Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka już 9 grudnia!

Już w ten piątek, 9 grudnia, odbędzie się „Świąteczny Stół Pajacyka”. Każdy z nas może pomóc, przychodząc lub zamawiając posiłek w tym dniu z lokali gastronomicznych biorących udział w akcji. Właściciele restauracji, barów i kawiarni przekażą 10% dziennego obrotu na rzecz pomocy psychologicznej oraz dożywiania dla polskich i ukraińskich dzieci.

W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka wystartuje 9 grudnia. To wyjątkowa okazja, by wesprzeć ważny cel – tu każdy zakupiony posiłek przekłada się na realną pomoc. W zeszłym roku udział w akcji wzięło prawie pół tysiąca lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić ponad 136 tysięcy zł.

W tym roku, pomimo ciągle niekorzystnego czasu dla gastronomii oraz panującej inflacji, wciąż możemy liczyć na naszych przyjaciół prowadzących lokale gastronomiczne – mówi koordynator akcji w PAH, Tadeusz Szczepaniak. – Każda osoba, która zdecyduje się wesprzeć akcję, może udać się 9 grudnia do lokali oznaczonych charakterystycznym plakatem Świątecznego Stołu Pajacyka.

Do tegorocznej odsłony akcji dołączyło aż 610 lokali gastronomicznych z całej Polski i 1 lokal z Luksemburga. Wśród nich są kawiarnie, bary, piekarnie, rodzinne restauracje, jak i duże sieci gastronomiczne. Udział biorą też, jak co roku, punkty Wild Bean Cafe przy stacjach bp, jak i lodziarnie Grycan czy sieć Piekarnio-Cukierni Natura.

Zebrane środki sfinansują wsparcie psychologiczne oraz dożywianie dla dzieci i młodzieży. W tym roku cel jest szczególny – w związku z wojną w Ukrainie wzrosły potrzeby w polskich szkołach i świetlicach, do których od 24 lutego br. uczęszczają również dzieci uciekające przed konfliktem zbrojnym. Dlatego pomoc w ramach programu „Pajacyk” obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa.

Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć  na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

9 grudnia  serdecznie zapraszamy wszystkich do skorzystania z oferty lokali gastronomicznych biorących udział w akcji Świąteczny Stół Pajacyka!

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron