Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Selgros Cash & Carry oraz Caritas Polska wsparły potrzebujących

Caritas Polska od lat w ramach swojej działalności wspiera potrzebujących w okresie Bożego Narodzenia. 24 grudnia 2021 r. w 108 miastach obdarowanych zostało 30 tysięcy osób w kryzysie bezdomności, ubogich, chorych i samotnych. Kolejny rok z rzędu ogólnopolskim głównym partnerem wydarzenia i fundatorem produktów potrzebnych do przygotowania dań wigilijnych był Selgros Cash & Carry.

Po raz drugi trwająca pandemia koronawirusa nie pozwalała na zorganizowanie kolacji wigilijnej dla potrzebujących w formie spotkania przy jednym stole. Zamiast tego lokalne diecezje Caritas zorganizowały przekazanie pakietów świątecznych. 24 grudnia 2021 r. wolontariusze wydali 30 tysięcy paczek z zapakowanymi na wynos daniami wigilijnymi oraz z produktami na kolejne dni świąt ufundowanymi przez głównego partnera akcji Selgros Cash & Carry. W tym roku firma przekazała Caritas wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tradycyjnych dań świątecznych, w tym m.in. tonę kapusty kiszonej, niemal 1700 l barszczu oraz 2,5 tony karpia. Nie zabrakło również słodyczy do wypełnienia świątecznych paczek i artykułów o przedłużonej przydatności – razem ponad 65 ton żywności  o łącznej wartości ponad 520 tysięcy złotych.

– Akcję z dumą wspieramy od dłuższego czasu – z Caritas współpracujemy od niemal dwóch dekad, a samej Wigilii partnerujemy od dziewięciu lat. Znów nie mogliśmy spotkać się przy wspólnym stole, jednak istota przedsięwzięcia pozostaje ta sama. Cieszy nas, że kolejny rok z rzędu mogliśmy pomóc w organizacji wydarzenia, jakim jest Wigilia Caritas. Na co dzień dostarczamy produkty żywnościowe do restauracji, hoteli, punktów zbiorowego żywienia i zaopatrujemy wielu detalistów, dlatego nie pozostajemy obojętni na osoby samotne i potrzebujące wsparcia. Pamiętamy o tym, co najważniejsze w naszej świątecznej tradycji – życzliwość, otwartość i serdeczność – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros Cash & Carry.

Do tak ogromnego przedsięwzięcia potrzeba także rąk do pracy, dlatego w pakowanie i rozdawanie świątecznych paczek zaangażowało się ok. 2000 wolontariuszy z 34 diecezji.
–  Od lat spotykaliśmy się tego wyjątkowego dnia z osobami potrzebującymi przy wigilijnym stole, opłatku i śpiewie kolęd. Z powodu trwającej epidemii, po raz drugi musieliśmy zmienić formułę wydarzenia. Nie pozostawiamy naszych podopiecznych samych sobie i razem z naszym partnerem, zrobiliśmy wszystko, aby nikt z potrzebujących nie poczuł się tego dnia samotny i opuszczony – mówi ks. Marcin Janecki, dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej.

Dzięki zaangażowaniu Selgros Cash & Carry, który od wielu lat wspiera działania Caritas Polska, pomoc otrzymują potrzebujący z całego kraju. Wieloletnia współpraca obejmuje różne akcje pomocowe w wymiarze lokalnym, ale też ogólnopolskim, jak na przykład „Tornister pełen uśmiechów” czy „Spiżarnia Caritas”.

Aktualności

GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS

Gelato Festival to seria międzynarodowych wydarzeń poświęconych sztuce tworzenia rzemieślniczych lodów, które rozpoczęły się we Włoszech i z biegiem lat przerodziły się w globalny festiwal.

Nagrody AIG Prix i AIX Coquinaria

10 października w Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria. Wśród gości znaleźli się m. in.

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron