Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Smaki Dolnego Śląska

10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach cyklu organizowanych od 4 lat kolacji degustacyjnych ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” promujących region Dolnego Śląska i lokalne tradycje kulinarne.

Flagowym tematem wszystkich kolacji z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” jest produkt, w 90% regionalny i ekologiczny. Tym razem Szymon Przystupa oraz zespół Folwarku Wrzosówka połączyli siły i zaprosili gościa specjalnego, szefa kuchni Rene Mammena z restauracji Substans w Aarhus w Danii, oznaczonej w 2021 r. przez przewodnik Michelin jedną gwiazdką.

Kolacja składała się z 9 setów i miała b. kameralny charakter, ponieważ wzięło w niej udział tylko 11 osób. Na przemian serwowano dania ze Skandynawii i Polski. Menu degustacyjne przygotowało 5 zawodowych kucharzy z różnych restauracji. O podniebienia gości zadbał również sommelier, który serwował wina tylko z dolnośląskich winnic (Jakubów, Kindler, Moderna). W menu znalazły się m.in. takie produkty jak: ikra sielawy, jagnięcina, jesiotr, a wszystko było podkreślone smacznymi regionalnymi dodatkami z terenu Kotliny Jeleniogórskiej i Gór Izerskich.

Rene Mammen odwiedził Polskę po raz trzeci, a na Dolny Śląsk zawitał po raz pierwszy. Bardzo mu się spodobała gościnność i zaangażowanie organizatorów kolacji i zapewne nieraz jeszcze powróci w te strony.

Kolacja Korzeń z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” 10.09.2022.

Folwark Wrzosówka, Szymon Przystupa i Przyjaciele, Rene Mammen

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron