Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Spotkanie kierownictwa SITSpoż. z Ministrem Rolnictwa

W dniu 23 stycznia przedstawiciele Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego, Kazimierz Zdunowski – Przewodniczący Rady Krajowej oraz Jan Oleksy – Prezes Zarządu Głównego spotkali się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesławem Siekierskim. W spotkaniu uczestniczyli również Janusz Berdowski, Honorowy Przewodniczący Stowarzyszenia i Konrad Gwóźdź, Szef Gabinetu Politycznego Ministra.

Spotkanie miało na celu przedstawienie nowych władz Stowarzyszenia, omówienie aktualnych problemów branży spożywczej i przedstawienie propozycji, które mogłyby mieć pozytywny wpływ na branżę.

Rozmowa, która przebiegała w bardzo życzliwej i konstruktywnej atmosferze dotyczyła m.in. palącego dla Polski problemu umowy Mercosur i rozszerzenia UE o kraje z dużym potencjałem rolnym, ale niespełniających norm jakościowych UE, możliwości wykorzystania potencjału intelektualnego i dorobku przedstawicieli Stowarzyszenia przez organy doradcze przy Ministrze  oraz ustanowienia Dnia Pracownika Przetwórstwa Spożywczego i polskiego resortowego odznaczenia dla zasłużonych pracowników przetwórstwa spożywczego.

Z przyjemnością informujemy, że w Ministerstwie tworzony już jest Departament Przemysłu Spożywczego, a przedstawiciele Stowarzyszenia zostali zaproszeni do konsultacji prac formalno-prawnych. Z uznaniem pana ministra spotkała się propozycja Stowarzyszenia zorganizowania dwóch konferencji popularnonaukowych, pierwszej w sprawie napływu produktów rolno-spożywczych z krajów trzecich oraz skutków dla wspólnego rynku UE oraz drugiej w sprawie konsekwencji dla Wspólnej Polityki Rolnej ewentualnego rozszerzenia Unii Europejskiej. Konferencje pod patronatem MRiRW mają mieć na celu przybliżenie zainteresowanym organizacjom i mediom publicznym najbliższych i docelowych efektów umowy Mercosur i przewidywanego rozszerzenia UE. Ustalone zostały wstępne założenia obu konferencji, określono wstępne daty oraz miejsce organizacji.

Przewidujemy, że już w maju tego roku zostaną uhonorowani pierwsi Zasłużeni Pracownicy Przetwórstwa Spożywczego.

Zarząd SITSpoż.

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content