Podkarpacka Winnica Sztukówka powraca ze swoim cyklem imprez plenerowych „Sztukówka zaprasza”, których już drugi rok z rzędu partnerem jest Województwo Podkarpackie, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym.
W sezonie wiosenno-letnim 2022 odbędą się cztery edycje, podczas których nie zabraknie przede wszystkim muzyki i wina, ale także regionalnej kuchni oraz stoisk lokalnych rzemieślników. W programie pojawią się również warsztaty i imprezy towarzyszące. Miłośnicy natury będą mogli spędzić czas w winnicy a także, jeśli tylko będą mieli chęć, bezpłatnie przenocować w kamperze lub namiocie na terenie Sztukówki. Daty i nazwy kolejnych imprez można znaleźć na poniższym plakacie:
Pierwsza edycja imprezy pod nazwą „Łąki Umajone” odbędzie się już za tydzień, w weekend 21-22 maja. Na uczestników czekać będą wystawcy z najlepszymi regionalnymi produktami i warsztatami, wieczorny koncert folkowego zespołu Kieszenbaum, a także II Zlot Pojazdów Zabytkowych Youngtimer Jasło.
Bardzo interesująco przedstawia się degustacja w ramach „Winnych warsztatów podkarpackich smaków”, którą poprowadzi Katarzyna Korzeń z Akademii EnoRozwoju i EnoPortal.pl. Maj to miesiąc, który obfituje w najróżniejsze nowalijki. W ramach warsztatów zostaną zaserwowane najbardziej wiosenne wina z podkarpackich winnic Alabaster, Melancholia, Siepietnica i Sztukówka, wraz z przekąskami inspirowanymi regionalną dziką kuchnią, bazującą na tym, co oferuje wiosenna łąka, pole i las. Na stole zagoszczą m.in. pokrzywy, bluszczyk kurdybanek, podagrycznik czy jadalne kwiaty. Katarzyna Korzeń nie tylko przygotuje zestaw win i specjalnie do nich dobrane smakołyki, ale również wprowadzi uczestników w cudowny świat sensorycznych rozkoszy podniebienia.
Adres: Winnica Sztukówka, Glinik Średni 153, 38-130 Frysztak, woj. podkarpackie
Więcej informacji dot. imprezy „Łąki Umajone” można znaleźć na profilu facebook: https://fb.me/e/2nFsK6QUQ