Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Skorzystaj z dotacji KPO, kup profesjonalną zmywarkę gastronomiczną i rozwijaj swój biznes!

Już 6 maja 2024 startuje nabór na dotacje dla sektora HoReCa w ramach Krajowego Planu Odbudowy. KPO oferuje niezbędne wsparcie finansowe dla przedsiębiorstw poszukujących sposobów na modernizację i poprawę efektywności. Z pakietu wsparcia, wartego 319 939 476 euro, przedsiębiorstwa mogą finansować inicjatywy związane z zieloną transformacją oraz integracją technologii cyfrowych, a to sprawia, że inwestycja w nowoczesne zmywarki gastronomiczne staje się nie tylko atrakcyjna, ale i strategiczna.

Wsparcie zielonej, cyfrowej przyszłości

Wsparcie w ramach KPO obejmuje m.in. inwestycje mające na celu poprawę efektywności energetycznej. Dodatkowo dofinansowanie może pokryć koszty związane z automatyzacją procesów oraz modernizacją systemów telekomunikacyjnych i informatycznych. Nowoczesne zmywarki gastronomiczne doskonale wpisują się w te kryteria dzięki zdolności do znaczącego ograniczenia zużycia wody i energii oraz wykorzystaniu zaawansowanych technologii cyfrowych, takich jak system Connected Wash w maszynach Winterhalter.

Marcin Wajda, Dyrektor Komunikacji i Marketingu w Winterhalter Polska, podkreśla znaczenie inwestycji w nowoczesne zmywarki: – Profesjonalne zmywarki gastronomiczne dają więcej, niż oszczędność czasu i pieniędzy. To również krok w stronę bardziej zrównoważonej przyszłości, gdzie każda kropla wody i każdy wat energii są wykorzystywane z najwyższą efektywnością. Dzięki technologii Connected Wash, nasi klienci mogą monitorować i optymalizować procesy zmywania w czasie rzeczywistym, co jeszcze bardziej zwiększa ich kontrolę nad kosztami i wpływem na środowisko.

Jak najlepiej wykorzystać środki z KPO?

Inwestycja w zaawansowane technologicznie zmywarki może przynieść długoterminowe korzyści, szczególnie dla tych przedsiębiorstw, które starają się nie tylko przetrwać obecne kryzysy, ale także rozwijać się i dostosować do oczekiwań świadomych konsumentów. Zakup nowoczesnej zmywarki to nie tylko kwestia modernizacji kuchni – podkreśla Wajda. – To także długofalowa inwestycja, która przynosi mierzalne oszczędności w postaci pieniędzy wydawanych dotąd na wodę, prąd oraz koszty rotacji personelu zajmującego się zmywaniem. Wraz z pojawieniem się profesjonalnych zmywarek gastronomicznych rosną efektywność pracy oraz standardy sanitarne — kluczowe w dzisiejszych czasach.

Ponadto, możliwość finansowania szkoleń dla pracowników pozwala na lepsze wykorzystanie nowych technologii i adaptację do cyfrowych narzędzi zarządzania, co jest nieocenione w szybko zmieniającym się środowisku gastronomicznym. Dywersyfikacja usług, takich jak rozwój oferty online czy dostawa posiłków, otwiera nowe kanały dochodów i pozwala dotrzeć do szerszego grona klientów.

Długoterminowa wartość inwestycji

Wybór odpowiednich narzędzi i technologii to klucz do maksymalizacji korzyści płynących z dotacji KPO. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne, które spełniają wymogi ekologiczne i technologiczne, mogą stanowić ważny element strategii każdego przedsiębiorstwa dążącego do zwiększenia swojej konkurencyjności na rynku. Wnioski o dofinansowanie można składać elektronicznie do 6 czerwca 2024 roku przez Lokalny System Informatyczny PARP, co jeszcze bardziej ułatwia proces aplikacyjny.

Zakup profesjonalnej zmywarki gastronomicznej przy wsparciu KPO to inwestycja, która przynosi korzyści zarówno natychmiastowe, jak i długoterminowe, przyczyniając się do zwiększenia efektywności, zmniejszenia wpływu na środowisko oraz poprawy adaptacji technologicznej w branży HoReCa.

Artykuł powstał w ramach współpracy z firmą Winterhalter Polska.

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron