Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

„Sztukówka zaprasza” na Podkarpacie!

Podkarpacka Winnica Sztukówka powraca ze swoim cyklem imprez plenerowych „Sztukówka zaprasza”, których już drugi rok z rzędu partnerem jest Województwo Podkarpackie, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym.

W sezonie wiosenno-letnim 2022 odbędą się cztery edycje, podczas których nie zabraknie przede wszystkim muzyki i wina, ale także regionalnej kuchni oraz stoisk lokalnych rzemieślników. W programie pojawią się również warsztaty i imprezy towarzyszące. Miłośnicy natury będą mogli spędzić czas w winnicy a także, jeśli tylko będą mieli chęć, bezpłatnie przenocować w kamperze lub namiocie na terenie Sztukówki. Daty i nazwy kolejnych imprez można znaleźć na poniższym plakacie:

Pierwsza edycja imprezy pod nazwą „Łąki Umajone” odbędzie się już za tydzień, w weekend 21-22 maja. Na uczestników czekać będą wystawcy z najlepszymi regionalnymi produktami i warsztatami, wieczorny koncert folkowego zespołu Kieszenbaum, a także II Zlot Pojazdów Zabytkowych Youngtimer Jasło.

Bardzo interesująco przedstawia się degustacja w ramach „Winnych warsztatów podkarpackich smaków”, którą poprowadzi Katarzyna Korzeń z Akademii EnoRozwoju i EnoPortal.pl. Maj to miesiąc, który obfituje w najróżniejsze nowalijki. W ramach warsztatów zostaną zaserwowane najbardziej wiosenne wina z podkarpackich winnic Alabaster, Melancholia, Siepietnica i Sztukówka, wraz z przekąskami inspirowanymi regionalną dziką kuchnią, bazującą na tym, co oferuje wiosenna łąka, pole i las. Na stole zagoszczą m.in. pokrzywy, bluszczyk kurdybanek, podagrycznik czy jadalne kwiaty. Katarzyna Korzeń nie tylko przygotuje zestaw win i specjalnie do nich dobrane smakołyki, ale również wprowadzi uczestników w cudowny świat sensorycznych rozkoszy podniebienia.

Adres: Winnica Sztukówka, Glinik Średni 153, 38-130 Frysztak, woj. podkarpackie

Więcej informacji dot. imprezy „Łąki Umajone” można znaleźć na profilu facebook: https://fb.me/e/2nFsK6QUQ

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content