim, Zamkiem w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie. Wydarzenie zwykle odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie, najczęściej w ramach obchodów Święta Karpia.

RLGD „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb. 

W pierwszy dzień konkursu, sobotę 2 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych, a następnego dnia, w niedzielę 3.10, będą rywalizować Szefowie Kuchni z całej Polski. Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów. 

Na zgłoszenia Szefów Kuchni organizatorzy czekają do 12.09. natomiast na zgłoszenia uczniów szkół gastronomicznych do 15.09.2021.

Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!

W tym roku, oprócz obowiązkowego karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się również:

makaron Opolski Bifej,

– masło 82% Mleczne Ogrody. 

Ze względu na pandemię, w tym roku nastąpiło kilka zmian w stosunku do poprzednich edycji konkursu:

– zgłaszającymi są kucharze, a nie restauracje. Do konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe, z różnych restauracji, aby  umożliwić uczestnictwo osobom, które zmieniły lub zmieniają pracę (na skutek np. pandemii)

– oprócz przygotowania potrawy z karpia na talerzu, uczestnicy zobowiązani są do przygotowania tego samego dania “na wynos”.

– koszty transportu uczestników pokrywa organizator według zasad opisanych w Regulaminie.

– zgłaszającymi są uczniowie, a nie szkoły. Do konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe składające się z uczniów szkół gastronomicznych. Zgłoszenie podpisuje pełnoletni uczeń lub opiekun prawny.

Regulamin i zgłoszenia: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron