Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Spotkanie kierownictwa SITSpoż. z Ministrem Rolnictwa

W dniu 23 stycznia przedstawiciele Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego, Kazimierz Zdunowski – Przewodniczący Rady Krajowej oraz Jan Oleksy – Prezes Zarządu Głównego spotkali się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesławem Siekierskim. W spotkaniu uczestniczyli również Janusz Berdowski, Honorowy Przewodniczący Stowarzyszenia i Konrad Gwóźdź, Szef Gabinetu Politycznego Ministra.

Spotkanie miało na celu przedstawienie nowych władz Stowarzyszenia, omówienie aktualnych problemów branży spożywczej i przedstawienie propozycji, które mogłyby mieć pozytywny wpływ na branżę.

Rozmowa, która przebiegała w bardzo życzliwej i konstruktywnej atmosferze dotyczyła m.in. palącego dla Polski problemu umowy Mercosur i rozszerzenia UE o kraje z dużym potencjałem rolnym, ale niespełniających norm jakościowych UE, możliwości wykorzystania potencjału intelektualnego i dorobku przedstawicieli Stowarzyszenia przez organy doradcze przy Ministrze  oraz ustanowienia Dnia Pracownika Przetwórstwa Spożywczego i polskiego resortowego odznaczenia dla zasłużonych pracowników przetwórstwa spożywczego.

Z przyjemnością informujemy, że w Ministerstwie tworzony już jest Departament Przemysłu Spożywczego, a przedstawiciele Stowarzyszenia zostali zaproszeni do konsultacji prac formalno-prawnych. Z uznaniem pana ministra spotkała się propozycja Stowarzyszenia zorganizowania dwóch konferencji popularnonaukowych, pierwszej w sprawie napływu produktów rolno-spożywczych z krajów trzecich oraz skutków dla wspólnego rynku UE oraz drugiej w sprawie konsekwencji dla Wspólnej Polityki Rolnej ewentualnego rozszerzenia Unii Europejskiej. Konferencje pod patronatem MRiRW mają mieć na celu przybliżenie zainteresowanym organizacjom i mediom publicznym najbliższych i docelowych efektów umowy Mercosur i przewidywanego rozszerzenia UE. Ustalone zostały wstępne założenia obu konferencji, określono wstępne daty oraz miejsce organizacji.

Przewidujemy, że już w maju tego roku zostaną uhonorowani pierwsi Zasłużeni Pracownicy Przetwórstwa Spożywczego.

Zarząd SITSpoż.

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron