Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka już 9 grudnia!

Już w ten piątek, 9 grudnia, odbędzie się „Świąteczny Stół Pajacyka”. Każdy z nas może pomóc, przychodząc lub zamawiając posiłek w tym dniu z lokali gastronomicznych biorących udział w akcji. Właściciele restauracji, barów i kawiarni przekażą 10% dziennego obrotu na rzecz pomocy psychologicznej oraz dożywiania dla polskich i ukraińskich dzieci.

W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka wystartuje 9 grudnia. To wyjątkowa okazja, by wesprzeć ważny cel – tu każdy zakupiony posiłek przekłada się na realną pomoc. W zeszłym roku udział w akcji wzięło prawie pół tysiąca lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić ponad 136 tysięcy zł.

W tym roku, pomimo ciągle niekorzystnego czasu dla gastronomii oraz panującej inflacji, wciąż możemy liczyć na naszych przyjaciół prowadzących lokale gastronomiczne – mówi koordynator akcji w PAH, Tadeusz Szczepaniak. – Każda osoba, która zdecyduje się wesprzeć akcję, może udać się 9 grudnia do lokali oznaczonych charakterystycznym plakatem Świątecznego Stołu Pajacyka.

Do tegorocznej odsłony akcji dołączyło aż 610 lokali gastronomicznych z całej Polski i 1 lokal z Luksemburga. Wśród nich są kawiarnie, bary, piekarnie, rodzinne restauracje, jak i duże sieci gastronomiczne. Udział biorą też, jak co roku, punkty Wild Bean Cafe przy stacjach bp, jak i lodziarnie Grycan czy sieć Piekarnio-Cukierni Natura.

Zebrane środki sfinansują wsparcie psychologiczne oraz dożywianie dla dzieci i młodzieży. W tym roku cel jest szczególny – w związku z wojną w Ukrainie wzrosły potrzeby w polskich szkołach i świetlicach, do których od 24 lutego br. uczęszczają również dzieci uciekające przed konfliktem zbrojnym. Dlatego pomoc w ramach programu „Pajacyk” obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa.

Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć  na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

9 grudnia  serdecznie zapraszamy wszystkich do skorzystania z oferty lokali gastronomicznych biorących udział w akcji Świąteczny Stół Pajacyka!

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content