Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Smaki Dolnego Śląska

10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach cyklu organizowanych od 4 lat kolacji degustacyjnych ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” promujących region Dolnego Śląska i lokalne tradycje kulinarne.

Flagowym tematem wszystkich kolacji z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” jest produkt, w 90% regionalny i ekologiczny. Tym razem Szymon Przystupa oraz zespół Folwarku Wrzosówka połączyli siły i zaprosili gościa specjalnego, szefa kuchni Rene Mammena z restauracji Substans w Aarhus w Danii, oznaczonej w 2021 r. przez przewodnik Michelin jedną gwiazdką.

Kolacja składała się z 9 setów i miała b. kameralny charakter, ponieważ wzięło w niej udział tylko 11 osób. Na przemian serwowano dania ze Skandynawii i Polski. Menu degustacyjne przygotowało 5 zawodowych kucharzy z różnych restauracji. O podniebienia gości zadbał również sommelier, który serwował wina tylko z dolnośląskich winnic (Jakubów, Kindler, Moderna). W menu znalazły się m.in. takie produkty jak: ikra sielawy, jagnięcina, jesiotr, a wszystko było podkreślone smacznymi regionalnymi dodatkami z terenu Kotliny Jeleniogórskiej i Gór Izerskich.

Rene Mammen odwiedził Polskę po raz trzeci, a na Dolny Śląsk zawitał po raz pierwszy. Bardzo mu się spodobała gościnność i zaangażowanie organizatorów kolacji i zapewne nieraz jeszcze powróci w te strony.

Kolacja Korzeń z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” 10.09.2022.

Folwark Wrzosówka, Szymon Przystupa i Przyjaciele, Rene Mammen

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron